24/09/2020 10:18:31

Ελπίδες για εμβόλιο που χορηγήθηκε σε πιθήκους - Τους προστάτευσε από τον κορωνοϊό

Ελπίδες για εμβόλιο που χορηγήθηκε σε πιθήκους - Τους προστάτευσε από τον κορωνοϊό - Media

 

Μεγάλες ελπίδες δίνουν οι ανακοινώσεις ενός κινεζικού εργαστηρίου, ότι πειραματικό εμβόλιο που χορηγήθηκε σε πιθήκους, αποδείχθηκε για πρώτη φορά «ευρέως προστατευτικό» κατά του κορονοϊού.

Η μελέτη δημοσιεύεται από τον κινεζικό κολοσσό της φαρμακευτικής Sinovac Biotech. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εμβόλιο, που αξιοποιεί εγγενείς του ιού παθογόνους παράγοντες, σε οκτώ μακάκους ρέζους, οι οποίοι στη συνέχεια εκτέθηκαν στον κορονοϊό τρεις εβδομάδες αργότερα.

Το εργαστήριο ανακοίνωσε πως «οι τέσσερις μακάκοι που εμβολιάσθηκαν δεν είχαν κανέναν ανιχνεύσιμο ίχνος τους ιού στους πνεύμονες επτά ημέρες μετά την έκθεσή τους». Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 19 Απριλίου στην ιστοσελίδα bioRxiv.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις άλλοι πίθηκοι, στους οποίους το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ελαττωμένη δόση, παρουσίασαν αύξηση του ιικού φορτίου στον οργανισμό, αλλά κατόρθωσαν να αντισταθούν στην ασθένεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να υποβληθούν σε επιστημονική αξιολόγηση πριν επικυρωθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Η Sinovac, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του ίδιου αυτού εμβολίου στο άνθρωπο στις 16 Απριλίου. Το εργαστήριο αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.

«Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά προ-κλινικά δεδομένα που βλέπω σε σχέση με πειραματικό εμβόλιο», σχολίασε στο Twitter ο ιολόγος Florian Krammer του Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) της Νέας Υόρκης.

«Το θέμα είναι να εξακριβωθεί αν αυτή η προστατευτική δράση διαρκεί», παρατηρεί η ανοσιολόγος Lucy Walker, του University College του Λονδίνου.

Εκτός του ερευνητικού προγράμματος της Sinovac, το Πεκίνο έχει εγκρίνει δύο ακόμη πειραματικά εμβόλια. Το ένα ανήκει στην Στρατιωτική Σχολή Ιατρικών Επιστημών και τον όμιλο βιοτεχνολογίας CanSino και το δεύτερο στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου και εμφανίσθηκε ο κορονοϊός στο τέλος του 2019.

Το αμερικανικό εργαστήριο Moderna είχε ανακοινώσει ταυτόχρονα στα μέσα του Μαρτίου ότι προχωρεί σε κλινικές δοκιμές πειραματικού εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.