search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:24
MENU CLOSE

Γαλλία: Έκτη ημέρα δυναμικών κινητοποιήσεων κατά του συνταξιοδοτικού «Μακρόν»

10.12.2019 07:50
Γαλλία-Covid-19: «Στον πάγο» τα σχέδια για επαναλειτουργία των γαλλικών εστιατορίων - Media

 

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς κινούνται με δυσκολία για έκτη συνεχόμενη η μέρα, απεργίες και κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες σε όλη τη Γαλλία: μετά τη μεγάλη κινητοποίηση της προηγούμενης Πέμπτης τα εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση αυξάνουν σήμερα την πίεσή του ενόψει της παρουσίας αύριο του νομοσχεδίου.

Οι Παριζιάνοι, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ξεκίνησαν την Πέμπτη, θα χρειαστεί να οπλιστούν με υπομονή καθώς δέκα από τις 16 γραμμές του μετρό θα είναι κλειστές, με την απεργία να συνεχίζεται τουλάχιστον ως την Παρασκευή.

Η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF ανακοίνωσε ότι μόνο το 20% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας των προαστίων θα λειτουργήσει σήμερα, ενώ περίπου το 25% των εσωτερικών πτήσεων και το 10% των ταξιδιών μεσαίας απόστασης της αεροπορικής εταιρείας Air France έχουν ακυρωθεί.

Απεργία πραγματοποιείται και στον τομέα της διανομής καυσίμων, καθώς προβλέπονται μεταξύ άλλων και «στάσεις εργασίας» στα διυλιστήρια, ενώ θα υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Τα εργατικά συνδικάτα και πολλές ενώσεις νέων ελπίζουν να επιδείξουν για μία ακόμη φορά την ισχύ τους και στον δρόμο μετά τους 800.000 διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας την Πέμπτη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών (1,5 εκ. σύμφωνα με το συνδικάτο CGT).

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται ένα «καθολικό σύστημα» συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει από το 2025 ή λίγο αργότερα τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά…). Το Παρίσι υπόσχεται ότι θα είναι ένα «πιο δίκαιο» σύστημα, ενώ οι επικριτές του καταγγέλλουν «επισφάλεια» για τους συνταξιούχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30