search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:55
MENU CLOSE

“Ευρωπαϊκό” βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών ζήτησε η Μέρκελ

18.10.2012 15:51
\"Ευρωπαϊκό\" βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών ζήτησε η Μέρκελ - Media

Συνεπής στη «σκληρή γραμμή» η Γερμανίδα καγκελάριος. Λίγο πριν φύγει για τις Βρυξέλλες, πρότεινε να δοθεί στον εκάστοτε Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων το δικαίωμα του βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών.

Συνεπής στη «σκληρή γραμμή» η Γερμανίδα καγκελάριος. Λίγο πριν φύγει για τις Βρυξέλλες, πρότεινε να δοθεί στον εκάστοτε Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων το δικαίωμα του βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών.
 
Μιλώντας ενώπιον της Γερμανικής Βουλής η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι στο εξής ο αρμόδιος επίτροπος θα πρέπει να παρεμβαίνει στη θέσπιση των εθνικών προϋπολογισμών όταν θεωρεί ότι παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε.

«Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά πιστεύουμε -και μιλώ εξ ονόματος όλης της γερμανικής κυβέρνησης- ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, παρέχοντας στην Ευρώπη πραγματικά δικαιώματα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ωστόσο παραδέχθηκε ότι  η συγκεκριμένη πρόταση ενδέχεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών χωρών.

«Γνωρίζω ότι πολλές χώρες δεν είναι ακόμα έτοιμες γι' αυτό, δυστυχώς, αλλά τίποτα δε θα μάς εμποδίσει να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
 
Η δήλωση της κυρίας Μέρκελ βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με εκείνη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών,  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θέλει «υπερεπίτροπο» νομισματικών υποθέσεων. Η πρόταση αυτή είχε συναντήσει έντονη αποδοκιμασία.
 
Ας σημειωθεί πως η κυρία Μέρκελ, στην ίδια ομιλία πρότεινε και τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων.
Όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ, το βλέπει με «περιορισμένο» χρονικό ορίζοντα και πρότεινε να χρηματοδοτηθεί από το νέο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, για την επιβολή του οποίου υπάρχει ήδη συμφωνία 11 χωρών της Ευρωζώνης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:54