05/07/2020 23:25:51

Αρβανίτης-Παπαδημούλης: Η Ε.Ε. να καταδικάσει τον ρατσισμό και την αστυνομική αγριότητα στις ΗΠΑ

Αρβανίτης-Παπαδημούλης: Η Ε.Ε. να καταδικάσει τον ρατσισμό και την αστυνομική αγριότητα στις ΗΠΑ - Media
 
Καθαρή και ισχυρή ευρωπαϊκή καταδίκη του ρατσισμού και της αστυνομικής αγριότητας σε βάρος πολιτών ως απάντηση στα δραματικά γεγονότα που συνταράζουν τις ΗΠΑ ζητούν Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την ηγεσία της ΕΕ.
 
Την επιστολή συνυπογράφουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.
 
Στην επιστολή οι Ευρωβουλευτίνες των Πρασίνων Dr. Pierrette Herzberger-Fofana και Alice Kuhnke, και οι συνυπογράφοντες ζητούν ευθεία αποδοκιμασία Τραμπ για υποκίνηση βίας σε βάρος των διαδηλωτών με εμπρηστική ρητορική και ανοιχτά ρατσιστικές αναφορές αλλά και την απειλή επέμβασης του στρατού.
 
Ακόμη ζητείται να αποδοκιμαστούν φαινόμενα αστυνομικής βίας αλλά και ρατσισμού που ταλανίζουν Ευρωπαϊκές χώρες, και η ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών κοινωνικής ένταξης με έμφαση σε πληθυσμούς που ανήκουν σε μειονότητες.
 
«Χρειαζόμαστε αλλαγή, και τη χρειαζόμαστε τώρα. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε άλλο παρατηρητές ενώ ο ρατσισμός ανθίζει στις κοινωνίες μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
 
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
 
Προς την Πρόεδρο von der Leyen,
Josep Borrell, Helena Dalli, Didier Reynders
 
Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για μια κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την ανάγκη για μία ισχυρότερη απάντηση από μεριάς της ΕΕ, ενάντια στον ρατσισμό, τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό.
 
Ακολούθως της δολοφονίας του George Floyd από 4 αστυνομικούς, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξέσπασαν σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, αλλά και του κόσμου. Άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους και την επιθυμία τους για αλλαγή. Η αστυνομία έχει επιτεθεί σε διαδηλωτές, ενώ δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε ζωντανή μετάδοση, σε πλήρη απαξίωση της ελευθερίας του Τύπου.
 
Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει εκφράσει ανοιχτά την αγανάκτησή του για τους διαδηλωτές και μάλιστα υποκίνησε σε βία εναντίον τους. Στις 29 Μαΐου ο Trump ανέφερε στο Twitter, «όταν ξεκινάει το πλιάτσικο, ξεκινούν οι πυροβολισμοί» -τα λόγια ενός ρατσιστή αρχηγού της Αστυνομίας του Μαϊάμι, από το 1967. Εχθές, ο Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι θα έστελνε τον στρατό, στις πολιτείες τον οποίων οι Κυβερνήτες αρνήθηκαν να κινητοποιήσουν την εθνική φρουρά.
 
Η ΕΕ οφείλει να μην διστάζει ποτέ να καταδικάζει απερίφραστα και αποφασιστικά τον ρατσισμό, τη βία και την αδικία. Είναι ζωτικής σημασίας να καταδικάσει η Επιτροπή να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση με την οποία να καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παραβάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στη ζωή, στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, και να προβεί σε κινήσεις επίδειξης αλληλεγγύης με όσους διαμαρτύρονται για τις ζωές τους.
 
Επιπρόσθετα, η αστυνομική βία και ο ρατσισμός δεν στερούν την ανθρώπινη ζωή από το χρώμα της μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ στο Βέλγιο, στην έδρα των Ευρωπαϊκών θεσμών, ο 19χρονος Adil C., με καταγωγή από το Μαρόκο, σκοτώθηκε μετά από σύντομη καταδίωξη από την αστυνομία. Στη Γαλλία, στις 8 Απριλίου, ο Mohamed G. σκοτώθηκε από την αστυνομία μετά από έλεγχο σχετικό με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Στις 16 Μαΐου, ο 18χρονος Sabri εξέπνευσε μετά από σύγκρουση με αστυνομικό βαν.
 
Χρειαζόμαστε αλλαγή και τη χρειαζόμαστε τώρα. Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι, όσο ο ρατσισμός δυναμώνει μέσα στις κοινωνίες μας και αστυνομική βία ασκείται ατιμώρητα σε έγχρωμους συμπολίτες μας. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
 
-Να προβεί σε επίσημη δήλωση όπου θα καταδικάζει τα εμπρηστικά σχόλια και πράξεις του Προέδρου Trump, ιδιαίτερα αναφορικά με τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι στους πολίτες.
-Να αναγνωρίσει και να καταδικάσει την αστυνομική βία στο εσωτερικό της ΕΕ.
-Να εφαρμόσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θεμελιώδη δικαιώματα ατόμων Αφρικανικής Καταγωγής.
-Να επεξεργαστεί ένα πλαίσιο για τις εθνικές στρατηγικές κρατών-μελών της ΕΕ, για την κοινωνική ένταξη εθνικών μειονοτήτων.
-Να συγκεντρώσει και να δημοσιοποιήσει στοιχεία σχετικά με την ισότητα, με ανάλυση ανά μειονότητα ή/και εθνική καταγωγή (σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ για τις Φυλετικές Διακρίσεις), προαιρετικά, ανώνυμα και με τρόπο που να διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τον αυτοπροσδιορισμό και σε συνεννόηση με τις σχετικές κοινότητες.
-Να καλέσει το Συμβούλιο να αποδεσμεύσει την οριζόντια Οδηγία για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων.
-Να συγκαλέσει μία Ευρωπαϊκή Αντιρατσιστική Διάσκεψη Κορυφής, για την αντιμετώπιση των δομικών διακρίσεων στην Ευρώπη.
 
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού την μάστιγα του ρατσισμού, τόσο εδώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στο εξωτερικό.
 
Ανεμένουμε με ανυπομονησία την απάντησή σας,

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.