11/12/2019 19:30:47

Δεν αναλαμβάνει 1η Νοεμβρίου η Φον ντερ Λάιεν: Παράταση στην Κομισιόν μετά την απόρριψη τριών προτεινόμενων Επιτρόπων

Δεν αναλαμβάνει 1η Νοεμβρίου η Φον ντερ Λάιεν: Παράταση στην Κομισιόν μετά την απόρριψη τριών προτεινόμενων Επιτρόπων - Media

 

Παράταση τουλάχιστον ενός μήνα θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες μετά την απόρριψη τριών προτεινόμενων Επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η «κατάρρευση» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στη Ρουμανία, επηρεάζουν τη διάδοχη κατάσταση στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Σύνοδος των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες για να επιβεβαιώσουν ότι η νέα Κομισιόν δεν θα προλάβει να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, όπως ήταν καθορισμένο.

Η απόρριψη από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ευρωσκεπτικιστή Λάζλο Τροσάνι από την Ουγγαρία που θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο της «Γειτονίας και Διεύρυνσης» και της Ρουμάνα Ροβάνα Πλουμπ από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών που θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο των «Μεταφορών», καθώς και το «θρίλερ» με την προταθείσα Επίτροπο από τη Γαλλία Σιλβί Γκουλάρ που δεν κατάφερε να πείσει τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπής του ΕΚ, καθιστούν απαραίτητη την παραμονή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα. Πόσω μάλλον όταν η κυβέρνηση της Ρουμανίας που επρόκειτο να προτείνει νέο ή νέα Επίτροπο στη θέση της κυρίας Πλουμπ έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε θα καταφέρει να υπάρξει συμφωνία στο Βουκουρέστι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το πότε ακριβώς θα αναλάβει καθήκοντα η Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαρτάται από το Παρίσι, το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα κληθεί να αποφασίσει για τους νέους υποψηφίους Επιτρόπους.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει καθήκοντα στην παράταση. Το 2004 η Κομισιόν του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναγκάστηκε να περιμένει επί τρεις εβδομάδες καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε απορρίψει το προτεινόμενο Ιταλό Επίτροπο Ρόκο Μπουτιλιόνε.

Η δεύτερη Επιτροπή του προέδρου Μπαρόζο είχε χρειαστεί να περιμένει ακόμα περισσότερο καιρό πριν αναλάβει καθήκοντα, καθώς υπήρξαν ενστάσεις για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που προτάθηκε να αντικαταστήσει την απορριφθείσα Επίτροπο από τη Βουλγαρία Ρουμιάνα Ζελέβα .

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.