search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:21
MENU CLOSE

Εφιάλτης για τον Ερντογάν ο Μακρόν: Η επίσκεψη στο Ιράκ και η συνάντηση-μήνυμα

02.09.2020 11:39
Εφιάλτης για τον Ερντογάν ο Μακρόν: Η επίσκεψη στο Ιράκ και η συνάντηση-μήνυμα - Media
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφτασε την Τετάρτη στο Ιράκ για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, θα παραμείνει για λίγες ώρες και θα συναντηθεί με Ιρακινούς αξιωματούχους. Πρόκειται για τον πρώτο ξένο ηγέτη κράτους που επισκέπτεται το Ιράκ μετά τον διορισμό τον Μάιο του νέου πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι.
 
Ο Μακρόν, που βρισκόταν στον Λίβανο τις δύο προηγούμενες ημέρες, δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του στο Ιράκ είναι να επικεντρωθεί στην έναρξη «μιας νέας πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για την προώθηση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας.
 
Αυτό, η «προώθηση της εθνικής κυριαρχίας» αποτελεί ευθεία βολή προς την Τουρκία του Ερντογάν, που μάλιστα πραγματοποιεί όλο και πιό συχνά επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράκ, με το πρόσχημα το «Κυνήγι των τρομοκρατών», δηλαδή των Κούρδων.
 
Αυτό είναι ακόμη ένα κομβικό σημείο της επίσκεψης Μακρόν, δηλαδή οι Κούρδοι. Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης με έδρα τις αυτόνομες περιοχές των Κούρδων, ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τον Πρόεδρο της Κουρδικής περιοχής, Νεχιρβάν Μπαρζανί, στην Βαγδάτη για να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
 
Αρχικά είχε κυκλοφορήσει πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεπτόταν ο ίδιος την Κουρδική περιοχή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δυνατό είτε λόγω του «σφιχτού» προγράμματος του Γάλλου Προέδρου, είτε και για λόγους ασφαλείας. Εν τούτοις το γεγονός της συνάντησης Μακρόν – Μπαρζανί αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ερντογάν, για τον οποίο οι Κούρδοι αποτελούν «κόκκινο πανί».
 

Ο Μακρόν, πριν καν αναχωρήσει για τη Βαγδάτη, είχε δηλώσει ακόμη: «Η μάχη για την εθνική κυριαρχία του Ιράκ είναι ζωτικής σημασίας» ώστε «ο λαός και αυτή η χώρα που έχουν τόσο υποφέρει» να «μην υποκύψουν στο μοιραίο που θα ήταν να κυριευθεί από τις περιφερειακές δυνάμεις και την ισλαμική τρομοκρατία».
 
Ξεχωριστή σημασία έχει και μια απάντηση που έδωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφο, πριν αναχωρήσει από το Λίβανο για το Ιράκ. Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις κατηγορίες Ερντογάν για αποικιοκρατική πολιτική, ο Γάλλος Πρόεδρος απάντησε: «Εγώ ήρθα στο Λίβανο, προσκεκλημένος από τον Λίβανο, οι Γάλλοι στρατιώτες έσπευσαν στη Βηρυτό μετά την έκρηξη, αυτό λέγεται βοήθεια. Ο Ερντογάν εισέβαλε στην Συρία, χωρίς να τον καλέσει κανείς, για να κυνηγήσει τους Κούρδους, αυτό λέγεται επέμβαση».
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:21