search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:51
MENU CLOSE

Κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία

03.07.2013 12:34
Κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία - Media

Με μια μικρή χρονική καθυστέρηση η Πορτογαλία διέρχεται ανάλογη κυβερνητική κρίση με εκείνη της Ελλάδας, πριν από δύο βδομάδες. Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού κόμματος κρέμεται από μια κλωστή.

Με μια μικρή χρονική καθυστέρηση η Πορτογαλία διέρχεται ανάλογη κυβερνητική κρίση με εκείνη της Ελλάδας, πριν από δύο βδομάδες και η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού κόμματος κρέμεται από μια κλωστή.
 
Η ένταση και η δυσαρέσκεια των πολιτών από τα μέτρα λιτότητας χτυπά την κεντροδεξιά κυβέρνηση Κοέλιο, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα.

Αποτέλεσμα της κρίσης, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων να εκτοξεύονται άνω του 8% και το χρηματιστήριο να υποχωρεί άνω του 6% με τις τράπεζες να πληρώνουν γερό τίμημα.
 
Στην Λισσαβόνα είναι έντονη η φημολογία ότι άλλοι δύο υπουργοί ετοιμάζονται να υποβάλλουν την παραίτησή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έτοιμοι να παραιτηθούν είναι οι υπουργοί Γεωργίας Ασουνσάο Κρίστας και Κοινωνικής Ασφάλειας Πέδρο Μότα Σοάρες, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε ο ηγέτης του κόμματός τους και υπουργός Εξωτερικών Πάουλου Πόρτας (CDS-PP).

Ο Πόρτας, επικεφαλής του μικρού συντηρητικού κόμματος CDS-PP (εταίρου του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) διαφώνησε με την επιλογή του πρωθυπουργού να επιλέξει ως αντικαταστάτη του παραιτηθέντος Βίτορ Γκάσπαρ(αρχιτέκτονας της πολιτικής λιτότητας) στο υπουργείο Οικονομικών την Μαρία Λουΐς Αλμπουκέρκι.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιου δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να πείσει τον δεύτερο εταίρο της κυβέρνησής του, το Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP), επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Πόρτας, να παραμείνει στην κυβέρνηση παρά την αποχώρηση του τελευταίου.
 
Σύμφωνα με τους Financial Times ωστόσο, η κυβερνητική ισορροπία κρέμεται από μία κλωστή, καθώς άλλοι δύο υπουργοί του Λαϊκού Κόμματος αναμένεται να υποβάλλουν την παραίτησή τους εντός της ημέρας, με πολλούς να κάνουν λόγο για οριστικό διαζύγιο μεταξύ των δύο εταίρων του κεντροδεξιού συνασπισμού, ο οποίος κυβερνά την Πορτογαλία εδώ και δύο περίπου έτη, από τότε που η χώρα προσέφυγε σε διεθνή βοήθεια.
 
Χωρίς την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος , οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) του κ. Κοέλιου δεν διαθέτουν πλέον την απαραίτητη στήριξη για να περάσουν τα επώδυνα μέτρα που απαιτεί το αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
 
Πρόωρες εκλογές ζητεί η αντιπολίτευση:

«Κλειδί» στην πορεία των εξελίξεων αποτελεί το αν το Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP) θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ακόμα και μετά την αποχώρηση του Πόρτας, με την αντιπολίτευση πάντως να ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προκρίνοντας μία εκλογική αναμέτρηση δύο έτη νωρίτερα από την προγραμματισμένη, ως μόνη διέξοδο.

Η αντίδραση της Γερμανίας:

Την βεβαιότητα της Γερμανίας ότι η Πορτογαλία θα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, ως αντάλλαγμα για τη διάσωσή της, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, καθώς μαίνεται η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη νοτιοευρωπαϊκή χώρα.
 
«Η κυβέρνηση έχει την πεποίθηση ότι η Πορτογαλία θα παραμένει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, και θα υποστηρίξει αυτόν τον δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ εξαίροντας παράλληλα τις έως τώρα μεταρρυθμιστικές επιτυχίες της Λσσαβόνας.
 
«Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο δρόμο, αλλά, καθώς πηγαίνει στις ρίζες των προβλημάτων, θα οδηγήσει στην επιτυχία», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:51