search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:04
MENU CLOSE

Μπαράζ επαφών Ερντογάν με Φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ

23.09.2020 10:48
Μπαράζ επαφών Ερντογάν με Φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ  - Media

 

Συνεχίζει το μπαράζ επαφών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιταχύνοντας τις κινήσεις του στη διπλωματική σκακιέρα για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε σχέση με την ένταση που υπάρχει με την ελληνική πλευρά.

Χθες είχε συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα σειρά έχει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία θα έχει τηλεδιάσκεψη, ενώ θα ακολουθήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της τουρκικής Προεδρίας.

Η συνομιλία του Ερντογάν με τη Φον ντερ Λάιεν έχει προγραμματιστεί για τις 16:30 ώρα Τουρκίας και με τον Στόλτενμπεργκ μιάμιση ώρα αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών απόψεων για την έναρξη του διαλόγου στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις πρόσφατες ελληνοτουρκικές εντάσεις.

Hurriyet: Επίκειται συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης

Την ίδια ώρα, για επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει σήμερα λόγο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Η νέα αυτή πληροφορία έρχεται μετά την επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Και αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ», γράφει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, προσθέτοντας πως οι διερευνητικές επαφές θα άρχιζαν στις 7 Αυγούστου, ωστόσο η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου πήγε τον διάλογο πίσω.

«Η Μέρκελ, αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε τον πρόεδρο Ερντογάν αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο. Και ο Ερντογάν της είχε απαντήσει “αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του”, ανοίγοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου. Η συνομιλία ωστόσο που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει τώρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Λιτή ανακοίνωση ΥΠΕΞ 

Με μια λιτή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.

Οι δύο χώρες είχαν φτάσει σε συμφωνία ανακοίνωσης των διερευνητικών από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο για να δοθεί το «πράσινο φως» από την Άγκυρα έπρεπε να προηγηθεί η τριμερής και να παζαρέψει ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την τελευταία στιγμή με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:04