search
ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 17:18
MENU CLOSE

Συνεχίζεται το θρίλερ στο Ιράν: Βρέθηκε το ελικόπτερο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των επιβατών

19.05.2024 21:02
iran-raisi-2

Μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη του ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, βρέθηκε το ελικόπτερό του, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής αν υπάρχουν επιζώντες.

Όπως αναφέρουν, το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ανακαλύφθηκε από ομάδες έρευνας και διάσωσης, ενώ δεν έχει διευκρινίσει πού βρέθηκε, ή αν έχουν εντοπιστεί κάποιοι επιζώντες

Την ίδια ώρα, για επαφή με τουλάχιστον έναν επιβάτη και ένα μέλος του πληρώματος που επέβαιναν στο ελικόπτερο, μίλησε Ιρανός αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση χωρίς να κατονομαστεί.

Μάλιστα ο ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επαφή έχει γίνει αρκετές φορές και σύμφωνα με το skynews «υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες και ίσως βρίσκονται αρκετά κοντά στο σημείο της συντριβής, κάτι που και πάλι θα ήταν μια στιγμή ελπίδας».

Δυσκολεύουν τις έρευνες οι καιρικές συνθήκες

Οι έρευνες συναντούν πολλές δυσκολίες λόγω των “δυσμενών καιρικών συνθηκών”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση.

“Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή”, πρόσθεσε, καθώς το σημείο βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.

Προσευχές για τον πρόεδρο του Ιράν

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό του Εξωτερικών συνετρίβη σήμερα καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, καθώς ο πρόεδρος επέστρεφε από μια επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ζωή του 63χρονου Ραϊσί και του 60χρονου υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν “είναι σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου”.

“Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές”, τόνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η κρατική τηλεόραση διέκοψε το τακτικό της πρόγραμμα για να προβάλει προσευχές για τη διάσωση του Ραϊσί σε ολόκληρη τη χώρα και, σε μια γωνία της οθόνης αναμεταδίδει ζωντανά τις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης που ερευνούν πεζή την ορεινή περιοχή μέσα στην πυκνή ομίχλη.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε αν ο 63χρονος πρόεδρος Ραϊσί επέβαινε στο ελικόπτερο, που αποτελούσε μέρος μιας συνοδείας τριών ελικοπτέρων που μετέφερε την προεδρική αντιπροσωπεία.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, αλλά όχι και εκείνο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, όπως και ο κυβερνήτης της επαρχίας και ο κύριος ιμάμης της περιοχής.

Το πρακτορείο πρόσθεσε πως “τουλάχιστον 20 συνεργεία διάσωσης με πλήρη εξοπλισμό, κυρίως drones και σκυλιά διάσωσης” “έχουν σταλεί στο σημείο”.

Ο αντιπρόεδρος, Μοχαμάντ Μοκμπέρ, αναχώρησε από την Τεχεράνη προς το τέλος του απογεύματος για την Ταμπρίζ συνοδεία πολλών υπουργών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν

Το Ιράν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ομάν, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, όπως ανέφερε σήμερα ένα επίσημο ιρανικό μέσο ενημέρωσης.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios έκανε λόγο προχθές, Παρασκευή, για συνομιλίες που έλαβαν χώρα “αυτή την εβδομάδα” ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον σχετικά με το “πώς θα αποφευχθεί μια κλιμάκωση των επιθέσεων” στη Μέση Ανατολή.

Η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσε “τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σχετικά με εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ομάν”, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, το οποίο διευκρίνισε πως οι συζητήσεις αυτές διεξήχθησαν στο πλαίσιο “μιας διαδικασίας σε εξέλιξη”.

Το Irna δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ημερομηνία ή το περιεχόμενο των συναντήσεων, λέγοντας πως “δεν ήταν οι πρώτες” και “δεν θα είναι οι τελευταίες”.

Οι συνομιλίες διεξάγονται από αμερικανικής πλευράς από τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακγκέρκ και τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Ιράν, Έιμπραμ Πάλεϊ, σύμφωνα με τον Axios, που αγνοούσε ποιος εκπροσωπεί την Τεχεράνη.

Οι συνομιλίες διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση αξιωματούχων του σουλτανάτου του Ομάν.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση στην Κριμαία από το Κίεβο με αμερικανικούς πυραύλους

Ινδονησία: Αρμαγεδών έκρηξη του ηφαιστείου Ίμπου με εγκατάλειψη χωριών – 60 νεκροί από κατολισθήσεις κρύας λάβας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 17:12