search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:10
MENU CLOSE

Το ΣτΕ «ξηλώνει» τον Μεγάλο Περίπατο – «Συνεχίζουμε» λέει ο Δημος Αθηναίων (Photos)

15.10.2020 08:53
Το ΣτΕ «ξηλώνει» τον Μεγάλο Περίπατο - «Συνεχίζουμε» λέει ο Δημος Αθηναίων  (Photos) - Media

 

Την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία του Μεγάλου Περιπάτου του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την επίκληση του κινδύνου της πανδημίας που βρισκόταν στον «πυρήνα» της επίμαχης ΚΥΑ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα έργο που σκοπό είχε, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, «να αλλάξει ριζικά την εικόνα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας».

Ειδικότερα το ΣτΕ ακυρώνει «ως στερούμενες εξουσιοδοτικού ερείσματος» τόσο την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών με τίτλο «Επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19″, που αφορά στην ολοκλήρωση και ανάδειξη του “μεγάλου περιπάτου”, καθώς και την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών 179/21.8.2020 με την οποία παρατάθηκε η ΚΥΑ και αφορά στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και της Πλάκας.

Παραμένει ωστόσο το ερώτημα τι θα απογίνουν ο εξοπλισμός, οι ζαρτινιέρες, τα παγκάκια και τα …φυτά για τα οποία δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά.

Το ανώτατο δικαστήριο, με την απόφασή του που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου, απορρίπτει την προσχηματική επίκληση του κινδύνου της πανδημίας στην οποία βασίστηκε ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να εφαρμόσει τον “μεγάλο περίπατο”. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, “τα θεσπιζόμενα με την προσβαλλόμενη απόφαση μέτρα, μολονότι ρητώς αναφέρεται σε αυτήν ότι ελήφθησαν κατ’ επίκληση επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, δεν συνιστούν πράγματι μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφορά, δηλαδή επί σκοπώ άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αποφυγής του κινδύνου εμφάνισης της νόσουν και περιορισμού της διάδοσής της, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ”.

Υπάρχουν νόμοι

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Αυγής», σε ό,τι αφορά την απόφαση 250 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων της 11ης Μαΐου 2020, που ενέκρινε την πρόταση για την υλοποίηση του σχεδίου κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και μέτρων στο Κέντρο της Αθήνας, η οποία παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, από την οποία και εγκρίθηκε, το ΣτΕ ορίζει ότι “δεν αίρει τον χαρακτήρα των προσβαλλόμενων ρυθμίσεων ως αμιγώς κυκλοφοριακών, ούτε τις καθιστά μέτρα επιβαλλόμενα λόγω επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπιση του Covid-19, δυνάμενα να εύρουν έρεισμα στις προαναφερθείσες εξουσιοδοτικές διατάξεις”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδρίασε στις 22 Σεπτεμβρίου προκειμένου να λάβει την απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου. Κατά περίεργο τρόπο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, την ίδια ημέρα, παραδέχτηκε με δηλώσεις του ότι ο “μεγάλος περίπατος” “βγήκε και δεν βγήκε”, λέγοντας χαρακτηριστικά “έχω φάει πάρα πολύ μεγάλο ξύλο για τον ‘μεγάλο περίπατο'”. Την επομένη ημέρα, μάλιστα, επαναλάμβανε στην «Καθημερινή» ότι το έργο ήταν «πιλοτικό» και οι «παρεμβάσεις προσωρινές», υποστηρίζοντας πως «με τη δοκιμαστική εφαρμογή των παρεμβάσεων θα βγάλουμε συμπεράσματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν». Προανήγγειλε, δε, ότι τα μόνιμα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2021.

Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων

“Ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου” αναφέρει το Δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του μέσω της με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Η Αυγή που έφερε στο φως της δημοσιότητας την απόφαση του ΣτΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:10