search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:33
MENU CLOSE

Χιλή: Εκατοντάδες χιλιάδες ξανά στους δρόμους, παρά τις εξαγγελίες για κοινωνικά μέτρα

24.10.2019 05:27
Χιλή: Εκατοντάδες χιλιάδες ξανά στους δρόμους, παρά τις εξαγγελίες για κοινωνικά μέτρα - Media

 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανισότητες σε πολλές πόλεις της Χιλής χθες Τετάρτη, παρά την εξαγγελία πακέτου κοινωνικών μέτρων από τον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς η κρίση που συγκλονίζει από τη 18η Οκτωβρίου τη χώρα της Λατινικής Αμερικής κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην Κονσεψιόν -κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό – δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται.

Πορείες έγιναν σε πολλές πόλεις, ενώ αναφέρθηκαν επίσης επεισόδια και λεηλασίες. Δύο πολυκαταστήματα έγιναν στόχος εμπρηστικών επιθέσεων στην Αντοφαγκάστα (βόρεια), λεηλασίες αναφέρθηκαν στο Βαλπαραΐσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά επίσης και σε ξενοδοχείο κοντά στην πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas. 

Εργατικά συνδικάτα κάλεσαν σε 48ωρη απεργία για να πιέσουν την κυβέρνηση του Πινιέρα να δώσει εντολή να αποσυρθεί ο στρατός από τους δρόμους και να αρχίσει διάλογο με κοινωνικές οργανώσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος της χώρας, κάνοντας μια θεαματική αναστροφή από τις θέσεις που εξέφραζε τις προηγούμενες ημέρες, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αυξηθεί η κατώτερη σύνταξη και ο κατώτερος μισθός, θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων και θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους πολίτες με τα πιο υψηλά εισοδήματα. Η σπίθα που έβαλε φωτιά στο μπαρούτι στη Χιλή ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο.

Ο πρόεδρος Πινιέρα την ακύρωσε, αλλά ήδη οι ταραχές είχαν γενικευθεί.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος παρενέβη απευθύνοντας έκκληση να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη στη Χιλή και να αρχίσει διάλογος «για να βρεθούν λύσεις στην κρίση και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που τη δημιούργησαν».

Η Χιλή βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική αναταραχή της τελευταίας τριακονταετίας, μια έκρηξη της λαϊκής οργής για τις διευρυνόμενες ανισότητες στη χώρα, παρά τις χειρονομίες του προέδρου Πινιέρα, τις οποίες πολλοί διαδηλωτές χθες χαρακτήριζαν με όρους όπως «φάρσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:33