search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:51
MENU CLOSE

Ο Χάνιμπαλ «δεσμώτης» του Χίτσκοκ

08.05.2012 08:39
Ο Χάνιμπαλ «δεσμώτης» του Χίτσκοκ - Media

Της Χρυσούλας Παπαϊωάννου

Ο Άντονι Χόπκινς μοιάζει εκπληκτικά με τον μετρ του τρόμου Άλφρεντ Χίτσκοκ στη νέα ταινία «Alfred Hitchcock and the making of Psycho». Η ομοιότητα των δύο αντρών είναι εκπληκτική και δεν ευθύνονται μόνο οι make up artists, που έδωσαν ρέστα. 

 

Της Χρυσούλας Παπαϊωάννου

Ο Άντονι Χόπκινς μοιάζει εκπληκτικά με τον μετρ του τρόμου Άλφρεντ Χίτσκοκ στη νέα ταινία «Alfred Hitchcock and the making of Psycho». Η ομοιότητα των δύο αντρών είναι εκπληκτική και δεν ευθύνονται μόνο οι make up artists, που έδωσαν ρέστα. 

Ήταν να μην κυκλοφορήσει η φωτογραφία στο Διαδίκτυο. Ο Βρετανός ηθοποιός μοιάζει σαν χαλκομανία του σκηνοθέτη, όχι μόνο φυσιογνωμικά, αλλά στην πόζα και το ύφος, που ισορροπεί ανάμεσα στην υπεροψία και την ισχυρή αυτοπεποίθηση. Για αυτό και εκ των υστέρων φαίνεται ότι ο Χόπκινς ήταν η ιδανική επιλογή για μια ταινία που έχει τις προδιαγραφές να διεκδικήσει Όσκαρ σε διάφορες κατηγορίες την επόμενη κινηματογραφική σεζόν.

 Στα παρασκήνια της ταινίας «Ψυχώ»

 To «Alfred Hitchcock and the making of Psycho», που σκηνοθετεί ο Σάσα Τζερβάσι (σεναριογράφος του «The terminal»), σε σενάριο του Τζον Τζ. ΜακΛάφλιν (του «Μαύρου Κύκνου»), έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει τον δρόμο του στην κορυφή της λίστας με τις επερχόμενες must ταινίες. Και δικαίως. Κατ’ αρχάς είναι το ελκυστικό θέμα της, το παρασκήνιο των γυρισμάτων της διασημότερης ίσως ταινίας τρόμου, του «Ψυχώ», που βγήκε στις αίθουσες το 1960 και άλλαξε ριζικά την έννοια του είδους. Σ’ αυτήν την ταινία ο Χίτσκοκ απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να δείξεις βίαιες σκηνές και άγριους φόνους για να τρομάξεις τον θεατή. Αρκεί η ατμόσφαιρα, η μαεστρία στη σκηνοθεσία και ένα… μπουκάλι σιρόπι σοκολάτας – αυτό που θα έσταζε από το σώμα της δολοφονημένης Τζάνετ Λι. Από την άλλη, είναι το καστ: η Έλεν Μίρεν υποδύεται την Άλμα, σύζυγο του Χίτσκοκ. Η Σκάρλετ Γιόχανσον την Τζάνετ Λι, επομένως εκείνη θα αναπαραστήσει τη θρυλική σκηνή στο ντους. Ο Τζέιμς ντ’ Άρσι κρατάει τον ρόλο του Άντονι Πέρκινς, η Τζέσικα Μπίελ της Βέρα Μάιλς. Με λίγα λόγια, μπορούμε ήδη να μιλάμε για ένα γερό χαρτί της κινηματογραφικής βιομηχανίας, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά.

