search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:46
MENU CLOSE

Όταν ο Στουρνάρας έχει τα κέφια του…

07.01.2013 22:00
oldphotospod_0301_045_cmyk1357565173.jpg

Στη Βουλή των Ελλήνων μερικές από τις κορυφαίες ατάκες λέγονται τις νυχτερινές ώρες, όταν η κόπωση της μέρας παίρνει το πάνω χέρι. 

Στη Βουλή των Ελλήνων μερικές από τις κορυφαίες ατάκες λέγονται τις νυχτερινές ώρες, όταν η κόπωση της μέρας παίρνει το πάνω χέρι. Σε μια τέτοια «στιγμή οίστρου» πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με το συμπάθιο, δήλωσε αφοπλιστικά ότι τα δύο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου που παρελήφθησαν το 2008, για τα οποία δαπανήθηκαν πάνω από 2 εκατ. ευρώ και που διαθέτουν σύγχρονα συστήματα εντοπισμού των πλοίων εφοδιασμού και μεταφοράς αφορολόγητου καυσίμου ναυτιλίας, σκουριάζουν ακινητοποιημένα, επειδή δεν υπάρχουν στο Δημόσιο διαθέσιμοι καπετάνιοι και το ΑΣΕΠ, όπως δικαιολογήθηκε, απαγορεύει τις προσλήψεις!!!

Σπάνια, μα την πίστη μας, έχει κανείς την ευκαιρία να ακούσει μια εξήγηση η οποία να είναι ακόμα χειρότερη κι από το ίδιο το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται!…
Την ώρα που ο κοσμάκης στενάζει μπροστά στο ταμείο του έφορα και δίνει όσα μπορεί με διακανονισμό, έχοντας εξαντλήσει τα όρια της φοροδοτικής του ικανότητας, ο υπουργός Οικονομικών της καθημαγμένης χώρας κάθεται και αραδιάζει αστείες δικαιολογίες που προσβάλλουν κατάστηθα και περιφρονούν τη νοημοσύνη μας.
Βεβαίως θα κάναμε μεγάλη χάρη αν χαρακτηρίζαμε τους παρακμιακούς πολιτικούς μας αστέρες που έφεραν τη χώρα στη μαύρη κατάντια απλά ανίκανους. Γιατί, εκτός από αυτό, είναι προφανές ότι δεν θέλουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και τα αδίστακτα κυκλώματα που συνεχίζουν να λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο έχοντας εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο με γενναιόδωρη πολιτική αβάντα. (Σ.σ.: πολύ θα θέλαμε να μάθουμε λόγου χάρη πώς πληρώνονται τα ενοίκια των γραφείων της Νουδούλας στη Συγγρού, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα…).

Πλαστές προσδοκίες
«Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ρίχνει τώρα το βάρος του στο νέο φορολογικό», δηλώνουν στα σοβαρά από το Μαξίμου, καλλιεργώντας για μια ακόμα φορά πλαστές προσδοκίες. Για μια ακόμα φορά δεν έχουμε να κάνουμε με ένα φορολογικό νομοσχέδιο που να λειτουργεί σαν μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος, αλλά με έναν κυνικό και ανελέητο εισπράκτορα, που τα παίρνει με νταβατζηλίκι πάντοτε από αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν εισόδημα από τις ελεεινές κυβερνήσεις.
Και αυτή τη φορά, όπως συμβαίνει σταθερά από τη Μεταπολίτευση, ξεσπά με πολιτικό και ιδεολογικό μένος μια μονομερής επίθεση στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, η οποία, όπως μαρτυρούν οι αμείλικτοι αριθμοί, το 2009 έδωσε 6,5 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους, ήτοι το 47,9% του συνολικού φόρου, το 2010 6,9 δισ., δηλαδή το 52,6%, το 2011 7,1 δισ., τουτέστιν το 55,5%, και με το νέο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, στη σκιά του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ, θα πιάσει το 60%.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40% τα τελευταία χρόνια και ότι πετσοκόπηκαν διαδοχικά οι συντάξεις, είναι ευεξήγητο γιατί οι πολίτες ακόμα και των μεσαίων εισοδημάτων έχουν στραγγίξει και αδυνατούν να πληρώσουν τις απανωτές μνημονιακές φοροεπιδρομές.

Και νέα μέτρα…
Αυτός ο παραλογισμός όμως δεν έχει τέλος… Και είναι βάσιμα προβλέψιμο από τώρα, στην αρχή του νέου χρόνου, ότι μέσα στους επόμενους μήνες, εκεί γύρω στην άνοιξη χοντρικά, θα βρεθούμε και πάλι μπροστά σε νέα σκληρά και άδικα μέτρα, ό,τι και να λέει η πιο ψευδόμενη κυβέρνηση διαχρονικά.
Το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έχει υπολογίσει ότι η ετήσια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει στα 12 δισ. ευρώ, ενώ και το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ τη μέτρησε κατά τι παραπάνω, στα 14 δισ. Τα μισά από αυτά αν έπιανε ο Στουρνάρας αντί να επικαλείται κουραστικά την απωθητική λογική του μονόδρομου, βολικό καταφύγιο όποιου «δεν θέλει να ζυμώσει», θα μπορούσε να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, να μειωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, να επιβληθεί ενιαία προοδευτική φορολογία για όλες τις πηγές των εισοδημάτων και να επιβληθεί η περιβόητη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας.
Μιλώντας πριν από λίγο καιρό στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το – μόνο κατ’ όνομα – φορολογικό ν/σ ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης υποχρέωσε σε αιδήμονα σιγή τους υπερασπιστές της μνημονιακής πολιτικής, όταν προειδοποίησε πως σε μόλις λίγα χρόνια από τώρα, εκεί γύρω στο 2020, το Δημόσιο δεν θα έχει να πληρώσει τις συντάξεις.
Ο χαμηλών τόνων καθηγητής δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι τον ανησυχεί «η επαναλαμβανόμενη παράλειψη αναζήτησης νέων πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα» και περιέγραψε μια κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται, αποφεύγοντας μάλιστα να αναφερθεί στο ύψος του ελλείμματος, «για να μην δημιουργηθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, «μια κατάσταση ανησυχίας στον πληθυσμό»!…
Οι πόροι που θα χρειαστεί το σύστημα «είναι τεράστιοι», σύμφωνα με τα λόγια του, σε συνδυασμό με το επίφοβο γεγονός ότι το 2017, με βάση τις μελέτες της ΓΣΕΕ, στη χώρα θα ξεσπάσει η μπόρα του φαινομένου baby boom, δηλαδή, σε απλά ελληνικά, της γήρανσης του πληθυσμού.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Με την ανεργία στα επίπεδα του 30%, που σαρώνει μεταξύ ειδικά των νέων, με την ανασφάλιστη και τη μαύρη εργασία στα ουράνια, με τη ραγδαία εισφοροδιαφυγή και τα 2/3 των 3,8 εκατ. αυτή τη στιγμή (ακόμα…) εργαζομένων να είναι πάνω από 43 ετών, είναι σαφές ότι το σύστημα θα υποδέχεται αφιλόξενα όλο και περισσότερους συνταξιούχους κάθε χρόνο, τους οποίους θα αδυνατεί στοιχειωδώς να εξυπηρετήσει.
Ακούει κανείς; Θέλει και ρώτημα;…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42