search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:47
MENU CLOSE

Εκλογές ΗΠΑ: Έρχεται ο Μπάιντεν, τελειώνει ο Τραμπ – Ρεπουμπλικανοί εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει (Live Map)

06.11.2020 13:59
Εκλογές ΗΠΑ: Έρχεται ο Μπάιντεν, τελειώνει ο Τραμπ - Ρεπουμπλικανοί εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει (Live Map) - Media

 

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ένα βήμα από τον Λευκό Οίκο. Μετά την Τζόρτζια πήρε «κεφάλι» και στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση ενσωματώνοντας επιστολικές ψήφους, όπου ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με συντριπτικό ποσοστό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μερικές ώρες αφού ο Τραμπ ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι «κλέβουν» την εκλογή του. Επανακαταμέτρηση θα γίνει στην Τζόρτζια ανακοίνωσε η Πολιτεία.  

Ο Μπάιντεν μπήκε μπροστά σήμερα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια ενώ διευρύνει το προβάδισμά του στην Αριζόνα και τη Νεβάδα. Το έριξαν στο χορό οι υποστηρικτές του Μπάιντεν, στα… όπλα οι οπαδοί του Τραμπ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει από το προπύργιό του, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Ο 77χρονος Μπάιντεν δεν έχει ανακηρύξει τη νίκη του στις εκλογές, όμως νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, είπε ότι είναι «προφανές» ότι «θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο» και τον αποκάλεσε «εκλεγμένο πρόεδρο.

Από την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη νομική μάχη του.

«Θα συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με κάθε πτυχή του νόμου ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας. Δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζονται για σας και το έθνος μας», ανέφερε αυτή η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στην Πενσυλβάνια, σε μία καταμέτρηση που προχωρεί σταγόνα-σταγόνα, η τάση ανατράπηκε νωρίτερα με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να ξεπερνά πλέον κατά περισσότερες από 12.000 ψήφους περίπου τον απερχόμενο πρόεδρο. Αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την μεγάλη βιομηχανική πολιτεία των βορειοανατολικών ΗΠΑ, θα γίνει ο 46ος πρόεδρος.

Το αρχικό προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια βασίσθηκε στην ενσωμάτωση των ψήφων που προέρχονταν από τις κάλπες της ψηφοφορίας της 3ης Νοεμβρίου. Ομως, αυτό το προβάδισμα εξανεμίσθηκε, όπως είχε προβλεφθεί, με την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων επιστολικών ψήφων, όπου ο Τζο Μπάιντεν έχει συντριπτικό πλεονέκτημα, ως και 80%.

 

Νωρίς το πρωί, η καταμέτρηση στην πολιτεία της Τζόρτζια, πολιτεία που κανείς Δημοκρατικός δεν έχει κερδίσει από το 1992 (Μπιλ Κλίντον), έφερε μπροστά τον Τζο Μπάιντεν, αρχικά με προβάδισμα 917 ψήφων , οι οποίες αυξήθηκαν σε 1.579. Όπως ανακοίνωσε η πολιτεία, θα υπάρξει επανακαταμέτρηση των ψήφων, υποσχόμενη διαφάνεια στη διαδικασία.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 253 ή 264 από τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για να εκλεγεί πρόεδρος, ανάλογα με το αν υπολογίζονται οι 11 εκλέκτορες ης Αριζόνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα βρίσκεται στους 214 εκλέκτορες.

Οι 11 εκλέκτορες της Αριζόνα καταλογίσθηκαν στον Τζο Μπάιντεν την εκλογική νύκτα από το πρακτορείο AP και το Fox News με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα και με την βοήθεια στατιστικών μοντέλων, μέθοδος ασφαλής που χρησιμοποιείται πάντα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50%, έναντι 48,6% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research.

Η διαφορά των δύο υποψηφίων ανέρχεται σε 43.779 ψήφους. Στην κομητεία Μαρικόπα, όπου βρίσκεται το Φοίνιξ, η μεγαλύτερη πόλη, έχει καταμετρηθεί το 92,25 των ψήφων και ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50,9% έναντι 47,7% του Τραμπ. 

Η καταμέτρηση της πλειοψηφίας των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή, όπως ανέφερε απόψε ένας αξιωματούχος. Στη Νεβάδα, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά 20.352 ψήφων του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, απομένουν να καταμετρηθούν 63.000 επιστολικές ψήφοι. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν περίπου 60.000 προσωρινές ψήφοι για να διαπιστωθεί αν είναι έγκυρες. Συνήθως η «προσωρινή ψήφος» στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων όταν το όνομα του ψηφοφόρου δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, ή είναι γραμμένο λάθος ή το πρόσωπο που επιθυμεί να ψηφίσει δεν διαθέτει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του. Οι εφορευτικές επιτροπές ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει και αναλόγως εγκρίνουν ή απορρίπτουν την ψήφο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπολογίζοντας την πιθανή απώλεια στην Πενσυλβάνια, για άλλη μια φορά, εξαπολύει αβάσιμες δήθεν ανησυχίες σχετικά με την εγκυρότητα του αριθμού των ψήφων στη Φιλαδέλφεια.

