search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:44
MENU CLOSE

Ύστατη αναζήτηση του «εμβολίου» της λογικής – Τελευταία φάση για το Brexit με συμφωνίες κατόπιν… κυβιστήσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2155
10-12-2020
13.12.2020 04:00
poker.jpg

 

Είναι κωμικό και τραγικό συνάμα. Ένας Γάλλος, ένας λαϊκιστής Βρετανός, το εμβόλιο, το ψάρεμα και η ματαιοδοξία του παρελθόντος περιπλέκονται ακόμα στο παρά ένα του Brexit. Κάθε μέρα που περνάει ο Μπόρις Τζόνσον έχει να χάσει τα πάντα και η Ε.Ε. τίποτα. 
Μάλιστα η επιλογή του Μισέλ Μπαρνιέ είναι και συμβολικά (ως Γάλλου) και πολιτικά (ένας συνταξιούχος πολιτικός χωρίς αγωνία επανεκλογής ή πολιτικού κόστους) ιδανική για να ρίξει στο καναβάτσο της Ιστορίας τον Βρετανό πρωθυπουργό, που κέρδισε τις εκλογές με σημαία το Brexit και τώρα φαίνεται να «πνίγεται» στα στενά της Μάγχης για θέματα όπως η αλιεία, η Βόρεια Ιρλανδία και οι εξαγωγές των βρετανικών προϊόντων.
Αν ζούσε η Μάργκαρετ Θάτσερ, θα το καταλάβαινε. «Δεν θα θυσιάσουμε ποτέ το μέλλον μας για μία στιγμή του παρόντος. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μας σημαίνει προϋποθέσεις» έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τόνισε ότι υπάρχει «απόλυτη ενότητα» των 27 απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την ίδια στιγμή, ο Τζόνσον πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να «σώσει την παρτίδα», υποχωρώντας χωρίς να φαίνεται ότι υποχώρησε.
 
Αμφισβητεί την υπογραφή του
Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι ο Τζόνσον δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Αναιρεί τον εαυτό του και μάλιστα προχωρεί σε ψήφιση σχεδίου νόμου που αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας του οι οποίες προκύπτουν από τη δική του υπογραφή.
Μαζί με αυτό το θέατρο του παραλόγου η κυβέρνησή του, που μοιάζει λίγο με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ανακαλύπτει τον εμβολιαστικό εθνικισμό, κάνει φθηνή επικοινωνία και ψάχνει ξέφτια παλιού μεγαλείου για να κρατηθεί ζωντανή.

Κωλοτούμπα α λα Μπόρις
Την Τρίτη έκανε την πρώτη κωλοτούμπα. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν τη συμφωνία αποχώρησης, αφού έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της.
Ειδικότερα ο Μάικλ Γκόουβ, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι «υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για όλα τα θέματα, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία».
Έτσι η Βρετανία θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (TaxationBill), ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Γιατί; Διότι, απλούστατα, τα άρθρα αυτά παραβίαζαν τη συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία διασφαλίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα είναι σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.
Η συμφωνία είναι ανεξάρτητη από τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο αίρει ένα βασικό εμπόδιο, καθώς οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει εμπορική συμφωνία εάν το Λονδίνο επέμενε στην αποξήλωση της συμφωνίας αποχώρησης.

Προεξοφλούν το μέλλον
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας χαιρέτισε τη συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία για τον τρόπο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία με την επιβολή ελέγχων, ρυθμιστικού πλαισίου και γραφειοκρατικών διατυπώσεων στην περιοχή.
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί μέρος της συμφωνίας του διαζυγίου και προλαμβάνει την επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας τη Βόρεια Ιρλανδία εντός της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς για τα προϊόντα μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή η Βρετανία) θα αποχωρήσει πλήρως από την Ένωση.
Οι Βρετανοί θέλουν προτού φύγουν να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς προϋποθέσεις και κανόνες. Δηλαδή, και να φύγουν, και να μείνουν και να μην λογοδοτούν.

Οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να σκαλώνουν στα τρία γνωστά θέματα: την πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, τη διασφάλιση εγγυήσεων για την καθιέρωση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας και το καθεστώς επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της μετα-Brexit εμπορικής συμφωνίας.
Μια ανάσα πριν το ρολόι σημάνει το τέλος, η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να είναι έτοιμη για μια μη συμφωνία με την Ε.Ε.
Εκεί που αποτελούσε ένα από τα κέντρα της Ευρώπης, σε λίγες μέρες κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απομονωμένο νησί που, με υπερβολές, ψέματα και λαϊκισμό, θα βρεθεί στο μεγαλύτερο σταυροδρόμι της ιστορίας της: να πρέπει να βρει τον ειδικό της ρόλο απομονωμένη, κοινωνικά τοξική και με μόνο σημείο πανηγυρισμού το ότι έκαναν πρώτοι το εμβόλιο. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42