26/01/2020 13:10:31

Τσίπρας: Να ενημερώσει ο Μητσοτάκης τις πολιτικές δυνάμεις για Τουρκία

Τσίπρας: Να ενημερώσει ο Μητσοτάκης τις πολιτικές δυνάμεις για Τουρκία - Media

 

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε το διήμερο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «μεγάλη τομή» αυτό που ξεκίνησε και έκανε λόγο για ιστορικό και συνάμα δύσκολο βήμα και επιχείρησε μια αποτίμηση της συζήτησης του διημέρου.

Προηγούμένως αναφέρθηκε σε ζητήματα της επικαιρότητας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο συνέδριο της ΝΔ καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση.

«Ακούσαμε τον Σαμαρά» τόνισε, «πέρα από αυτά τα γραφικά που είπε για ‘’λαθρομεταναστευτικό’’ και ‘’λαθροεποικισμό των εισβολέων’’, τον ακούσαμε να λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευθεί με όποιο τρόπο από τη Συμφωνία των Πρεσπών διότι ‘’δεν περπατάει κ εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε από τις θέσεις μας΄΄». «Θα ήταν μια γραφική δήλωση αν δεν ήταν ο πρώην πρωθυπουργός» με αρκετή επιρροή ακόμα και με κάποιους να τον προτείνουν και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε. Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά του θέματα, τόνισε, αλλά ότνα πρόκειται για τα εθνικά θα πρέπει να πα΄ρουν ξεκάθαρα θέση. Και διερωτήθηκε αν η ΝΔ σέβεται και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών όπως είχε πει μεταξύ άλλων και η Ντόρα Μπακογιάννη ή πρέπει να παραιτηθεί από αυτή; Κάλεσε τη ΝΔ να τοποθετηθεί για το αν μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή της ή αφήνει ανοιχτό παράθυρο στην αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά τους καλά ξεμπερδέματα

Αναφερόμενος στη συνέχεια και στα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια είναι η εθνική μας στρατηγική στα ζητήματα αυτά στη γειτονιά μας». Παράλληλα κάλεσε «να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και να μας πει ο κ Μητσοτάκης ποια είναι η στρατηγική για την Τουρκία και ποια τα επόμενα βήματα».

Κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός

Όσον αφορά την αποτίμηση της συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε εύλογες ανησυχίες που ακούστηκαν και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προ της διεύρυνσης όπως είπε και από την πλευρά εκείνων που ήρθαν μετά τη διεύρυνση.

Παρέπεμψε πρώτα σε δύο θετικές επισημάνσεις που ειπώθηκαν «από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ προ και μετά της διεύρυνσης».

Η πρώτη: ότι δεν υπάρχει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ που να μην επιθυμεί αυτή τη διαδικασία που να μη θέλει να ανοίξει το κόμμα - η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας είπε είναι υπέρ αυτής τη πρωτοβουλίας.

Η δεύτερη - μια αναφορά της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου - ότι «ερχόμαστε με μεγάλο σεβασμό στις παραδόσεις και τις αξίες της αριστεράς που αποτελούν και δικές μας αξίες».

«Πάνω στις δύο αυτές αναφορές πρέπει να χτίσουμε τις προσπάθειες μας για να πετύχει το εγχείρημά μας» συνέχισε και πρόσθεσε πως η διεύρυνση και η ανασυγκρότηση δεν ολοκληρώνονται σε αυτή την αίθουσα αλλά διεξάγονται έξω, στους μαζικούς χώρους.

Απευθύνω έκκληση είπε «να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση να ενισχύσουμε την οργανωτική δομή του νέου ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουμε οργανώσεις παντού. Να υπερβούμε όλοι μαζί και να παραμερίσουμε οργανωτικού χαρακτήρα εμπόδια και αγκυλώσεις

Οι οργανώσεις να ανοίξουν πλατιά να δημιουργηθούν νέες οργανώσεις».

Στη συνέχεια διέκρινε τρεις «ευλογες ανησυχίες που ακούστηκαν το διήμερο:

  •  «Μήπως μετατοπιστούμε πολιτικά»,
  •  «να προασπίσουμε τη δημοκρατία και το καταστατικό μας»,
  •  «θέλετε προσχώρηση ή μετασχηματισμό» δηλαδή, σύμφωνα με την ερμηνεία που έκανε στην εν λόγω αναφορά Τζουμάκα «μας θέλετε κομπάρσους ή συμμέτοχους»;

Σε αυτές τις ανησυχίες απάντησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν δεν προχωρήσει ο μετασχηματισμός γιατί θα μείνει ένας καχεκτικός οργανισμός ακίνδυνος για το πολιτικό σύστημα.

Εξάλλου είπε αυτοί που ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έφυγαν από τα κόμματά τους κάνοντας κριτική από τα αριστερά.

Όσο για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του καταστατικού κάλεσε τα μέλη της ΚΕΑ να μην φοβηθούν ένα ανοιχτό συνέδριο ενώ σημείωσε ότι δημοκρατία δεν είναι να υπερασπιζόμαστε κάποια κείμενα που γράφτηκαν σε άλλες συνθήκες σα να είναι η Αγία Γραφή, να μην κλείνεσαι στο ιερό αφήνοντας το εκκλησίασμα απ έξω, να μην επαναπαύεσαι σε μια αριστερή αυτάρκεια».

Όσο για το ερώτημα αν επιχειρείται προσχώρηση ή μετασχηματισμός σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ένα κόμμα εν κινήσει και δεν έχει στεγανά και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει η κουλτούρα του ιδιοκτήτη του κόμματος από τη μια και του φιλοξενούμενου από την άλλη. «Όλοι μαζί εκπονήσαμε μια πολιτική διακήρυξη η βάση που μας εκφράζει όλους και η βάση μιας νέας πολιτικής ταυτότητας που θα ανιχνεύσουμε για την αριστερά της εποχής μας» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.