«Η Φιλαδέλφια έχει ένα σάπιο ιστορικό σχετικά με την εγκυρότητα των εκλογών», δήλωσε ο Τραμπ σε ένα tweet, χωρίς φυσικά να υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη απάτης στις προεδρικές εκλογές.

Ακόμη και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Πενσυλβανίας, Pat Toomey, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς περί απάτης του προέδρου Τραμπ.

Σε μία ένδειξη ότι ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται όλο και πιο κοντά στην νίκη, η Μυστική Υπηρεσία, που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των αμερικανών προέδρων και των υψηλών προσωπικοτήτων, θα ενισχύει από σήμερα τους πράκτορες της γύρω από τον Τζο Μπάιντεν που βρίσκεται στο Ντέλαγουέρ, σύμφωνα με την Washington Post.

Αντιμέτωπος με τα ευνοϊκότερα για τον αντίπαλό του εκλογικά αποτελέσματα, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε χθες να καταγγέλλει «νοθεία» χωρίς αποδείξεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ πήρε αποστάσεις και αυτός από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επαναλαμβάνει, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις, ότι διαπράχθηκε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Ρόμνεϊ, που διατηρεί θυελλώδεις σχέσεις με τον Τραμπ, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του υπονομεύουν τους θεσμούς και επιτείνουν τις εντάσεις.

«Είναι δικαίωμα του προέδρου να ζητά ανακαταμέτρηση» των ψήφων «και να ζητά έρευνα για υποτιθέμενες παρατυπίες, όπου υπάρχουν αποδείξεις». Όμως «είναι λάθος να λέει ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες, διεφθαρμένες, κλεμμένες», τόνισε.

«Το να λες κάτι τέτοιο ζημιώνει τον αγώνα για ελευθερία τόσο εδώ όσο και σε όλον τον κόσμο, αποδυναμώνει τους θεσμούς που βρίσκονται στην καρδιά της Δημοκρατίας και πυροδοτεί με άφρονα τρόπο, καταστροφικά και επικίνδυνα πάθη», προειδοποίησε ο Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε διεκδικήσει το 2012 την προεδρία των ΗΠΑ αλλά ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο 45ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται απομονωμένος στους κόλπους του ίδιου του κόμματός του στην σταυροφορία του κατά της «κλοπής» της ψηφοφορίας της οποίας θεωρεί τον εαυτό του θύμα. «Δεν έχουμε ακούσει να γίνεται λόγος για καμία απόδειξη», δήλωσε στο δικτυο ABC ο Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ και σύμμαχός του, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πρόκλησης έντασης χωρίς στοιχεία.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του απηύθυνε και πάλι έκκληση για ηρεμία και υπομονή. «Κανείς δεν θα μας πάρει την δημοκρατία μας. Ούτε σήμερα, ούτε ποτέ», έγραψε το Twitter. 

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αποκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν «εκλεγμένο πρόεδρο» των ΗΠΑ.

«Σήμερα το πρωί, μοιάζει προφανές ότι η ομάδα Μπάιντεν-Χάρις θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, αναφερόμενος στον Τζον Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις, την υποψήφια των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν έχει λάβει ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει», συνέχισε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ένας εκπρόσωπος του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν απείλησε σήμερα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «θα εκδιωχθεί» από τον Λευκό Οίκο αν αρνηθεί να παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές, η οποία φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

Ο 77χρονος Μπάιντεν είναι πλέον στο κατώφλι του Λευκού Οίκου, αφού πήρε κεφάλι στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια, όμως ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ανακηρυχθεί νικητής.

«Οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Μπάιντεν, ο Άντριου Μπέιτς. «Και οι αμερικανικές αρχές είναι απολύτως ικανές να εκδιώξουν τους εισβολείς από τον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη, με αργούς ρυθμούς, σε πολλές Πολιτείες. Αν ο Μπάιντεν διατηρήσει τελικά το μικρό προβάδισμά του στην Πενσιλβάνια, θα συγκεντρώσει αρκετούς μεγάλους εκλέκτορες για να αναδειχθεί πρόεδρος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις υπόλοιπες Πολιτείες.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Τραμπ έκανε για άλλη μια φορά λόγο για «νοθεία» στις εκλογές, χωρίς να παρουσιάσει νέα στοιχεία.

Τι θα κάνει ο Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να φαίνεται πως βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει την Πενσυλβάνια – και την προεδρία μαζί – αλλά το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ακονίζει ήδη τα νύχια του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος απειλεί από την πρώτη νύκτα μετά την ψηφοφορία ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς να εξηγήσει επί ποίας βάσεως θα το κάνει αυτό.

Στην πράξη, οι δικηγόροι του έχουν καταθέσει πολλές προσφυγές σε πολιτειακό επίπεδο, όπως για παράδειγμα στο Γουισκόνσιν, όπου ζητούν νέα καταμέτρηση των ψήφων.

