search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:53
MENU CLOSE

Σπίρτζης για εκλογικό νόμο: Οι κυβερνήσεις πρέπει να βασίζονται σε μια πραγματική κοινωνική πλειοψηφία

16.01.2020 15:26
Σπίρτζης για εκλογικό νόμο: Οι κυβερνήσεις πρέπει να βασίζονται σε μια πραγματική κοινωνική πλειοψηφία - Media

 

«Εμείς επιμένουμε στην πρόταση μας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να βασίζονται σε μια πραγματική κοινωνική πλειοψηφία και όχι σε μια πλαστή κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε απόλυτη αντιστοίχιση με την εκφρασμένη λαϊκή βούληση» τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής που εξετάζει το σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο.

«Αυτό οδηγεί στην Ελλάδα της συνεργασίας, η πρόταση της ΝΔ οδηγεί στην Ελλάδα της διαίρεσης και τελικά της χρεωκοπίας» προσέθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί να έχουμε τη μία μεταβλητή, δηλαδή τι ποσοστό των κομμάτων μένει εκτός κοινοβουλίου, έχουμε και δεύτερη μεταβλητή που είναι το μπόνους ανάλογα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα» είπε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής που ξεκαθάρισε πως: «κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να συζητάμε το πως θα εξορθολογιστεί περισσότερο η κατανομή των εκλογικών περιφερειών για να μπορεί η αναλογικότητα να ισχύει καλύτερα, θα έπρεπε να συζητάμε πως βαθαίνουμε τη Δημοκρατία μας, θα έπρεπε να συζητάμε για την Ελλάδα την συνεργασίας και όχι την Ελλάδα της διαίρεσης και της πτώχευσης, θα έπρεπε να συζητάμε πως στηρίζουμε τη λαϊκή κυριαρχία, τη δικαιοσύνη, την ισοτιμία και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει πλήρης αντιστοίχιση της βούλησης του ελληνικού λαού με τους συσχετισμούς μέσα στο κοινοβούλιο».

Παράλληλα, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε με νόημα πως: «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, επομένως και ίδια αποτελέσματα να έχουμε – που δεν θα τα έχουμε ιδιαίτερα αν ισχύσει η… απειλή ότι οι εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια – δεν θα υπάρχει το μπόνους των πενήντα εδρών και θα σχηματιστεί κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων, κυβέρνηση κοινωνικής πλειοψηφίας».

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΔΥΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Ο κύριος Θεοδωρικάκος είπε χθες ότι θα συνεχίσει την πολιτική της ανεύρεσης πολιτικών συγκλίσεων γιατί μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και σε αυτό συμφωνώ αν και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν αρκούν μόνο οι συγκλίσεις στο κοινοβούλιο χρειάζονται και πολύ μεγάλες κοινωνικές συγκλίσεις. Ο πρωθυπουργός ζητάει συναίνεση την οποία τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε αυτή τη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανταποκριθεί. Από την άλλη, όμως, έχουμε παραδοχή ότι δεν γίνεται διαβούλευση γιατί όσο διάλογος και να γίνει δεν θα φτάσουμε σε σύγκλιση. Όπου θέλει η ΝΔ να τηρήσει μια γραμμή μικροκομματική ούτε διαβούλευση κάνει ούτε μεγάλες συγκλίσεις ψάχνει και αυτό αποτυπώνεται στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο που έφερε», ανέφερε επιπλέον και συνέχισε:  «Ο κύριος Θεοδωρικάκος δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αυτό η κοινωνία μπορεί να το εκλάβει μόνο ως απειλή ή πράξη εκδίκησης. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν είναι για τις επόμενες εκλογές αλλά για τις μεθεπόμενες. Επιμένετε στη γραμμή όχι των πολιτικών συγκλίσεων αλλά σε αυτή που θέλει υποβιβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και να πάτε μετά σε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής».

ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΗ ΝΔ ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

«Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζουν οι διαχρονικές της ευθύνες και οι πολιτικές της που μας έβαλαν στα μνημόνια και αρνείται να κάνει αυτοκριτική. Θα θυμηθεί την αντιμνημονιακή της ρητορική προεκλογικά και τις πολιτικές για το βάθεμα της κρίσης με τις κυβερνήσεις Παπαδήμου, Σαμαρά; Το 2015 παρέδωσε μια κοινωνία διαλυμένη και μια χώρα που δεν μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και παρέλαβε το 2019 μία χώρα με 37 δισ. απόθεμα το οποίο τώρα μοιράζει στις τράπεζες. Τη Νέα Δημοκρατία δεν την άγγιξε επίσης η πολιτική ευαισθησία που υπήρχε από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πήγε τη χώρα μετά τη διαπραγμάτευση σε εθνικές εκλογές για να πάρει έγκριση», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΣ

Αναφορικά με την απλή αναλογική ανέφερε πως «ερχεται σήμερα η ΝΔ και μας ρωτάει γιατί δεν ψηφίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 την απλή αναλογική και μάλιστα με μομφή. Πολύ απλά γιατί όταν γίνονται εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015, οι επόμενες εκλογές είναι το 2019. Οι μόνοι που σχεδίαζαν εκλογές νωρίτερα ήσασταν εσείς με τον σχεδιασμό της αριστερής παρένθεσης και ο κύριος Βενιζέλος που ξαφνικά τον Ιούνιο του 2015 ξαναθυμήθηκε τις ιδεολογικές αρχές του ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, αναφορικά με τα εθνικά θέματα, ανέφερε πως δεν επιτρέπεται η λογική της διαίρεσης. «Έχουμε τα εθνικά θέματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με μια λογική διαίρεσης του πολιτικού κόσμου και χωρίς να χτιστεί εθνική γραμμή πολύ μεγάλης πολιτικής συναίνεσης και αποδοχής. Αυτά, όμως, δεν συμβαδίζουν με το εκλογικό σύστημα που σήμερα εισηγείστε. Θα κάνουμε τα πάντα για να έχουμε γραμμή εθνική αλλά θα σας λέμε τις γκρίζες ζώνες σας στην εξωτερική πολιτική για να βρούμε εθνική γραμμή. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ολιγωρία και να λείπει η Ελλάδα από τη διάσκεψη του Βερολίνου», κατέληξε. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:50