search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:35
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ για Χ.Α.: Ικανοποίηση για τη δημοκρατική νίκη, προειδοποίηση για το μέλλον

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2146
8-10-2020
08.10.2020 03:00
syriza_0-2.jpg

 

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς το αντιφασιστικό κίνημα είναι προβεβλημένο σκέλος της πολιτικής και ιδεολογικής του ατζέντας. Και θα συνεχίσει να σηκώνει αυτή την ατζέντα, καθώς εκτιμά ότι στην κοινωνία θα συνεχίσουν να υπάρχουν φαινόμενα που απηχούν ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, επιπλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ αντιφασιστικό μέτωπο και μεταναστευτικό (που θα συνεχίσει να απασχολεί την ελληνική κοινωνία για πολύ) είναι αλληλένδετα.

Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στην ελληνική Δικαιοσύνη που επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν, ότι «δεν ήταν ποτέ αθώοι», στο αντιφασιστικό κίνημα και σε όσους αγωνίστηκαν για να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση, από τους μάρτυρες κατηγορίας και τους δικηγόρους έως τους απλούς πολίτες που ένωσαν τον βηματισμό τους με το κίνημα, ενώ, τέλος, ξεχωριστή αναφορά έκανε στη Μάγδα Φύσσα, που – όπως είπε – της «χρωστάμε το πιο μεγάλο ευχαριστώ» για «τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα».

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου χαρακτήρισε τη χθεσινή ως μια ημέρα νίκης για το κράτος δικαίου, ως «μια ημέρα νίκης για τη Δικαιοσύνη και, τελικά, ως μια ημέρα νίκης για την ίδια τη Δημοκρατία» που περνάει στην Ιστορία της χώρας.

Περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε:

 «Την ιστορική καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τα μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή».

 «Τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο προκειμένου να φωνάξουν υπέρ της νίκης της Δημοκρατίας, το πλατύ δημοκρατικό ρεύμα που (…) αποτελεί τον πραγματικό προστατευτικό κλοιό της Δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό».

Πλέον, κατέληγε η ανακοίνωση, είναι «ευθύνη όλων να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

Σε αυτή την υπογράμμιση παραπέμπουν τα όσα είπε και σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η «μάχη δεν τελειώνει εδώ», παραπέμποντας από τη μία σε όσους επέδειξαν ανοχή ή νομιμοποίησαν στη συνείδηση του κόσμου τη Χρυσή Αυγή αλλά και στον «κοινωνικό χειμώνα» που έρχεται λόγω ύφεσης: «Γιατί έχουμε τη μάχη με όλα αυτά που έδωσαν χώρο στη Χρυσή Αυγή, τη μάχη με όλα τα ‘‘ναι μεν αλλά’’ και με τη θεωρία των δύο άκρων» τόνισε. «Αυτή τη μάχη την έχουμε μπροστά μας όλο το επόμενο διάστημα, καθώς ξαναμπαίνουμε σε ένα μαύρο τούνελ, σε έναν κοινωνικό χειμώνα, μια κατάσταση την οποία σίγουρα ακροδεξιές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Πυρά σε Χρυσοχοΐδη

Στο μεταξύ νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκάλεσε η στάση της αστυνομίας μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό για «αναίτια επέμβαση της αστυνομίας» έξω από το Εφετείο, η οποία οδήγησε στη διάλυση της συγκέντρωσης, κάνοντας λόγο «για μια τεράστια δυσανεξία που έδειξαν ο κ. Χρυσοχοΐδης και η αστυνομία απέναντι σε μια γιορτή της Δημοκρατίας». Ο Χρήστος Σπίρτζης κατήγγειλε τον τραυματισμό από δακρυγόνα του βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη και ζήτησε εξηγήσεις. Ο ίδιος άφησε αιχμές για ακροδεξιούς θύλακες στο εσωτερικό της αστυνομίας καθώς στη δήλωσή του απέδωσε την αντίδραση της ΕΛΑΣ στο ότι «δυστυχώς η απόφαση δεν άρεσε στη γνωστή μειοψηφία εντός της αστυνομίας…».

Παπαδημούλης για Λαγό

Στο μεταξύ, με δεδομένη την καταδίκη του Γιάννη Λαγού για τις κατηγορίες της ένταξης και της διεύθυνσης εγκληματικής συμμορίας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να ενημερώσουν το Ευρωκοινοβούλιο και την ευρωομάδα της Αριστεράς για την απόφαση ζητώντας μέτρα απομόνωσης των δύο χρυσαυγιτών ευρωβουλευτών (Λαγός και Κωνσταντίνου). Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας να ληφθούν μέτρα σε βάρος του Λαγού αλλά και κατά του δεύτερου ευρωβουλευτή που είχε εκλεγεί με τη Χ.Α. (Θανάσης Κωνσταντίνου), για τους οποίους σημειώνεται πως γεννάται πολιτικό ζήτημα μετά την καταδίκη του μορφώματος ως εγκληματικής οργάνωσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50