search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:55
MENU CLOSE

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και τον… Χρυσοχοΐδη

04.11.2020 05:55
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι της γίνεται - Ασυνεννοησία στο σημείο μηδέν της πανδημίας - Media

 

Την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας έτσι όπως καταγράφεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα που είναι γνωστά, εξέφρασαν από κοινού τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, κατά την χθεσινή συνεδρίαση με αντικείμενο τα θέματα γύρω από τη διαχείριση του δεύτερου κύματος του Cοvid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο εκτιμήθηκε πώς ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζητήματα της πανδημίας, το γεγονός ότι δηλαδή οδηγεί σε μεγαλύτερα κοινωνικά αδιέξοδα και άρα αντιδράσεις, φέρνει και περισσότερη καταστολή. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο κείμενο της απόφασης του ΠΣ (η έκδοσή της αναμένεται) θα υπάρχει σαφής αναφορά στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και προειδοποίηση για ένταση αυτού του αυταρχισμού προσεχώς.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποτίμηση της πανδημίας και εμπόριο ελπίδας με ευχές για ένα εμβόλιο το οποίο δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει. Αναφορικά με ζητήματα της κομματικής λειτουργίας υπογράμμισε την ανάγκη για πρωτοβουλίες του κόμματος και όλων των στελεχών μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, συνθήκες με τις οποίες το κόμμα θα πρέπει να εξοικειωθεί.

Φόβοι ότι χάνεται ο έλεγχος

Κατά την χθεσινή συζήτηση, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι την αποκλειστική ευθύνη για τον τρόπο που εξελίσσεται το δεύτερο κύμα και για την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού την έχει η κυβέρνηση.

Τα μέλη του ΠΣ, επαναβεβαίωσαν την θέση που διατυπώθηκε και στην αντίστοιχη ανακοίνωση, ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, ήταν στην ουσία ομολογία αποτυχίας, όταν ύστερα από 8 μήνες έρχεται και ανακοινώνει λοκντάουν, χωρίς μέτρα στήριξης της Υγείας και της Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά ζητήματα, σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, ειδικότερα, τονίστηκε για μια ακόμη φορά η απουσία προετοιμασίας του ΕΣΥ με ενδεικτική την ακύρωση του 80% των τακτικών χειρουργείων στις κόκκινες ζώνες καθώς και το γεγονός ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμίσει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος είχε επικοινωνήσει με σειρά από λοιμωξιολόγους, κατέθεσε την ανησυχία του ότι πλέον τείνει να χαθεί ο έλεγχος. Ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης, στη δική του παρέμβαση υπογράμμισε την έξαρση των κρουσμάτων στον μαθητικό πληθυσμό, παρατήρησε μάλιστα ότι η πορεία είναι αυξητική κατ’ αντιστοιχία με τον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι όχι μόνο οι ειδικοί της επιστημονικής επιτροπής προβληματίζονται μετά τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση κρουσμάτων κατά 25% στο μαθηματικό πληθυσμό την τελευταία εβδομάδα, αλλά και ότι το κλείσιμο των σχολείων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Έρχεται κοινωνική χρεοκοπία αλά 2012»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία τονίστηκε ξανά ότι δεν υπάρχει πραγματική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ τα όποια μέτρα είναι χειρότερα και από τα ελλιπή μέτρα του Απριλίου. Ως εκ τούτου, η εκτίμηση είναι ότι ο κόσμος της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας οδηγείται σε απόγνωση και οικονομική ασφυξία.

Ως περαιτέρω επιβαρυντικοί παράγοντες της κατάστασης που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν ο πτωχευτικός νόμος και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά – στην Κουμουνδούρου τα χαρακτηρίζουν αμφότερα, ακραία αντικοινωνικά νομοσχέδια – που φέρνει μέσα στον Νοέμβριο, που η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα για τους πολλούς. Εξ ου και στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε την ανάγκη για περισσότερες πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μάλιστα επισήμανε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αντίστοιχες του 2012.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:53