search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:02
MENU CLOSE

Η μάχη του Μαραθώνα: Πώς μια μάχη άλλαξε τον δυτικό πολιτισμό

21.02.2013 22:00
Η μάχη του Μαραθώνα: Πώς μια μάχη άλλαξε τον δυτικό πολιτισμό - Media

Είναι γνωστό πως η Ιστορία δεν γράφεται με τα «εάν», πόσο μάλλον δεν ερμηνεύεται μ’ αυτά… Ωστόσο, μερικά γεγονότα υπήρξαν τόσο καθοριστικά, ώστε να συγκλίνουν όλες οι γνώμες στο ίδιο συμπέρασμα.

Richard Α. Billows
Μετάφραση:
Κατερίνα Σέρβη
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελ.: 371

Είναι γνωστό πως η Ιστορία δεν γράφεται με τα «εάν», πόσο μάλλον δεν ερμηνεύεται μ’ αυτά… Ωστόσο, μερικά γεγονότα υπήρξαν τόσο καθοριστικά, ώστε να συγκλίνουν όλες οι γνώμες στο ίδιο συμπέρασμα. Για παράδειγμα, σχεδόν όλοι οι ιστορικοί θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της ένδοξης μάχης του Μαραθώνα υπήρξε καθοριστικό όσον αφορά στην εξέλιξη και διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού. Και φαίνεται να μην έχουν άδικο, γιατί μια ήττα των Αθηναίων θα στερούσε από την ανθρωπότητα τον κατοπινό χρυσό αιώνα του Περικλέους, έναν αιώνα που καθόρισε πολλά στην πολιτική, τη φιλοσοφία, την τέχνη. Ο συγγραφέας στέκεται στην αθηναϊκή κοινωνία των χρόνων του Κλεισθένη, όπου η συγκροτημένη δημοκρατικά πόλις – κράτος έχει τη δυνατότητα να οργανώσει δικό της στρατό από πολίτες οι οποίοι μπορούν να αντιπαρατεθούν στον αήττητο και αριθμητικά υπέρτερο στρατό μιας αυτοκρατορίας. Η μάχη του Μαραθώνα αλλά και αυτό που ακολούθησε μετά τη μάχη, σφράγισε ανεξίτηλα τη μοίρα ολόκληρου του δυτικού κόσμου, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Η μάχη που έδωσαν οι Αθηναίοι το 490 π.Χ. στην περιοχή του Μαραθώνα αναδεικνύεται έπειτα από τρεις χιλιάδες χρόνια ως η πιο σημαντική μάχη όλων των εποχών για ό,τι απεφεύχθη και για ό,τι διατηρήθηκε. Και όλοι γνωρίζουν ότι διατηρήθηκε η καλύτερη εκδοχή της ζωής!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:01