search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:42
MENU CLOSE

Αναγνωριστικά βήματα

25.05.2013 21:00
oldphotossel_101369387353.jpg

Το διάστημα εξοικείωσης με το εσωκομματικό και το ευρύτερο ακροατήριο συνεχίζεται για τον νέο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα…

Το διάστημα εξοικείωσης με το εσωκομματικό και το ευρύτερο ακροατήριο συνεχίζεται για τον νέο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα αφενός με πρωτοβουλίες θεσμικού χαρακτήρα, όπως οι συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και δημόσιων οργανισμών για τις ανάγκες της κομματικής καμπάνιας για το ασφαλιστικό, αφετέρου με περιοδείες και πολιτικές εκδηλώσεις, όπου αναδεικνύεται η ιεράρχηση των πολιτικών προτεραιοτήτων του κόμματος. Ποιες είναι αυτές;

Το περαιτέρω άνοιγμα της συζήτησης για τη «Λαϊκή Συμμαχία» και το ποιοι αγώνες πρέπει να δοθούν σήμερα και με ποιο περιεχόμενο. Πέρα από το θέμα της συνολικής ανατροπής υπό το τρίπτυχο «λαϊκή εξουσία – αποδέσμευση από την Ε.Ε. – μονομερής διαγραφή του χρέους», οι σημερινοί αγώνες, κατά το ΚΚΕ, στοχεύουν στο να καθυστερήσουν επώδυνα μέτρα και να ανοίξουν τον δρόμο για ριζικές αλλαγές αύριο.
Όμως το κόμμα συνιστά προσοχή: πρέπει να αναδεικνύεται κάθε φορά τι σημαίνει «αγώνας», «κατακτήσεις» και «δικαιώματα», διότι «η κάθε πολιτική δύναμη, η κάθε παράταξη, αλλά και η κάθε κατηγορία, ομάδα εργαζομένων αλλιώς τα εννοούν αυτά» σημείωσε ο Κουτσούμπας στην ομιλία του σε κομματική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.
Επομένως ούτε στο κίνημα υπάρχει περιθώριο για συμπόρευση με άλλες δυνάμεις, καθώς, όπως εξήγησε ο γ.γ. της Κ.Ε., είναι «απαραίτητη η ενιαία αντίληψη μέσα στο λαϊκό κίνημα». Είναι ερώτημα αν αυτό αφορούσε και την… απόπειρα απεργίας των εκπαιδευτικών.
Από την άλλη, το κόμμα έχει ψηλά στην ατζέντα τη «μάχη να μην εγκλωβιστεί ο λαός στο δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στη μία ή την άλλη διαχείριση της κρίσης». «Και οι δύο έχουν κοινή αφετηρία και κοινή κατάληξη: Τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μη αμφισβήτηση της εξουσίας των μονοπωλίων».
Ιδιαίτερα όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κουτσούμπας εξαπέλυσε εκ νέου σφοδρή επίθεση λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλλιεργεί αυταπάτες για «εύκολες λύσεις στη λογική της ανάθεσης σε μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος «μετεξελίσσεται στον άλλο πόλο της αστικής διαχείρισης» και «όσο είναι στην αναμονή μαζεύει συστάσεις ανά τον κόσμο από τους ιμπεριαλιστές, δίνει εξετάσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, κάνει ό,τι μπορεί να τσακίσει το εργατικό κίνημα με τη λογική του εφικτού».

Μέτωπο
Όμως στο απυρόβλητο δεν μένουν ούτε τα μικρότερα πολιτικά σχήματα, αφού υπογραμμίζεται πώς το εν λόγω δίπολο δεν φτάνει, αλλά χρειάζονται και «δορυφόροι» για «να απορροφούν τους κραδασμούς, να μαζεύουν τις απώλειες από το δίπολο». Ως τέτοιους κατονομάζει το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου, αλλά και «διάφορα άλλα που ξεπηδούν, βλέπε κόμμα της δραχμής με κινήσεις τύπου Γκρίλο στην Ιταλία, αλλά και το κόμμα των βιομηχάνων στη Γερμανία για έξοδο από το ευρώ». «Νέοι σχηματισμοί – τσόντες» είναι σε εξέλιξη, τύπου Κατσανέβα, Λοβέρδου, Ζώη και έπεται συνέχεια»…
Μάλιστα, το ΚΚΕ σηκώνει μέτωπο και με όσους υπερασπίζονται το θέμα της εξόδου από το κοινό νόμισμα, είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά, με το επιχείρημα ότι το ζήτημα του νομίσματος είναι «ξεπερασμένο» αφού «εντάσσεται σε ένα από τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της Ε.Ε.».
Ωστόσο, ο γ.γ. της Κ.Ε. τόνισε ότι η αναδιάταξη του συστήματος, όπως ο ίδιος την περιέγραψε, είναι ταυτόχρονα σημάδι αδυναμίας του συστήματος, το οποίο κάνει κινήσεις προκειμένου να ανακόψει τον ριζοσπαστισμό, που, σύμφωνα με τον Περισσό, αν δεν υπήρχαν τα αναχώματα κάθε λογής, θα κατευθυνόταν στο ΚΚΕ.
Υπ’ αυτό το πρίσμα καλεί τον λαό να «αξιοποιήσει» αυτές τις δυσκολίες του συστήματος και «να μη στοιχηθεί σε ένα από τα σενάρια συμμαχιών είτε με κορμό τη Ν.Δ. είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:39