01/04/2020 20:13:08

Το «μυστικό» που ντροπιάζει το Πεντάγωνο: Γάλλος πιλότος «κατέρριψε» το ανίκητο F-22 (Photos | Video)

Το «μυστικό» που ντροπιάζει το Πεντάγωνο: Γάλλος πιλότος «κατέρριψε» το ανίκητο F-22 (Photos | Video) - Media

 

Ήταν ένα από τα πιο καλοκρυμμένα μυστικά του Πενταγώνου, καθώς αποτελούσε πραγματικό πλήγμα στο «μύθο» που είχε καλλιεργηθεί για το F-22, το stealth μαχητικό των ΗΠΑ που θεωρείται τόσο προηγμένο που δεν εξάγεται πουθενά.

Ήταν Νοέμβριος του 2009, όταν μια μοίρα F-22 βρέθηκε στα ΗΑΕ, προκειμένου να συμμετάσχει σε κοινή άσκηση με γαλλικά Rafale και Typhoon της RAF.

Ένα μήνα αργότερα, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ένα Rafale εμφανιζόταν να έχει αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι ενός F-22 και είχε πετύχει εικονική κατάρριψη του... ανίκητου αεροσκάφους.

Οι Αμερικανοί πιλότοι είχαν διαψεύσει τους Γάλλους, υποστηρίζοντας ότι είχαν κερδίσει έξι αερομαχίες, άλλες πέντε είχαν λήξει ισόπαλες και μόνο ένα Mirage 2000 των ΗΑΕ είχε κερδίσει ένα F-22.

Έλεγαν ψέμματα: βίντεο που δημοσιοποιήθηκε λίγο αργότερα αποδείκνυε ότι το Rafale είχε «καταρρίψει» ένα F-22, παρότι ήταν δέκα χρόνια παλιότερό του.

 

Η αποκάλυψη έφερε κι άλλες αποκαλύψεις: σε τουλάχιστον άλλες δύο φορές, παλιά αμερικανικά μαχητικά (ένα F-16 και ένα Boeing EA-18G Growler) είχαν καταφέρει να «καταρρίψουν» σε ασκήσεις τα stealth αεροσκάφη.

Προφανώς, όλα αυτά έχουν πολλά caveat: τα σενάρια των ασκήσεων, οι συνθήκες, λάθη του πλιλότου, κλπ, όμως το Rafale απέδειξε κάτι πολύ ανησυχητικό: αν ένα αντίπαλο μαχητικό πλησιάσει πολύ ένα F-22, τότε οι πιθανότητες μοιράζονται.

Αυτό απέδειξαν και Γερμανοί πιλότοι με Typhoon που αποκτούσαν διαρκώς πλεονέκτημα έναντι των F-22, πλησιάζοντάς τα πολύ σε άσκηση του 2012.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για το «ανίκητο» F-22 καθώς Ρώσοι και Κινέζοι αναπτύσσουν πολύ ισχυρότερα και προηγμένα μαχητικά από τα Rafale, τα Typhoon, τα F-16 ή τα Mirage 2000.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.