19/01/2021 16:53:01

Κοκαΐνη: Στο στόχαστρο των τελωνειακών αρχών του Βελγίου η Βραζιλία

Κοκαΐνη: Στο στόχαστρο των τελωνειακών αρχών του Βελγίου η Βραζιλία - Media

 

Η κοκαΐνη που κατάσχεται στο λιμάνι της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, κύρια πύλη εισόδου του συγκεκριμένου ναρκωτικού στην Ευρώπη, προέρχεται ολοένα συχνότερα από τη Βραζιλία, που μετατρέπεται σε γιγαντιαία πλατφόρμα της διακίνησης, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από τις βελγικές τελωνειακές αρχές.

«Η Βραζιλία και ο Ισημερινός είναι αυτή τη στιγμή οι δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες για τη διακίνηση της κοκαΐνης προς τη χώρα μας», διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους τα βελγικά τελωνεία.

Από αυτές τις δύο χώρες, στη Βραζιλία, η οποία είναι «μεγάλη σαν ήπειρος» κι έχει ολοένα περισσότερες ναυτιλιακές συνδέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δρουν διάφορες συμμορίες και είναι δύσκολο να ελεγχθεί η διακίνηση, κατά την ίδια πηγή.

Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 25ης Σεπτεμβρίου 2019, κατασχέθηκαν 40,7 τόνοι κοκαΐνης στο λιμάνι της Αμβέρσας, έναντι 50,6 τόνων το σύνολο του 2018 και 41,2 τ. το 2017.

Η αύξηση των κατασχέσεων εν μέρει οφείλεται στη συνεργασία των κρατών από όπου αναχωρούν τα ναρκωτικά στους ελέγχους, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φλοράνς Ανζελισί, εκπρόσωπος των τελωνείων.

Έτσι, ύποπτα εμπορευματοκιβώτια που σαρώνονται κατά την αναχώρηση ελέγχονται κατά την άφιξη στον προορισμό χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών, διευκρίνισε.

Γενικά, σύμφωνα με τα βελγικά τελωνεία, η διακίνηση κοκαΐνης διεθνοποιείται, με τα κράτη που γειτονεύουν με την Κολομβία — τη χώρα όπου συνεχίζει να παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του ναρκωτικού παγκοσμίως — να παίρνουν όλο και περισσότερο τη σκυτάλη στις εξαγωγές.

Το ποσοστό επί των συνόλου των κατασχέσεων των ποσοτήτων που προέρχονταν από την Κολομβία μειώθηκε σημαντικά, από το 50% το 2018 στο 13% το 2019, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Φέτος, το 16% της κοκαΐνης που κατασχέθηκε στο Βέλγιο είχε αναχωρήσει από την Κόστα Ρίκα.

Σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις ποσοτήτων που είχαν προέλευση τον Ισημερινό, αυτές υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια, με το ποσοστό τους να υπερβαίνει το 20% του συνόλου, πίσω από αυτό των ποσοτήτων που είχαν προέλευση τη Βραζιλία (26%).

«Στην Ευρώπη κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με τη Βραζιλία», υπογράμμισαν τα βελγικά τελωνεία.

Υπεγράφη για τον σκοπό αυτό το καλοκαίρι πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας με τη βραζιλιάνικη υπηρεσία τελωνείων.

Στη Λατινική Αμερική, κι άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, το Σουρινάμ, το Περού και ο Παναμάς ενδέχεται να επηρεαστούν στο εγγύς μέλλον από την εξάπλωση των δικτύων της διακίνησης, προεξοφλούν οι Βρυξέλλες.

Στις αρχές Αυγούστου, εντοπίστηκε ένας τόνος κοκαΐνης στην κατοχή ουρουγουανών διακινητών ναρκωτικών σε παραθαλάσσια περιοχή ανατολικά του Μοντεβιδέο.

Η Ουρουγουάη ενδέχεται να «χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο» σαν πλατφόρμα φόρτωσης ναρκωτικών με προορισμό την ΕΕ, σχολίασε τότε ο ανεξάρτητος ιστότοπος ανάλυσης των τάσεων ως προς το οργανωμένο έγκλημα InSight Crime.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.