search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:22
MENU CLOSE

Τουλάχιστον 24 νεκροί αστυνομικοί από έκρηξη στην Αίγυπτο

19.08.2013 06:33
Τουλάχιστον 24 νεκροί αστυνομικοί από έκρηξη στην Αίγυπτο - Media

Τουλάχιστον 24 Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη τη Δευτέρα κοντά στην πόλη της Ράφα στο Βόρειο Σινά, όπως ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές και πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Τουλάχιστον 24 Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη τη Δευτέρα κοντά στην πόλη της Ράφα στο Βόρειο Σινά, όπως ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές και πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Στην έκρηξη τραυματίστηκαν επίσης τρεις αστυνομικοί. Οι επιθέσεις από ισλαμιστές μαχητές στην περιοχή βόρεια του Σινά έχουν ενταθεί από τη στιγμή που ο στρατός ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία την Κυριακή κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους σε φυλακή κοντά στο Κάιρο ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με αναφορές, οι ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία από τα δακρυγόνα που πέταξε η αστυνομία για να αποτρέψει επιχείρηση απόδρασής τους.

Μαστίγιο και καρότο

Τακτικές μαστίγιου και καρότου εφαρμόζει μετά το μακελειό της προηγούμενης εβδομάδας, που συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου απέναντι στους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αφού από τη μια το υπουργικό συμβούλιο χθες εξέτασε το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Αδελφότητα και από την άλλη ο στρατηγός Αλ Σίσι σε μήνυμά του έκανε άνοιγμα προς τους οπαδούς του Μόρσι, λέγοντας ότι η Αίγυπτος έχει χώρο για όλους.

Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα απάντησε χθες με τη διοργάνωση 6 διαφορετικών πορειών και τη ματαίωση άλλων 3 κινητοποιήσεων στο Κάιρο για «λόγους ασφαλείας», καθώς ο δρόμος προς το προεδρικό μέγαρο που ήταν ένας από τους στόχους των διαδηλωτών είχε περικυκλωθεί σύμφωνα με τους ισλαμιστές από ελεύθερους σκοπευτές.

Την πόλωση που δεν λέει να μειωθεί, περιέγραψε πλήρως στο μήνυμά του ο Σίσι, στο οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο, όμως δεν μπορεί να γίνει ανεκτός κάποιος που καταφεύγει στη βία. Όποιος νομίζει ότι η βία θα κάνει το κράτος και τους Αιγύπτιους να γονατίσουν, πρέπει να το ξανασκεφτεί. Δεν θα μείνουμε ποτέ σιωπηλοί μπροστά στην καταστροφή της χώρας».

Μόνο τις τελευταίες 5 ημέρες περίπου 900 άνθρωποι (638 την Τετάρτη από τη διάλυση των καταυλισμών, 173 την Παρασκευή της Οργής και άλλοι 79 το Σάββατο και την επιχείρηση εναντίον του τεμένους Φατχ) έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των οπαδών του Μόρσι, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες συλλήψεις ηγετικών στελεχών και απλών μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων, αριθμός που σε περίπτωση που επικρατήσει η πρόταση του μεταβατικού πρωθυπουργού Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι, για νομική διάλυση της Αδελφότητας, αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

Σημειώνεται ότι μόνο την Παρασκευή συνολικά πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον
1.000 συλλήψεις στελεχών της Αδελφότητας, ενώ το Σάββατο οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια στην Αλεξάνδρεια συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 34 στελέχη. Συγκεκριμένα ο Μπεμπλάουι, πριν από το υπουργικό συμβούλιο (το οποίο τελείωσε χωρίς να γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το τι αποφασίστηκε) ανέφερε ότι: «Δεν θα υπάρξει καμία συμφιλίωση με αυτούς που τα χέρια τους είναι λερωμένα με αίμα και που έστρεψαν όπλα εναντίον του κράτους και των θεσμών».

Την πρόταση Μπεμπλάουι εμφανίστηκε να στηρίζει και ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλί Μανσούρ, καθώς, όπως ανέφερε σύμβουλός του, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει «πόλεμο από δυνάμεις τους εξτρεμισμού». Από την πλευρά του πάντως ο φιλελεύθερος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ζιάντ Μπαχά αλ Ντιν, αντιτάχθηκε στην πρόθεση των υπολοίπων να διαλύσουν και να θέσουν εκτός νόμου την Αδελφότητα, προτείνοντας την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ από την περασμένη εβδομάδα, συμμετοχή όλων των κομμάτων στη διακυβέρνηση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διεθνείς αντιδράσεις
Η κατάσταση στην Αίγυπτο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και, μετά την ανακοίνωση από πλευράς ΕΕ ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν, εκφράζουν την άποψη για διακοπή της ετήσιας χρηματοδότησης του στρατού από τη κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία αγγίζει το 1,3 δισ. δολάρια.

Θέλοντας να προκαταλάβει τις οποιεσδήποτε κινήσεις εναντίον της Αιγύπτου, ο υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, Ναμπίλ Φαχμί, τόνισε ότι κάθε βοήθεια προς τη χώρα θα επανεξεταστεί για να εξακριβωθεί εάν αυτή δίνεται και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης ή έχει καλή πρόθεση. Όπως συμπλήρωσε: «Η σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Είχε σκαμπανεβάσματα και στο παρελθόν. Ελπίζουμε ότι θα εξομαλυνθεί σύντομα».

Για διακοπή των πωλήσεων όπλων στην Αίγυπτο από την ΕΕ προϊδεάζει με δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Ναχμί είχε στο μεταξύ την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κάλεσμα για τον άμεσο τερματισμό βίας στην Αίγυπτο απηύθυναν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο ενδεχόμενο απαγόρευσης του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων αντιτάχθηκε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο.

Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο εκφράζει ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για «απομυθοποίηση» της αποκαλούμενης Αραβικής Άνοιξης, για «δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:22