search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:54
MENU CLOSE

H Βόρεια Κορέα κατέστρεψε με έκρηξη το γραφείο σύνδεσης με την Νότια Κορέα (Photos)

16.06.2020 08:26
H Βόρεια Κορέα κατέστρεψε με έκρηξη το γραφείο σύνδεσης με την Νότια Κορέα (Photos) - Media

 

Η Βόρεια Κορέα τίναξε, στην κυριολεξία στον αέρα, το γραφείο διασύνδεσης στην πόλη Κεσόνγκ, ανακοίνωσαν  αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην κορεατική χερσόνησο. Απαντώντας στις αποσχιστικές ομάδες από τη Νότια Κορέα που στέλνουν προπαγανδιστικό υλικό, ο στρατός της Βόρειας Κορέας απειλούσε νωρίτερα να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Γιο Τζονγκ, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο για αντίποινα και δήλωσε ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στον στρατό να προετοιμαστεί για το βήμα αυτό.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα η Βόρεια Κορέα κατέστησε σαφές ότι εξοργίστηκε από τους αποστάτες και την περασμένη εβδομάδα έκοψε όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Σεούλ, ενώ απείλησε να κλείσει το γραφείο σύνδεσης των δύο κυβερνήσεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας απάντησε από την πλευρά του σήμερα ότι συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, προκειμένου να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές κινήσεις της Πιονγιάνγκ.

Το γραφείο, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC που επικαλείται η Ναυτεμπορική είχε ανακαινιστεί το 2018 ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο Κορέες. Παρέμενε ωστόσο κενό από τον Ιανουάριο, λόγω των μέτρων για τον Covid-19.

«Η βίαιη καταστροφή του γραφείου διασύνδεσης από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί συμβολικό πλήγμα στη διακορεατική συμφιλίωση και συνεργασία», σχολιάζει ο Λιφ-Έρικ Ίσλεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha της Σεούλ.

«Είναι απορίας άξιον πώς μια τέτοια συμπεριφορά θα βοηθήσει το καθεστώς του Κιμ να πάρει αυτό που θέλει, αλλά τέτοιες εικόνες θα χρησιμοποιηθούν σαφώς για την εγχώρια προπαγάνδα», προσθέτει.

Η Νότια Κορέα είχε όντως δεσμευτεί να αποτρέψει τη μεταφορά φυλλαδίων πέρα από τα σύνορα στο πλαίσιο της ενδοκορεατικής συμφωνίας μεταξύ του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε Ιν και του ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, το 2018. Η Πιονγιάνγκ ωστόσο είναι περισσότερη οργισμένη με τη Σεούλ επειδή δεν ασκεί πίεση στις ΗΠΑ για την άρση των αυστηρών κυρώσεων.

Είναι πιθανό συνεπώς, σχολιάζει η ανταποκρίτρια του BBC στη Σεούλ Λάουρα Μπίκερ, ότι πρόκειται για ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο της Πιονγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κρίση για να χρησιμοποιήσει την ένταση ως μοχλό πίεσης στις μελλοντικές συνομιλίες.

Μόλις την Παρασκευή, με την αφορμή της συμπλήρωσης των δύο ετών από από εκείνη την ιστορική χειραψία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σύνοδο της Σιγκαπούρης, τον Ιούνιο του 2018, η Βόρεια Κορέα αμφισβήτησε την πρόοδο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η πολιτική των ΗΠΑ αποδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει μία μακρόχρονη απειλή κατά του λαού της Βόρειας Κορέας και ότι ο Βορράς θα πρέπει να οργανώσει μία πιο αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές αμυντικές απειλές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Σον Γκουόν στο πρακτορείο ειδήσεων KCNA την Παρασκευή.

Τεχνικά, η Βόρεια και η Νότια Κορέα εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο, επειδή δεν επιτεύχθηκε ειρηνευτική συμφωνία όταν έληξε ο Πόλεμος της Κορέας, το 1953

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42