search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:32
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ – Το παρασκήνιο της Κ.Ε: Αναδιάταξη δυνάμεων για υπέρβαση της εσωστρέφειας και restart

07.09.2020 07:58

 

Μετά την εκλογή νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλλαγές στο Γραφείο Τύπου, απομένει ο «ανασχηματισμός» των τομεαρχών (αν όχι σήμερα, τα επόμενα εικοσιτετράωρα) προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναδιάταξη δυνάμεων στην παρούσα φάση, η οποία λόγω της πανδημίας δεν  επέτρεψε την διεξαγωγή του συνεδρίου. Το συνέδριο «τομής και συνέχειας» όπως το χαρακτηρίζουν προκειμένου να συμβολιστεί η συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η διεύρυνση, υπενθυμίζεται έλαβε νέα αναβολή για του χρόνου.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκλέχθηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία 110 ψήφων σε σύνολο 140 ψηφισάντων, η οποία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν και κάποια λευκά (29 λευκά σύνολο και 1 άκυρο) που ως επί το πλείστον δήλωναν διαμαρτυρία απέναντι στην ηγεσία  και όχι διαφωνία με το πρόσωπο του γραμματέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμενόμενα κινήθηκε σε ήπιο και ενωτικό κλίμα, άλλωστε αυτό που ήθελε να συμβολίσει ήταν ένα νέο ξεκίνημα με νέα πρόσωπα, με το κόμμα – πυρήνα της Προοδευτικής Συμμαχίας – ενωμένο.

Μάλιστα στην ομιλία του επέλεξε να αναφερθεί με εγκωμιαστικά λόγια στον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, επιχειρώντας να διασκεδάσει το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των δύο όλους τους προηγούμενους μήνες που άλλωστε ήταν η αιτία που οδήγησε στην αντικατάσταση του γραμματέα χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας επαίνεσε τον Σκουρλέτη για την προσφορά του και τόνισε ότι ανέλαβε το κόμμα αφήνοντας μια υπουργική θέση, δίνοντας έτσι αξία και ιδιαίτερο συμβολισμό στη θέση του Γραμματέα, αλλά και στη κομματική δουλειά». Είπε δε πως «έδωσε έκτοτε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες,  αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις δύο εκλογικών αναμετρήσεων», «να σταθεί όρθιο στις τοξικές επιθέσεις για τις Πρέσπες», «να σταθεί ενωμένο και χωρίς αναταράξεις στη μετάβαση από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση». Αφού τον ευχαρίστησε πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί και στα νέα του σοβαρά καθήκοντα, όπως και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία από διάφορα μετερίζια, στη συλλογική μας προσπάθεια». Η αναφορά «ανταποκρίθηκε με επιτυχία» μπορεί να διαβαστεί και ως κάποιου είδους αποκατάσταση απέναντι σε επιθέσεις που δέχτηκε τον προηγούμενο χρόνο ο Π. Σκουρλέτης και από το εσωτερικό αλλά κυρίως από πρόσωπα εκτός του κόμματος τα οποία τον χαρακτήριζαν «αποτυχημένο» γραμματέα.

Στην δική του, απολογιστική ομιλία, ο Πάνος Σκουρλέτης  άφησε αιχμές είτε προς την ηγεσία είτε προς την προσκείμενη προς τον πρόεδρο τάση. Αναφέρθηκε στις εισηγήσεις του για εθνικές εκλογές πριν ή μαζί με τις ευρωεκλογές που δεν εισακούστηκαν, στην εισήγησή του για συνέδριο εντός του 2019, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εσωστρέφειας στην αντίθετη περίπτωση, που επίσης δεν εισακούστηκε όπως είπε, ενώ υπογράμμισε ότι υπήρξε στόχος κατηγοριών ότι υπονομεύει τον πρόεδρο.

Η γκρίνια παραμένει

 Αν και οι τόνοι ήταν ευλόγως χαμηλοί χθες, οι γκρίνιες παραμένουν, και πλέον δεν είναι μόνο η εσωκομματική αντιπολίτευση που γκρινιάζει παρά τις γέφυρες που έριξε προς την πλευρά της χθες ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο με τη θετική αναφορά στον Σκουρλέτη, όσο και με την αναφορά στο μαξιλάρι (που παραπέμπει στον πρώην ΥΠΟΙΚ και ηγέτη των «53» Ευκλείδη Τσακαλώτο) για το οποίο δήλωσε «είμαστε υπερήφανοι».

Με αυτή τη δήλωση διαφώνησε τόσο ο Νίκος Φίλης, υπό το πνεύμα ότι τα 37 δις ήταν πολύ πάνω από τον μνημονιακό στόχο, και κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και εκλογικά, αλλά και από τους προεδρικούς που επίσης επισημαίνουν ότι το μαξιλάρι στηρίχτηκε στην υπερφορολόγηση και το πάγωμα των Δημόσιων Επενδύσεων, εξακολουθούν επομένως να υποστηρίζουν ότι το μαξιλάρι ήταν χαμηλότερο.

Από την άλλη στις τάξεις των 53 και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να παραμένει μια καχυποψία απέναντι στην ηγεσία, καθώς και η πικρή γεύση του Αυγούστου, καθώς θεωρούν ότι κορυφώθηκε η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη των προεδρικών. Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για καυγά μέσα στον Αύγουστο, στάθηκαν κυρίως τα εθνικά θέματα και τα προσκείμενα στην εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρούν σοβαρή κλιμάκωση τις κατηγορίες προς την πλευρά τους  με χαρακτηρισμούς «αριστερίζουσες εκκρεμότητες», «θολοκουλτουριάρηδες», «εθνομηδενιστές» με αφορμή τις θέσεις που εξέφρασαν για τα ελληνοτουρκικά. Ειδική αναφορά στα παραπάνω έκανε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι αν δεν σταματήσουν αυτά «η επανεκκίνηση δεν θα δουλέψει».

Ο ίδιος έθεσε το ζήτημα που μετ΄ επιτάσεως μπαίνει από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ότι δεν γίνεται πολιτική συζήτηση μέσα στο κόμμα για τα κρίσιμα ζητήματα και η γραμμή διαμορφώνεται στο στενό ηγετικό κύκλο.

Επίσης άσκησε κριτική στην τακτική του «ώριμου φρούτου» (λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτή είναι η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ) την οποία χαρακτήρισε «καταστροφική».

Μένει να φανεί τι διάρκεια θα έχει το ενωτικό κλίμα – χθες δεν έλειψε και η κριτική ότι τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί – αλλά και πώς θα δουλέψουν οι αλλαγές στο κόμμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:22