Στο Μίσιγκαν και την Τζόρτζια, οι αντίστοιχες προσφυγές έχουν απορριφθεί από τους δικαστές.

«Αυτές οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Matt Morgan, γενικός σύμβουλος της εκστρατείας. “Η λανθασμένη προβολή του Τζο Μπάιντεν ως νικητή βασίζεται σε αποτελέσματα σε τέσσερις πολιτείες που απέχουν πολύ από τα τελικά.”

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν έχει επί του παρόντος 264 εκλογικές ψήφους με βάση τις εκτιμήσεις του AP ότι ο υποψήφιος της Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσει ανυπέρβλητο προβάδισμα σε ορισμένες πολιτείες.

«Υπήρξαν πολλές παρατυπίες στην Πενσυλβανία, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι εκλογικοί αξιωματούχοι εμποδίζαν τους εθελοντές μας νόμιμους παρατηρητές να έχουν ουσιαστική πρόσβαση σε σημεία καταμέτρησης των ψήφων», δήλωσε ο Μόργκαν.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ευρείας απάτης σε καμία πολιτεία και οι σύμβουλοι του Τραμπ είχαν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στην Πενσυλβανία. Η εκστρατεία ήταν γενικά ασαφής σχετικά με το πώς φαίνεται η «ουσιαστική πρόσβαση».

«Τέλος, ο Πρόεδρος πρόκειται να κερδίσει την Αριζόνα εντελώς, παρά την ανεύθυνη και εσφαλμένη ανακοίνωση νίκης του Μπάιντεν από το Fox News και το Associated Press», δήλωσε ο Μόργκαν. «Ο Μπάιντεν βασίζεται σε αυτές τις πολιτείες για τον ψεύτικο ισχυρισμό του, αλλά μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές, ο Πρόεδρος Τραμπ θα επανεκλεγεί».

Η δήλωση θα μπορούσε να δείξει τη στάση που θα λάβει ο πρόεδρος Τραμπ εάν ο Μπάιντεν ανακηρυχθεί επίσημα νικητής των εκλογών.

«Πάρτι» με χορούς και… όπλα

Υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν χόρευαν σήμερα στους δρόμους έξω από ένα κέντρο καταμέτρησης ψήφων στη Φιλαδέλφεια, καθώς η διαδικασία αυτή συνεχίζεται με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών.

Στο Ντιτρόιτ, εκατοντάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ορισμένοι κραδαίνοντας τα όπλα τους, φώναζαν το σύνθημα «Κερδίσαμε!» έξω από ένα κέντρο καταμέτρησης, παρά το γεγονός ότι μοιάζει ολοένα και πιο απίθανο αυτό να αποδειχθεί αληθινό.

Ο Σον Τρούπο, ένας 37χρονος καθηγητής κοινωνικών επιστημών, είπε ότι έριξε πυροτεχνήματα μόλις έμαθε ότι ο Μπάιντεν πήρε προβάδισμα από τον Τραμπ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας, προτού βάλει την 4χρονη κόρη του σε ένα καροτσάκι για να συναντήσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Συνεδριακό Κέντρο της Φιλαδέλφειας.

«Η κόρη μου γεννήθηκε υπό την προεδρία Τραμπ και ήθελα να ζήσει από κοντά το τέλος του Τραμπ», είπε.

Κάποιοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, με τους υποστηρικτές του Μπάιντεν να φωνάζουν σε όσους συμμετέχουν στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, να «καταγράψουν κάθε ψήφο». Ενίοτε αρχίζουν και χορεύουν, όταν κάποιος εξ αυτών βάζει να ακούγονται από τα μεγάφωνα ένα τραγούδι της Μπιγιονσέ ή της Μίσι Έλιοτ.

Ορισμένοι, ωστόσο, υποστηρικτές του Τραμπ επιμένουν ότι κάτι λάθος συμβαίνει με οποιαδήποτε καταμέτρηση που κατέδειξε νίκη του Μπάιντεν και πήραν μαζί τα τουφέκια και περίστροφά τους στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται έξω από κέντρα καταμέτρησης στο Ντιτρόιτ και το Φοίνιξ, στην Αριζόνα. Φορώντας καπέλα με το σύνθημα “Make America Great Again”, ορισμένοι πέφτουν στα γόνατά τους δημοσίως και προσεύχονται.

Ο Γκάρι Σμιθ, ένας 69χρονος νοσηλευτής, οδήγησε από το Κάσκο στο Μίσιγκαν για να παραστεί στη συγκέντρωση έξω από το κέντρο καταμέτρησης του Ντιτρόιτ. «Έχουν καταμετρηθεί πολλές άκυρες ψήφοι», είπε ο Σμιθ. «Θα συνεχίσουμε με αγωγές, διαμαρτυρίες, ποιος ξέρει, ίσως πολιτική ανυπακοή», προσθέτει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:43