03/06/2020 07:00:38

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, συνεχίζεται η αδύναμη εικόνα στο Χ.Α.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, συνεχίζεται η αδύναμη εικόνα στο Χ.Α. - Media

 

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενόψει και της κρίσιμης ημερομηνίας της 15ης Δεκεμβρίου όταν θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωράνε, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια διορία που δεσμεύει τις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση αν το δολάριο ελέγχεται από τη Fed, ή από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μνούτσιν απάντησε ότι “η αγορά ελέγχει το δολάριο”.

Από την άλλη, “κάποιες εισαγωγές σόγιας και χοιρινού από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαιρεθούν από τους κινεζικούς δασμούς, με την άρση να βασίζεται σε αιτήσεις των αμερικανικών εταιρειών”, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών. Οι ακριβείς ποσότητες αυτών των προϊόντων δεν έχουν ανακοινωθεί.

Εν τω μεταξύ, πτώση 1,7% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της γερμανικής οικονομίας τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για κέρδη 0,1%, ενώ το αποτέλεσμα έρχεται μετά τη βουτιά και των εργοστασιακών παραγγελιών.

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, η βιομηχανική παραγωγή βυθίστηκε 5,3%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, οι βασικοί δείκτες έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, με τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 875 μονάδων, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 880,62 (+0,23%) και 873,16 μονάδων (-0,62%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 20 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτα κέρδη κινείται η TITC (+1,04%) και με οριακά θετικό πρόσημο οι Εθνική, Πειραιώς, 3E, Lamda Development, Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που υποχωρούν, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,02%), ΔΕΗ (-1,21%), Ελλάκτωρα (-1,34%), ΟΛΠ (-1,11%), ΟΠΑΠ (-1,09%) και Jumbo (-2,72%).

Απόλυτη προσοχή χρειάζεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 875 μονάδων, θα αυξήσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.