search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 00:41
MENU CLOSE

Ο επικεφαλής αντιπροσωπείας Ευρώπης στην Άγκυρα χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών

28.01.2021 19:01
Ο επικεφαλής αντιπροσωπείας Ευρώπης στην Άγκυρα χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών - Media

 

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Άγκυρα, πρέσβης Nikolaus Meyer-Landrut χαιρετίζει σε συνέντευξή του στη Daily Sabah τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

«Διαφορετικά fora που πρέπει να ασχοληθούν με το ζήτημα (της ανατολικής Μεσογείου) έχουν αρχίσει να λειτουργούν ξανά» δήλωσε ο Meyer-Landrut, σημειώνοντας πως μετά από μία πενταετή διακοπή, η Τουρκία και η Ελλάδα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη, τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες μετά το 2016, τον 61ο γύρο, για να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή, εντέλει, οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν και θα επιλύσουν αυτού του είδους τα ζητήματα. Κατά δεύτερον, έχουν δει αυξημένη δέσμευση και από τις δύο πλευρές στις συνομιλίες του ΝΑΤΟ».

Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «Μιλιέτ» με τίτλο «Ας είναι στη Θεσσαλονίκη οι 62ες διερευνητικές» αναφέρει πως ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δέον όπως διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, με το αιτιολογικό ότι «όπως η ελληνική πλευρά προτιμά την Κωνσταντινούπολη από την Άγκυρα ελέω Οικουμενικού Πατριαρχείου, έτσι και η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ζητήσει τη διεξαγωγή των συνομιλιών στη Θεσσαλονίκη, γενέτειρα του Κεμάλ Ατατούρκ». 

«Διαφοροποίηση» της Γερμανίας

Το ιδανικό για μερίδα των Ευρωπαίων κλίμα έσπευσε να μοιραστεί και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ανακοινώνοντας ωστόσο τη Δευτέρα πως στο Συμβούλιο δεν επετεύχθη συμφωνία για επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία.

«Δεν αποφασίσαμε σήμερα σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη» δήλωσε ο Μάας, σύμφωνα με τη Die Welt.

Επί του παρόντος, όπως είπε, δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία στις επίμαχες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, σήμερα ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Σημειώνεται πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν αρχικά τον Δεκέμβριο να λάβουν περαιτέρω μέτρα για μη εξουσιοδοτημένες τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03