search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:21
MENU CLOSE

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, επιτόπιος βηματισμός στο Χ.Α.

29.01.2020 12:12
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, επιτόπιος βηματισμός στο Χ.Α. - Media

 

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της χθεσινοβραδινής ανόδου στην Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν σε εγρήγορση για τυχόν εξελίξεις από την Κίνα και το μέτωπο του κοροναϊού, παρακολουθούν τις οικονομικές ειδήσεις που ανακοινώνονται και περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις από την διήμερη σύνοδο της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, άνοδο σημείωσε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK. O δείκτης, ο οποίος βασίζεται στην έρευνα σε 2.000 Γερμανούς, ενισχύθηκε στις 9,9 μονάδες τον Ιανουάριο, από 9,7 τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών για 9,6.

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2018 αυξήθηκαν οι τιμές των σπιτιών στη Βρετανία τον Ιανουάριο. Οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,9%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, μετά την άνοδο κατά 1,4% του Δεκεμβρίου. Η κίνηση ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των αναλυτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα για να επικυρώσει τη συνθήκη αποχώρησης και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποτελεί τον τελευταίο μείζονα σταθμό για την ολοκλήρωση του “Brexit”, δύο ημέρες πριν από την έξοδο των Βρετανών. Η ιστορική ψηφοφορία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 18.00 (19.00 ώρα Ελλάδας).

Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησαν τα τραπεζικά δάνεια σε εταιρείες της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, ενώ ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε, φτάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο της περιόδου μετά την οικονομική κρίση , σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αύξηση του δανεισμού σε μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς κατέβασε ταχύτητα στο 3,2%, από 3,4% έναν μήνα πριν, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 24 μηνών. Την ίδια ώρα, ο δανεισμός σε νοικοκυριά επιταχύνθηκε, καθώς ενισχύθηκε κατά 3,7%, από 3,5%, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 11 ετών.

Από την άλλη, με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναφέρεται στην παραίτηση του προέδρου του Euro Working Group, της ομάδας εργασίας του Eurogroup, Hans Bihlbrief.

“Το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό θα ξεπεράσει τον στόχο της κυβέρνησης το 2020, ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, την ώρα που η ανάπτυξη της οικονομίας θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα”, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεσή του για την Ιταλία, το Ταμείο προβλέπει ότι το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο της Ρώμης για 2,2%, ενώ το δημόσιο χρέος – ρεκόρ δεν θα μειωθεί, σύμφωνα με τους στόχους, τις επόμενες χρονιές.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και τον τζίρο σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 931,6 (-0,20%) και 936,78 μονάδων (+0,36%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 16,5 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Αδύναμη η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ με σαφώς πιο ήπιους ρυθμούς συνεχίζεται το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE25, ξεχωρίζουν οι μεταβολές σε Aegean Airlines (-1,13%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,70%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι κινούνται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με οριακές μεταβολές και αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

Θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 938 μονάδων και αρνητική η υποχώρηση χαμηλότερα των 930 μονάδων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:21