search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:48
MENU CLOSE

Δύο «ξένοι»: Η Μέρκελ «μπήγει το μαχαίρι» στον Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2134
16-7-2020
20.07.2020 03:00
angelam.jpg

 

Η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να μην εκδηλώνει την οργή της με φωνές στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ξέρει πώς να «μπήξει το μαχαίρι».

Ο Τραμπ πρέπει να αισθάνθηκε τα αυτιά του να «καίγονται» όταν η Γερμανίδα καγκελάριος κατέρριψε τις προσεγγίσεις του για την Covid-19 σε μια ομιλία της την Πέμπτη. «Καθώς το βιώνουμε από πρώτο χέρι, δεν μπορείς να καταπολεμήσεις την πανδημία με ψέματα και παραπληροφόρηση περισσότερο από ό,τι μπορείς να την καταπολεμήσεις με μίσος ή υποκίνηση μίσους», δήλωσε η Μέρκελ. «Τα όρια του λαϊκισμού και της άρνησης των βασικών αληθειών εκτίθενται γυμνά», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ και ο Τραμπ είναι «γραφτό» να συγκρουστούν. Όταν λέμε «γραφτό» εννοούμε ότι όντας πρώην επιστήμονας εκείνη (σπουδές στη Φυσική), είναι προσεκτική, ανεξάρτητη, προσανατολισμένη στην πραγματικότητα και ήσυχη παρά τη σκληρότητά της. Ο Τραμπ δεν είναι… τίποτα από όλα αυτά.

Στα τέλη του 2016, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, στον οποίο η Μέρκελ κάποτε αναφερόταν ως «Λίμπε (αγαπητός) Μπαράκ», πήρε πτήση για το Βερολίνο με σκοπό να την πείσει να διεκδικήσει άλλη μία θητεία. 

Όταν ο Τραμπ θα βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο, η Μέρκελ θα έπρεπε να ηγηθεί της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Από τότε, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι σαν να περπατάει πάνω σε «αυγά» με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο ο οποίος παραβιάζει πολλές από τις αξίες που η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, θεωρούσε πάντα ως επιτομή της Αμερικής. 

Μια έντονη αντιπαράθεσή τους αποτυπώθηκε σε μια φωτογραφία στη Σύνοδο Κορυφής των G7, το 2018, στον Καναδά.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν πέντε οι άξονες της ατζέντας της Συνόδου:
– Επένδυση στην ανάπτυξη.
– Προετοιμασία για θέσεις εργασίας του μέλλοντος.
– Προώθηση της ισότητας των φύλων.
– Συνεργασία για την κλιματική αλλαγή, τους ωκεανούς και την καθαρή ενέργεια.
– Δημιουργία ενός πιο ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου.

Και ο γνωστός δημοσιογράφος του CNN Carl Bernstein έγραψε πρόσφατα ότι ο Τραμπ έχει συνήθεια να παρενοχλεί τη Μέρκελ, ακόμη και να την αποκαλεί «ηλίθια» στο τηλέφωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη αντιμετωπίζει τις ύβρεις του με γεγονότα.

Η Μέρκελ δεν ανταποκρίθηκε πάντα στα χρέη της ως ηθικό προπύργιο της Δύσης. Ως η πιο ισχυρή ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιράζεται την ευθύνη για την αστάθεια του ευρωπαϊκού έργου, ενώ τα κράτη – μέλη της Ένωσης μάχονται την ασθένεια Covid-19 πίσω από κλειστά σύνορα. 

Και η περίπλοκη ιστορία της Γερμανίας και οι περιορισμένοι αμυντικοί προϋπολογισμοί – που εξοργίζουν τον Τραμπ – σημαίνουν ότι δεν μπορεί να καλύψει το κενό ασφαλείας που άφησαν οι ΗΠΑ.

Αλλά η Μέρκελ, η οποία δεν σκοπεύει να αγωνιστεί για πέμπτη θητεία, μπορεί να διαβάσει τις δημοσκοπήσεις. Και παρόλο που δεν θα το έλεγε ποτέ, θα ήθελε να ξεπεράσει τον Τραμπ.

«Θα μπορούσα να σταθώ στη μέση της λεωφόρου Fifth Avenue και να πυροβολήσω κάποιον και δεν θα έχανα ψηφοφόρους», ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.
Σε μια σημαντική ένδειξη μεταβολής των εποχών, η εικονική λεωφόρος Fifth Avenue του Μανχάταν έχει ζωγραφιστεί με τις λέξεις «Black Lives Matter» (σ.σ.: Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία) – ακριβώς μπροστά από τη χρυσή είσοδο της δεκαετίας του ’90 στον ουρανοξύστη Trump Tower, ο οποίος ανήκει στον Τραμπ.

Ο Τραμπ κάλεσε την αστυνομία να μην αφήσει «αυτό το σύμβολο μίσους να τοποθετηθεί στον μεγαλύτερο δρόμο της Νέας Υόρκης». Αλλά ακόμη και ο δήμαρχος της πόλης, ο δημοκρατικός Μπιλ ντε Μπλάσιο, πήρε ένα ρολό βαφής με τον ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων, αιδ. Αλ Σαρίπτον, την περασμένη Πέμπτη.

Τα δικαστήρια

Μερικές φορές μπορείς να κερδίσεις χάνοντας. Αυτό έχει μάθει ο Τραμπ ύστερα από δύο σημαντικές αποφάσεις του «Αρείου Πάγου» των ΗΠΑ, του Supreme Court, σχετικά με τις προσπάθειες να παρέχει πρόσβαση στα οικονομικά του στοιχεία.

Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι ήταν απαλλαγμένος από έρευνα ως Πρόεδρος. Η απόφαση δικαίωσε τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης που διερευνούν τον Πρόεδρο σχετικά με το ενδεχόμενο δωροδοκίας.

«Στο δικαστικό μας σύστημα “ο λαός έχει δικαίωμα στα στοιχεία κάθε ανθρώπου”», έγραψε ο επικεφαλής δικαστής John Roberts. «Από τις πρώτες μέρες της Δημοκρατίας, το “κάθε άνθρωπος” συμπεριλαμβάνει και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.

Σε άλλη υπόθεση, το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το Κογκρέσο – το οποίο θέλει τα οικονομικά στοιχεία από τραπεζίτες και λογιστές του Τραμπ – έχει το δικαίωμα να ερευνά έναν Πρόεδρο. Αλλά έκρινε ότι τέτοιες έρευνες πρέπει να είναι περιορισμένες. Έτσι, οι δικαστές βρήκαν μια λύση που επιβεβαίωσε κομψά τις συνταγματικές αρχές – και απέφυγαν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στο δικαστήριο.

Και οι δύο υποθέσεις θα επιστρέψουν τώρα σε κατώτερα δικαστήρια για δικαστικές διαφορές που αναμένεται να διαρκέσουν μήνες. Ο Τραμπ δεν ήταν ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα, τα οποία τον αφήνουν έκθετο νομικά και πολιτικά σε σημαντικό βαθμό, αλλά διασφαλίζουν ότι οι εισαγγελείς και οι δημοκρατικοί δεν θα πάρουν στα χέρια τους τα φορολογικά και οικονομικά αρχεία του, παρά μόνο μετά τις εκλογές. 

Δεδομένου ότι ένας από τους στόχους του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν να απομακρύνει τις υποθέσεις από εκεί, οι δικηγόροι του Προέδρου έκαναν πολύ καλή δουλειά.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:47