search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:33
MENU CLOSE

«Μυρίζει» Φράνκο

04.09.2013 21:00
oldphotospod_0509_052_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional1378312339.jpg

Φασιστικοί χαιρετισμοί, χαμόγελα κάτω από σημαί­ες του Φράνκο και ανιστόρητα παραληρήματα περί Ισπανικού Εμφυλίου που καταλήγουν στη «θεωρία των δύο άκρων». Ε, ρε γλέντια…

Φασιστικοί χαιρετισμοί, χαμόγελα κάτω από σημαίες του Φράνκο και ανιστόρητα παραληρήματα περί Ισπανικού Εμφυλίου που καταλήγουν στη «θεωρία των δύο άκρων». