search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:38
MENU CLOSE

Αλλάζει μορφή το «φακελάκι»

27.08.2013 21:00
oldphotospn2208ugeia21377589517.jpg

Το «φακελάκι» στη… ρίζα του λένε τώρα ότι θέλουν να «χτυπήσουν» οι τροϊκανοί, πιέζοντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να λάβουν αυστηρά μέτρα – με το μαλακό παιδιά!

Το «φακελάκι» στη… ρίζα του λένε τώρα ότι θέλουν να «χτυπήσουν» οι τροϊκανοί, πιέζοντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να λάβουν αυστηρά μέτρα – με το μαλακό παιδιά! Στο νέο μνημόνιο, που αναμένεται έως το τέλος του χρόνου, προβλέπεται η επιβολή λεπτομερούς καταγραφής όλων των δαπανών στο ΕΣΥ προκειμένου να «χτυπηθούν» στην πηγή τους (που είναι τα νοσοκομεία) όλα τα φαινόμενα διαφθοράς, με πρώτο και καλύτερο το «φακελάκι» των γιατρών, ενώ ακολουθεί ο δεύτερος μεγάλος τομέας δράσης της διαφθοράς (λέγε με και… μεγάλο πάρτι), δηλαδή οι προμήθειες υγειονομικού υλικού.

Η τρόικα επιμένει ότι το υπουργείο Υγείας «θα πρέπει να ενισχύσει τους μηχανισμούς που καταπολεμούν τη διαφθορά και περιορίζουν τις άτυπες πληρωμές», κάτι που πρακτικά – και σύμφωνα με περσινή πρόταση των δανειστών – σημαίνει ότι το «φακελάκι» θα πρέπει να νομιμοποιηθεί με τη μορφή δημιουργίας συστήματος αμοιβής των γιατρών με τη συμμετοχή του ιδιώτη – ασφαλισμένου.

Έτσι, εάν εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, οι ασθενείς που θα επιλέγουν τον γιατρό που θα τους εξετάσει ή θα τους χειρουργήσει, θα πληρώνουν ειδική αμοιβή που θα είναι προκαθορισμένη. Οι ασθενείς θα παίρνουν πάντα απόδειξη και οι γιατροί θα είναι αναγκασμένοι να φορολογούνται.

Φαίνεται ότι οι τροϊκανοί «ξεπατικώνουν» τις ιδέες του πάλαι ποτέ υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου, που πριν από περίπου οκτώ χρόνια είχε προτείνει πρώτος τη νομιμοποίηση της παραοικονομίας στα δημόσια νοσοκομεία, με τη δημιουργία «ειδικού λογαριασμού» (όπως είχε πει τότε) στον οποίο οι ασθενείς να καταβάλλουν τα παρανόμως καταβληθέντα ποσά απευθείας στο ίδιο το νοσοκομείο – αντί στους γιατρούς.

Συμπλήρωμα μισθού!

Αυτό που δεν έχει ομολογήσει κανείς ευθέως μέχρι σήμερα είναι ότι το φαινόμενο αυτό «τρέφεται» εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας από την ανεύθυνη στάση των ίδιων των κυβερνήσεων, οι οποίες εν γνώσει τους κρατούν χαμηλά τις αμοιβές των γιατρών και από την άλλη κάνουν «τα στραβά μάτια», αφήνοντας τους ασθενείς να «ενισχύουν» από την τσέπη τους τα εισοδήματα των γιατρών.

Κι ενώ οι περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ υποκύπτουν ή προκαλούν αυτή την ντροπιαστική διαδικασία με το πρόσχημα ότι δεν αμείβονται ικανοποιητικά, εντούτοις κάποιοι από αυτούς – οι πιο άτυχοι – πιάνονται στην «τσιμπίδα» του νόμου αντιμετωπίζοντας κυρώσεις και τον διασυρμό, έτσι… για να ικανοποιηθεί από καιρού εις καιρόν το δημόσιο αίσθημα δικαίου! Πρόσφατα, μάλιστα, την περασμένη άνοιξη, η τρόικα ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ να διώξει όλους τους επίορκους γιατρούς που έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν εισπράξει «φακελάκι».

Τελευταίο «θύμα» αλλά και «θύτης» αυτού του «θεάτρου του παραλόγου», ήταν ένας γιατρός χειρουργός που συνελήφθη σε δημόσιο νοσοκομείο από άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας να εισπράττει παράνομη αμοιβή για επέμβαση της τάξεως των 300 ευρώ, «παρά το γεγονός ότι τα έξοδα καλύπτονταν από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του και μεταβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών για τα περαιτέρω.

Μάλιστα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει δημοσιοποιήσει και τηλεφωνική γραμμή 24ωρου λειτουργίας, στην οποία οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά.

Το τάνγκο θέλει δύο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στο 8ο Πανελλήνιο συνέδριο για τη Διοίκηση και τις Πολιτικές Υγείας, οι 4 στους 10 πολίτες που νοσηλεύθηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα της «οικονομικής κρίσης» δήλωσαν ότι έδωσαν ένα… «δωράκι» στον γιατρό τους, ενώ 1 στους 4 επισκέφθηκε ιδιώτη γιατρό χωρίς να πάρει απόδειξη.

Αναλυτικότερα, η έρευνα με τον τίτλο «Παραοικονομία Ιδιωτικής και Δημόσιας Υγείας – Μία στατιστική μελέτη», που διενεργήθηκε από τους Γιώργο και Δημήτρη Αντώνογλου από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πειραιά αντίστοιχα, κατέδειξε σε δείγμα 300 ερωτηθέντων ότι το 39% των πολιτών (117 άτομα) που έχουν νοσηλευτεί σε δημόσια νοσοκομεία αναφέρονται  τουλάχιστον μία άτυπη πληρωμή προς τους γιατρούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, οι ασθενείς δίνουν το «φακελάκι» έπειτα από αίτημα των γιατρών, ενώ υπάρχουν και ασθενείς οι οποίοι δίνουν μόνοι τους χρήματα στους γιατρούς, αφενός για να μειώσουν τον χρόνο αναμονής πριν από μία επέμβαση ή να εξασφαλίσουν καλύτερη εξυπηρέτηση και αφετέρου μετά το χειρουργείο, για να τους «ευχαριστήσουν» και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.

Όμως, επειδή το «τάνγκο» χρειάζεται πάντα… δύο, οι γιατροί από την πλευρά τους παρουσιάζουν στην ίδια έρευνα «χαμηλό βαθμό αντίστασης» προς αυτές τις συναλλαγές. Συγκεκριμένα, μόλις το 3% των λειτουργών της υγείας (9 γιατροί) αρνήθηκαν να λάβουν χρήματα από ασθενείς και μόνο το 13% των ασθενών (39 άτομα) αρνήθηκαν να δώσουν «φακελάκι» στους γιατρούς, όταν τους το ζήτησαν.
Και όσο για τη φοροδιαφυγή απ’ όλες αυτές τις συναλλαγές του «μαύρου χρήματος»; Από παλαιότερους υπολογισμούς φαίνεται ότι αυτή ξεπερνάει τα 150 εκ. ευρώ ετησίως.

Διαδικτυακό «κάρφωμα»

Στην ιστοσελίδα http://www.edosafakelaki.org/ η διεθνής οργάνωση για την πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα των χωρών Ινδία, Κένυα, Ινδονησία, Ζιμπάμπουε, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Μογγολία – αλλά και στην Ελλάδα – βρίθει ιστοριών καθημερινής τρέλας σε νοσοκομεία, με ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες πολιτών για χρηματισμό ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

Από τον Νομό Έβρου, ανώνυμος πολίτης περιγράφει το «λάδωμα» με 300 ευρώ του αναισθησιολόγου που βοήθησε στην καισαρική τομή της συζύγου του πριν από λίγες ημέρες στο Νοσοκομείο του Διδυμότειχου: «Ξαφνικά ο γυναικολόγος μας είπε ότι μπορεί να κάνουμε και καισαρική, για να είναι πιο σύντομη η γέννα. Με όλα αυτά δεχτήκαμε γιατί ήταν γνωστός ο γυναικολόγος και γιατί θα μας έβαζε σαν έκτακτο περιστατικό. Μετά από λίγο εμφανίστηκε ο αναισθησιολόγος και μας είναι να κάνουμε επισκληρίδιο για να μην πονάει τόσο – τα γνωστά τα δικά τους… Έπειτα από λίγη ώρα τον ρώτησα ευθέως πόσα θέλει και μου είπε 300. Το όνομα του αναισθησιολόγου είναι (…) (σ.σ.: δεν το αναφέρουμε διότι είναι ανώνυμος ο καταγγέλλων) και, απ’ ό,τι κατάλαβα και από άλλους ασθενείς, αυτή είναι η τακτική του. Μπράβο του, πάντα άξιος»

Άλλη ασθενής που έπασχε από σοβαρό ορθοπεδικό πρόβλημα αναφέρει ότι το 2005 στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας οι «βιοπαλαιστές γονείς» της, όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά, είχαν δώσει 1.000 ευρώ στον χειρουργό που τους εκβίαζε για να τη χειρουργήσει, με αποτέλεσμα η ίδια να πάθει υστερία αμέσως μετά το χειρουργείο:

«Όταν πήγα στο ραντεβού για να κλείσουμε ημερομηνία για την επέμβαση, εντελώς ξεδιάντροπα μου είπε ότι η ταρίφα του για τη συγκεκριμένη επέμβαση είναι 3.000 ευρώ, αλλά, επειδή πήγα συστημένη, θα έδινα μόνο 1.000. Έπρεπε να πω κι ευχαριστώ δηλαδή! Σημειωτέον ότι ήμουν φοιτήτρια 20 χρόνων και οι γονείς μου βιοπαλαιστές. Όταν ξύπνησα από τη νάρκωση, είχα πάθει υστερία από το φάρμακο που μου είχαν δώσει για να με κοιμίσουν και έβριζα θεούς και δαίμονες, με κύριο αποδέκτη όσων έλεγα τον γιατρό, αφού φώναζα να μην του δώσουν λεφτά! Κωμικοτραγικό!» αναφέρει η ασθενής στην ιστοσελίδα.

Σύζυγος ειδικευόμενου γιατρού, στην ίδια ιστοσελίδα, περιγράφει ανώνυμα το πόσο χαμηλά αμείβεται ο σύζυγός της για να τεκμηριώσει την άποψη ότι το «φακελάκι» είναι σχεδόν επιβεβλημένο στην ελληνική πραγματικότητα.

«Δουλεύει 90 ώρες την εβδομάδα, παίρνει λίγο παραπάνω από 1.000 ευρώ, έχει να πάρει εφημερίες πάνω από 6 μήνες, τρέχει όλη μέρα για να ικανοποιήσει τον ασθενή που έχει την ανάγκη του – και ενίοτε να του σώσει τη ζωή –, τον γιατρό, τον επιμελητή ή τον διευθυντή που φέρνουν τα “πελατάκια” τους, απ’ τα οποία ο άντρας μου δεν πληρώνεται – αλλά και δεν ζητάει, εννοείται. Εγώ δουλεύω σε ιδιωτική επιχείρηση 12-15 ώρες την ημέρα, τα λεφτά μας ίσα ίσα που μας βγάζουν για το ενοίκιο και τους λογαριασμούς. (…) Μερικές φορές του δίνουν 20-50 ευρώ και χαιρόμαστε που θα βγουν τα ψώνια κι αυτή την εβδομάδα χάρη σ’ αυτά τα 20-50 ευρώ. Πείτε μου εσείς, λοιπόν, ότι δεν θα πρέπει να τα πάρει, διότι θεωρούνται «φακελάκι»! Ήμαρτον!».

Ένας γιατρός αναφέρει: «Έχετε καταλάβει όλοι εσείς που κατηγορείτε τους γιατρούς για παράνομο χρηματισμό ότι πρέπει να πληρώνετε όταν θέλετε να κάνετε “επιλογή γιατρού”; Αν θέλετε να ακολουθήσετε το “σύστημα”, τότε πρέπει να αφεθείτε στην τύχη (που σας επιφυλάσσει το σύστημα) και να χειρουργηθείτε από όποιον λάχει, ειδικευόμενο ή μη. Έτσι γίνεται στις “πολιτισμένες” χώρες στις οποίες αναφέρεστε (π.χ. στην Αγγλία). Εκεί όποιος θέλει συγκεκριμένο γιατρό, τον πληρώνει. Αλλιώς, θα χειρουργηθεί όταν έρθει η σειρά του, από όποιον είναι η σειρά του εκείνη την ημέρα»…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48