search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:24
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Στο φουλ οι μηχανές για το 21ο Συνέδριο – Σε εκκρεμότητα η ημερομηνία λόγω πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2160
14-1-2021
15.01.2021 04:00
kke_0-1.jpg

 

Χρονιά συνεδρίου είναι για το ΚΚΕ το 2021 και ο Περισσός μπαίνει σε ρυθμούς προετοιμασίας καλώντας τις οργανώσεις όχι μόνο να συζητήσουν τα συνεδριακά κείμενα που θα δημοσιευθούν διαδοχικά από τα τέλη Ιανουαρίου κι έπειτα, αλλά και να εντείνουν το επίπεδο δράσης τους για τα βασικά πολιτικά επίδικα της περιόδου, τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του κόμματος και τη διείσδυση στα στρώματα εκείνα που απευθύνεται «κοινωνικοταξικά» και ηλικιακά.

Άλλωστε κυρίαρχη πολιτική εκτίμηση είναι ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να είναι μια χρονιά πρόωρων εκλογών, οπότε οι ρυθμοί αναμένεται να είναι πιο έντονοι, το ίδιο και η εγρήγορση απέναντι στις πολιτικές πιέσεις από χώρους που στην πολιτικο-δημοσιογραφική πιάτσα αντιμετωπίζονται ως «όμοροι». Ήδη μια τέτοια πίεση φαίνεται ότι φιλοδοξεί να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ρητορική περί προοδευτικής διακυβέρνησης και περί της ανάγκης συμπόρευσης μεταξύ των ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση η πανδημία του SARS-Cov-2 παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών, εξ ου και η Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου προκειμένου να τηρηθεί η περιοδικότητα που προβλέπεται στο καταστατικό του κόμματος (κάθε τέσσερα χρόνια) και επίσης ανακοίνωσε την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών. Ωστόσο επιφυλάσσεται για την ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας: «Αυτή θα ανακοινωθεί όταν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα» αναφέρει η Κ.Ε. στην ανακοίνωσή της.
Τα θέματα του 21ου Συνεδρίου, με βάση το καταστατικό, θα είναι: α) Ο απολογισμός δράσης της Κ.Ε. και όλου του κόμματος από το 20ο προς το 21ο Συνέδριο, οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του κόμματος έως το 22ο Συνέδριο και β) Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Σύμφωνα με την Κ.Ε., στη δημοσιότητα θα δοθούν προς συζήτηση τα εξής τρία κείμενα θέσεων της Κ.Ε.:
– Ο Απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της Κ.Ε. και όλου του κόμματος από το 20ο στο 21ο Συνέδριο – Το κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για τον Κομμουνισμό – Σοσιαλισμό.
– Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό – στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την εξέλιξη στην εγχώρια οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
– Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, η κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα, η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και η παρέμβαση του ΚΚΕ.
Στις οργανώσεις λοιπόν η θεωρητική πολιτικοκοινωνική συζήτηση «ανάβει», ωστόσο στην καθημερινή πολιτική ατζέντα παραμένουν σε πρώτο πλάνο η τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση με το ΚΚΕ να θέτει σταθερά τα θέματα του ΕΣΥ, τα εργασιακά – συνδικαλιστικά κ.λπ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:23