search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 21:55
MENU CLOSE

Ένα θέμα, τρεις απόψεις

04.02.2013 16:32
Ένα θέμα, τρεις απόψεις - Media

Η αμοιβή της… τρόικας 
 
Κόντρα στην πολιτική της λιτότητας και των δραματικών περικοπών που έχει επιβάλει η τρόικα σε μισθούς και συντάξεις, η ίδια φροντίζει οι «άνθρωποί» της να πληρώνονται πλουσιοπάροχα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κοστίζει ετησίως περίπου 785.000 ευρώ στον κρατικό Προϋπολογισμό. Οι προκλητικές αμοιβές καθορίστηκαν από την ίδια την τρόικα και δεν επιδέχονται μείωση. Ο ετήσιος μισθός της διευθύνουσας συμβούλου Αναστασίας Σακελλαρίου, ύψους 215.000 ευρώ, ξεπερνάει κατά πολύ τον ετήσιο μισθό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τελικά, είναι προκλητικό ή όχι σε τέτοια εποχή να υπάρχουν άνθρωποι που αμείβονται τόσο υψηλά ή πρέπει η κυβέρνηση να καταγγείλει στον ελληνικό λαό την τρόικα; Τρεις συντάκτες μας καταθέτουν την άποψή τους για το θέμα.
 

Αθλιότητα!

Το να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο υπέρογκους μισθούς για τα στελέχη που… εργάζονται «σκληρά», προκειμένου να κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις όλων των υπόλοιπων Ελλήνων, δεν συνιστά απλώς πρόκληση αλλά αθλιότητα! Και μάλιστα, όταν οι μισθοί αυτών των στελεχών καθορίστηκαν από την ίδια την τρόικα και δεν επιδέχονται μείωση!
Καταγγελία της τρόικας από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει, για πολλούς λόγους. Τι να καταγγείλει άλλωστε; Οτι το «πολυπόθητο» Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ζητούσαμε ως χώρα να δημιουργηθεί για να μας… σώσει, στην ουσία μεγαλώνει κάθε μήνα το χρέος μας; Και μπορεί να μη μεγαλώνει το δημόσιο χρέος, αναμφίβολα όμως τέτοια υπέρογκα ποσά για μια χώρα σχεδόν χρεοκοπημένη είναι άλλη μία «τρύπα» για τον δημόσιο κορβανά.
Το να αποδέχεται όμως το ελληνικό κράτος τέτοιες παράλογες απαιτήσεις, την ώρα που αποδεικνύεται ανίσχυρη η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί τις όλο και μεγαλύτερες περικοπές που ζητάει η τρόικα εις βάρος του ελληνικού λαού, είναι σχεδόν εγκληματικό. Και σίγουρα είναι άλλη μία απόδειξη ότι οι «υπάλληλοι» των δανειστών μας μπορούν ανεμπόδιστα να επιβάλλουν τις επιθυμίες τους…


της ΝΑΤΑΣΑΣ ΡΟΥΓΓΕΡΗ 

 

Η «βρόμικη δουλειά» πάντα πληρωνόταν

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου όπως ισχύει». Με αυτήν την πρόταση η ιστοσελίδα του ΤΧΣ υποδέχεται τους επισκέπτες και τους ενημερώνει πως διαθέτει «οικονομική αυτοτέλεια»! Αυτό λέγεται και «κηδεία με ξένα κόλλυβα», αφού η οικονομική αυτοτέλεια θα μας κοστίσει συνολικά 3,9 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια, ήτοι 795 χιλιάδες ετησίως. Γιατί όμως μας κάνει εντύπωση; Η «βρόμικη δουλειά» πάντα πληρωνόταν ακριβά! Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει αυτή τη νέα πρόκληση, που προστίθεται σε μια σειρά αντίστοιχων μνημονιακών υποχρεώσεων-προκλήσεων. Μπορεί να ακούσουμε πως ήταν στους όρους που αποδέχτηκαν και υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ακριβώς έχουμε ακούσει και στο παρελθόν. Χθες πάντως ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του δήλωσε πως «από το 2014, που θα είναι έτος ανάκαμψης, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε διορθώσεις των μέτρων που έχει λάβει». Λέτε να εννοούσε και τους μισθούς των golden boys;

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΙΚΕΛΑ

 
«Ανεπηρέαστα»

Κάποιος πρέπει να αμείβεται καλά σε αυτή τη χώρα… στην οποία φτάσαμε να παίρνουμε 500 ευρώ και να λέμε και ευχαριστώ! Και αφού τους δίνουν τέτοιους μισθούς, τι να κάνουν οι άνθρωποι, να μην τα πάρουν; Κάποιον λόγο θα έχει η τρόικα για να απαιτεί τέτοιου ύψους απολαβές για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίοι μάλιστα δεν επιδέχονται μείωση.
Είναι πιθανό να θέλει ανθρώπους σε ένα καίριο ταμείο που θα παίρνουν καλούς μισθούς και θα μπορούν «ανεπηρέαστα» να κάνουν τη δουλειά για την οποία έχουν επιλεγεί…
Ο ρόλος του ΤΧΣ (και κατ’ επέκταση οι άνθρωποί του) είναι βασικός στη διαμόρφωση του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ελλάδα. Τα χρήματα που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα περάσουν μέσω του Ταμείου. Αυτό σημαίνει πολλά χρήματα… Και η διαχείριση πρέπει να είναι σωστή.
Μάλιστα, αν συγκρίνουμε τα λεφτά της κ. Σακελλαρίου με τα χρήματα που δόθηκαν σε συμβούλους του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου –άγγιξαν τα 7 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Μάρτιο του 2012–, μάλλον και λίγα είναι… 

της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΤΑ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 21:55