24/02/2020 22:28:20

Εισαγγελέας, διπλωμάτης, μάστορας

Με δεδομένη την αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες της ευρωζώνης, ένα σχέδιο αναστροφής της κρίσης μετά ή και πριν από τις εκλογές θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Οικονομικά εγκλήματα. Παρά τη μεγάλη διασύνδεση, σε βάθος χρόνου, των οικονομικών εγκληματιών με την πολιτική και τους θεσμούς, τα εγκλήματα παραμένουν εγκλήματα και η «κάθαρσή» τους μπορεί να γίνει μόνο από αρμόδιους και έμπειρους λειτουργούς.
  2. Διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα και πιθανώς και άλλες χώρες θα πρέπει σύντομα να δεσμευτούν σε ένα νέο συμβόλαιο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά θα έχει την πρωτοβουλία. Οι όροι και οι προϋποθέσεις του νέου συμβολαίου θα καθορίσουν «το μέλλον των παιδιών μας» και οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να δεσμευτούν με βάση «μικροπολιτικά» οφέλη αλλά ακόμα και άμεσα από τον λαό.
  3. Αγορά. Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, οικονομία σημαίνει αγορά. Αν η κατανάλωση στην Ελλάδα των ελληνικών προϊόντων είναι ελάχιστη και μειούμενη, τότε κανένα μέτρο στήριξης της παραγωγής δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Όσο μεγαλύτερη η αγορά για τα ελληνικά προϊόντα τόσο μικρότερη η εξάρτηση από εισαγωγές, δανειακή μόχλευση κ.λπ. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, ακόμα και με βιομηχανικές χώρες, τα ελληνικά προϊόντα είναι ανώτερα ποιοτικά, γεγονός που κάποια στιγμή θα πρέπει να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία.

Είναι φανερό ότι τα ανωτέρω δεν έχουν γίνει πράξη μέχρι τώρα για πολύ συγκεκριμένους λόγους και αιτίες. Μια ερμηνεία των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών θα μπορούσε να είναι ότι η ελληνική κοινωνία γοητεύεται από τη δύναμη που θα μπορούσε να εφαρμόσει τις αλλαγές που απαιτούνται. Απομένει να δούμε αν τελικά θα τη βρει στο αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.

 

 O Ηλίας Βλάχος είναι Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.