Αν και το ασπρόμαυρο «Ψυχώ», σε σενάριο του Τζόζεφ Στέφανο, βασισμένο στο βιβλίο του Ρόμπερτ Μπλοχ, έχει καταξιωθεί όσο λίγες ταινίες από κριτικούς και σινεφίλ, δεν έφερε στον Χίτσκοκ το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Η Paramount εκείνη την εποχή έβλεπε με μισό μάτι την ταινία και είχε αφήσει τον σκηνοθέτη να την κάνει σχεδόν μόνος του, παρόλο που ήταν ήδη μεγάλο όνομα. Ο Χίτσκοκ όμως πίστευε τόσο πολύ στην ταινία του – στοίχισε 800.000 δολάρια – ώστε αγόρασε όσο πιο πολλά αντίτυπα του βιβλίου του Μπλοχ μπορούσε, ώστε να μη μαθευτεί το τέλος. Και μια διαβολική σύμπτωση: ο συγγραφέας Ρόμπερτ Μπλοχ εμπνεύστηκε τον ήρωά του από ένα πραγματικό πρόσωπο, τον ψυχοπαθή Εντ Γκέιν, ο οποίος έμελλε να αποτελέσει μοντέλο για μελλοντικούς φανταστικούς ήρωες τρόμου, όπως ο Χάνιμπαλ Λέκτορ, τον οποίο υποδύθηκε ο Άντονι Χόπκινς στη «Σιωπή των αμνών». Άλλη μια φιγούρα που άφησε άγρυπνους απ’ τον φόβο τους σινεφίλ όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1992.

Η ταινία «Alfred Hitchcock the making of Psycho» βασίζεται στο βιβλίο του Στίβεν Ρέμπελο που κυκλοφόρησε το 1990. Ο συγγραφέας άντλησε τις πληροφορίες του τόσο ξεψαχνίζοντας τα αρχεία του ίδιου του Χίτσκοκ όσο και κάνοντας συνεντεύξεις με όποιον είχε συμμετάσχει στην ταινία και ήταν ακόμα εν ζωή. Ο Άντονι Πέρκινς όταν το διάβασε είπε ότι είναι «σχολαστικά ψαγμένο και ακαταμάχητο». Πρόθεση του συγγραφέα ήταν να διεισδύσει στα παρασκήνια της ταινίας day-to-day, στον εκρηκτικό χαρακτήρα του Χίτσκοκ και, κυρίως, στη σχέση του με τη γυναίκα του, Άλμα.

 Ο Χίτσκοκ είναι πάντα στη μόδα

 Ο Χίτσκοκ θα έχει την τιμητική του την επόμενη σεζόν. Έχουν ήδη ανακοινωθεί τα ριμέικ των ταινιών του «Ρεβέκκα» και «Suspicion» και έπεται μία ακόμη ταινία, το «The Girl» σε σκηνοθεσία Τζούλιαν Τζάρολντ, με ένα πιο γαργαλιστικό θέμα: τη θυελλώδη σχέση του Χίτσκοκ με την Τίπι Χέντρεν, πρωταγωνίστριά του στις ταινίες «Τα πουλιά» και «Marnie». Τον σκηνοθέτη θα υποδυθεί ο Τόμπι Τζόουνς και την ηθοποιό του η Σιένα Μίλερ. Την Άλμα Χίτσκοκ η Ιμέλντα Στόντον. Αυτή μάλλον πρόκειται να είναι και η πιο «δυσφημιστική» ταινία για τον χαρακτήρα του διάσημου σκηνοθέτη, που μόνο καλόβολος δεν ήταν. Η δυστροπία του και οι υπερβολικές απαιτήσεις του τον έκαναν έναν πολύ δύσκολο συνεργάτη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Χεντρεν έπαιξε μόλις σε δύο ταινίες του. Κέρδισε, βέβαια, τη θέση της στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά θα μπορούσε να είναι η μούσα του σκηνοθέτη για πολλά χρόνια. Άλλωστε, ο μετρ την ανακάλυψε τη στιγμή ακριβώς που έχασε την Γκρέις Κέλι, όταν εκείνη παραμέρισε την καριέρα της για να ακολουθήσει τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό. Ο Χίτσκοκ ενθουσιάστηκε με τη Χέντρεν – λέγεται ότι την ερωτεύτηκε –, η οποία δούλευε τότε ως μοντέλο, αλλά αυτή δεν μπόρεσε να αντέξει τον πληθωρικό του χαρακτήρα. Έπειτα, μάλιστα, από τα γυρίσματα του «Marnie» έκανε δύο χρόνια να δουλέψει, μόνο και μόνο επειδή ο Χίτσκοκ δεν της έσπαγε το συμβόλαιο…

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42