search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:17
MENU CLOSE

Τρίζει το πολιτικό σκηνικό

12.06.2013 09:33
Τρίζει το πολιτικό σκηνικό - Media

Συναντώνται στη Βουλή οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης εν μέσω πολιτικής θύελλας που προκάλεσε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ. Τα δύο κόμματα έχουν διαχωρίσει μέχρι στιγμής τη θέση τους και ζητούν την ακύρωσή της. Την ακύρωσή της ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Πρόταση μομφής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Σαμαρά να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.

Συναντώνται στη Βουλή οι κύριοι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης εν μέσω πολιτικής θύελλας που προκάλεσε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ. Τα δύο κόμματα έχουν διαχωρίσει μέχρι στιγμής τη θέση τους και ζητούν την ακύρωσή της. Την ακύρωσή της ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Πρόταση μομφής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πάντως εμμένει στην απόφαση για «λουκέτο» στην ΕΡΤ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως σκέπτεται να ζητήσει "ψήφο εμπιστοσύνης".
 
Ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα, υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι προς το δημόσιο συμφέρον. «Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση» είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ζήτησε και πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ΕΡΤ.
 
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για  "τεράστιες διαφορές" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνοντας πως κάνει συμβιβασμούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε προσωπικά τον κ. Σαμαρά να διαφυλάξει την ενότητα της κυβέρνησης στη βάση του σεβασμού και μίλησε για κρίσεις που δεν έχουν κανένα αίτιο να δημιουργηθούν έτσι και τώρα.
 
«Κάνουν λάθος, γιατί υποτιμούν το ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε και αναρωτήθηκε αν πιστεύουν κάποιοι αφελώς και ανιστόρητα ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές, αλλα δεν τις φοβάται, είπε.
 
Για τη συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συντονίζουν τις ενέργειές τους, διότι το ΠΑΣΟΚ θέλει το μεγαλύτερο εύρος συνεργασιών.
 
"Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μη διαταραχθεί η πορεία της χώρας" είπε ο κ. Βενιζέλος.

Κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς με αντικείμενο την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «λουκέτο» στη ΕΡΤ αποφάσισαν να υποβάλλουν τα στελέχη των δύο κομμάτων μετά από μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Το αντικείμενο της πρότασης θα κινείται στην κατεύθυνση της επίσπευσης της κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή με στόχο να την καταψηφίσουν. Αυτό η κίνηση είναι πιθανό να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στις τάξεις της συγκυβέρνησης, αφού τα δύο κόμματα δημιουργούν ανοικτό μέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με την οποία ζητείται η ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έχει όλες τις υπογραφές των βουλευτών των δύο κομμάτων αλλά όχι την υπογραφή του Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Την ίδια ώρα ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θεωρούσε ότι το κόμμα του θα έπρεπε ή να υποστηρίξει ευθαρσώς την απόφαση της κυβέρνησης  ή θα όφειλε να αποσύρει  σήμερα κιόλας την κοινοβουλευτική της στήριξη.
 
Με σχετική του ανακοίνωσή το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη διαφωνία του με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση:

"Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή τον νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ. Το ΠΑΣΟΚ δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από κοινοβουλευτικά και διαδικαστικά τεχνάσματα, ούτε παίζει με την εθνική, κοινωνική και πολιτική του ευθύνη. Έχει αναλάβει –στην αρχή μόνο του- το τεράστιο βάρος πολύ δύσκολων αποφάσεων, για να εξυπηρετηθεί όμως ένας εθνικός στόχος: η έξοδος της πατρίδας από την κρίση. Δεν δέχεται να ανοίγουν λανθασμένα μέτωπα με λανθασμένο τρόπο. Όποτε αυτό έγινε στο παρελθόν το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης.

Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των γενναίων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στην ΕΡΤ. Είναι όμως κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία.

Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;
Τίθεται βεβαίως προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει;

Ζητούμε την άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς που δεν το θεωρεί τώρα αναγκαίο;"
 
Κουβέλης: Είμαστε αντίθετοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ

«Είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίπαλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απαράδεκτο να κλείσει. Η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν δικαιολογεί ούτε για μια στιγμή κλειστή τη ραδιοτηλεόραση», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, μετά την συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
 
Παράλληλα, είπε ότι: «Η αντίθεσή μας ήταν γνωστή, ήταν δηλωμένη. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, να εκδώσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μάλιστα χωρίς την υπογραφή των υπουργών που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ» και συνέχισε λέγοντας: «Θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Θα δώσουμε τη μάχη να ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και τούτο είναι ανεξάρτητο από την ανάγκη να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, να υπάρξει εξορθολογισμος, να αναβαθμιστεί η ΕΡΤ για να μπορέσει δημοκρατικά να ανταποκριθεί σε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός και επιβάλει η ουσιαστική ενημέρωση και επικοινωνία. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα αυτό από την απαράδεκτη επιλογή να κλείσει η ΕΡΤ. Για εμάς είναι θέμα δημοκρατίας».

ΔΗΜΑΡ: Δεν θα ψηφίσουμε την πράξη
Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της, επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.
Όπως χαρακτηριστικά προστίθεται στην ανακοίνωσή της: «Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή».

Πρόταση μομφής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες "Οχι" από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς και πρότασης νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε έκτακτη σύγκλησή της.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε: «1. H κατάθεση πρότασης νόμου, με ένα μόνο άρθρο, για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία αντισυνταγματικά κατέθεσε ο πρωθυπουργός.
2. H κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, με την υπογραφή των 18 βουλευτών, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, να στηρίξουν την πρόταση μομφής».

Σημειώνεται πως η απόφαση για πρόταση δυσπιστίας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, το 1/6 των βουλευτών(50).
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε αντίθετος. «Την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση θα την κάνει ο λαός», ανέφερε στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητούν την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ
Την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ και συζήτηση στη Βουλή ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005» και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ΕΡΤ κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ από την άλλη, κατέθεσε 4 πανομοιότυπες τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή (Κτηματολόγιο, Ντυνάν, Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ΕΛΤΕ) προτείνοντας την άρση των συνεπειών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ΦΕΚ 139Α 11-6-2013.
 
Παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ο γ.γ. του ΚΚΕ

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ζήτησε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο φορέων του δημοσίου και ΔΕΚΟ.
Όπως ανακοίνωθηκε από το ΚΚΕ:
«Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στον οποίο εξέφρασε την αντίθεση του στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του και για άλλους δημόσιους οργανισμούς και πρώην ΔΕΚΟ, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με το ίδιο ενδεχόμενο, και του ζήτησε να ασκήσει στην κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση, να μην ισχύσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο ΓΓ του ΚΚΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή σχετική τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς και αίτημα για άμεση συζήτηση του ζητήματος στη Βουλή».

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την αντίθεσή της στις αντιδημοκρατικές επιλογές και πρακτικές της κυβέρνησης στο θέμα της δημόσιας ΕΡΤ. Οι συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεββέκα Χαρμς  θα βρίσκονται στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες και θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, θα συναντηθούν με δημοσιογράφους, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων,, που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.
 
Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων δήλωσε:
«Το αυταρχικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και του δημόσιου ραδιοφώνου στην Ελλάδα  προκαλεί αυξημένες ανησυχίες.  Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχουν γίνει τεράστια λάθη στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτά τα λάθη οδηγούν σε άστοχες, αυταρχικές και σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς και σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας της χώρας. Η Κομισιόν και η Τρόικα πρέπει επειγόντως να επανασχεδιάσει, σε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και το ελληνικό κοινοβούλιο, το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Ελλάδα χρειάζεται  δίκαιο και ισορροπημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση  που θα συνεπάρει τους πολίτες, αντί να τους σπρώχνει την αγκαλιά των λαϊκιστών.  Η Ελλάδα θα αλλάξει αν οι αλλαγές είναι δίκαιες, με την υποστήριξη και συμμετοχή των πολιτών, όχι ενάντια στους πολίτες».  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50