search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:58
MENU CLOSE

Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Νορβηγίας με φόντο μια αεροπορική βάση σε νησί

13.02.2020 16:39
Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Νορβηγίας με φόντο μια αεροπορική βάση σε νησί - Media
 
Στα «κόκκινα» μπήκαν οι σχέσεις Μόσχας και Όσλο με το επίκεντρο της έντασης να εντοπίζεται σε ένα νορβηγικό νησάκι στον αρκτικό κύκλο.
 
Όλα άρχισαν όταν ένα σμήνος αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκε στο νησάκι Γιαν Μάγιεν στον βόρειο Ατλαντικό τον περασμένο Νοέμβριο για να δοκιμάσει τον διάδρομο και να διαπιστώσει αν μπορεί να προσγειωθεί εκεί το τεράστιο μεταγωγικό C-130J Super Hercules.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο θεωρεί ότι η Νορβηγία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, παρουσιάζει έντονη στρατιωτική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, μιλώντας στο Reuters, θεώρησε ότι η κίνηση αυτή είχε ως στόχο τη Μόσχα και ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.
 
«Και μόνο η παρουσία δυνάμεων της αεροπορίας των ΗΠΑ στο νησί, έστω και περιστασιακή είναι ανησυχητική» ανέφερε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το Όσλο θα δείξει ευθύνη και οξυδέρκεια στην πολιτική του στο βορρά και δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα υποσκάψουν τη σταθερότητα».
 
Από την πλευρά του, το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι μοναχικές πτήσεις στο βορρά δεν πρόκειτα να ανατρέψουν την πολιτική ασφαλείας στην περιοχή και υπενθυμίζοντας ότι στο νησί έχουν προσγειωθεί αεροσκάφη και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Γαλλία).
 
Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Φρανκ Μπάκε-Γιένσεν ξεκαθάρισε ότι το νησί δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές δραστηριότητες.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42