search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:09
MENU CLOSE

Το Χάρβαρντ αποφάνθηκε: Η μαριχουάνα ενδέχεται να βελτιώνει την γονιμότητα των ανδρών

08.02.2019 15:36
Λούτσα: Εντοπίστηκε «επαγγελματικό» εργαστήριο κάνναβης – Τρεις συλλήψεις - Media
 
Μέχρι πρόσφατα, η χρήση του χασίς θεωρούταν ότι έχει αρνητικές συνέπειες για τη γονιμότητα των ανδρών, καθώς οι έρευνες έδειχναν ότι έχει παρόμοιες συνέπειες με το τσιγάρο. Ωστόσο, ερευνητές επιδημιολόγοι του Χάρβαρντ έρχονται να ανατρέψουν την άποψη αυτή και να υποστηρίξουν ακριβώς το αντίθετο: η μαριχουάνα κάνει καλό στο σπέρμα.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία συμπεριλάμβανε και λήψη δείγματος σπέρματος από 662 άνδρες σε διάστημα 17 ετών έδειξε ότι όσοι παραδέχονταν ότι κάπνιζαν χασίς έστω και μια φορά είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος από αυτούς που δεν έκαναν χρήση. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες μαριχουάνας είχαν υψηλότερα ποσοστά ορού τεστοστερόνης στο αίμα τους, από τους μη χρήστες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας σόκαραν ακόμα και τους ερευνητές οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι είναι πολλά τα πράγματα που ακόμα δεν γνωρίζουμε για την επίδραση της τετραϋδροκανναβινόλης στην ανθρώπινη υγεία, επισημαίνοντας, πάντως, ότι τα στοιχεία της έρευνας θα πρέπει να αντιμετωπίστούν με προσοχή, καθώς δεν είναι οριστικά.
 
Επισημαίνεται, δε, ότι τα υποκείμενα της έρευνας δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά του συνολικού πληθυσμού, καθώς ήταν κυρίως λευκοί, μορφωμένοι, μέσης ηλικίας 36 ετών και είχαν προσφύγει σε κλινική γονιμότητας, ενώ δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι όλοι ήταν πρόθυμοι να παραδεχθούν ότι είχαν κάνει χρήση ναρκωτικής ουσίας.
 
Σε αντίστιξη, μελέτη του 2015 στη Δανία έδειξε ότι η τακτική χρήση μαριχουάνας μειώνει την ποσότητα του σπέρματος ενώ έρευνα του 2018 διαπίστωσε ότι η τετραϋδροκανναβινόλη μπορεί να αλλάξει τη δομή του DNA του σπέρματος.
 
Οπότε, αναμένονται νέες έρευνες για το θέμα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42