26/09/2020 21:40:40

Είστε παχύσαρκος άνω των 40; Ποια νόσος σας «απειλεί»

Είστε παχύσαρκος άνω των 40; Ποια νόσος σας «απειλεί» - Media

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia οι νεαροί ενήλικες που είναι  υπέρβαροι ή παχύσαρκοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 5,100 μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες που συμμετείχαν σε δυο μακροχρόνιες μελέτες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες στην ηλικία των 20-49 ετών είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στην ηλικία των 70. Επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκοι σε νεαρή ηλικία διέτρεχαν έως και 150% υψηλότερο κίνδυνο νόσου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα ευρήματα της έρευνας προστίθενται σε αυτά προηγούμενων ερευνών που συσχετίζουν το υπερβάλλον βάρος στη μέση ηλικία με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η νέα έρευνα ωστόσο, δεν αποδεικνύει την ύπαρξη αιτιώδους συσχετισμού, αλλά ότι αυτά τα δυο μεγέθη σχετίζονται επεσήμανε η κύρια συγγραφέας της έρευνας Adina Zeki Al Hazzouri, επίκουρος καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Ωστόσο η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας» πρόσθεσε η Δρ. Zeki Al Hazzouri.

Οι δυο έρευνες τα στοιχεία των οποίων ανέλυσαν οι ερευνητές, ξεκίνησαν το 1988 η πρώτη, με σκοπό τον έλεγχο των καρδιακών νόσων και το 1997 η δεύτερη με σκοπό την καταγραφή της φθίνουσας λειτουργικότητας των συμμετεχόντων.

Σε κάθε έρευνα διαπιστώθηκαν περιστατικά άνοιας, ενώ η κύρια παράμετρος που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν ο ΔΜΣ (σχέση ύψους και βάρους).

Σύμφωνα με την ανάλυση η σχέση ανάμεσα στον ΔΜΣ και την άνοια διαφοροποιήθηκε με βάση το φύλο και την ηλικία. Για παράδειγμα οι υπέρβαροι άνδρες στη μέση ηλικία είχαν αυξημένο κατά 50% κίνδυνο άνοιας μετά τα 70.

Για τις γυναίκες που ήταν υπέρβαρες στις ηλικίες 20-49 ετών ο κίνδυνος άνοιας είναι 1,8 φορές υψηλότερος μετά την ηλικία των 70.

Όσο για την παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία οδηγούσε σε διπλάσια αύξηση του κινδύνου άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία και για τα δύο φύλα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η παχυσαρκία σε έναν 30αρη αυξάνει αναπότρεπτα  τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία ή η απώλεια βάρους αναστρέφει τον κίνδυνο; Η επικεφαλής ερευνήτρια δεν είναι απόλυτα βέβαιη για την απάντηση: «Ανεξαρτήτως από το ΔΜΣ ενός ατόμου στη μέση ή μεγαλύτερη ηλικία, η παχυσαρκία ή ακόμη και το να είναι κανείς υπέρβαρος στη νεότητά του σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας μετά τα 70» επισημαίνει.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Εταιρίας Αλτσχάιμερ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και θεωρούνται ακόμη προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευθούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Πηγή: ygeiamou

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.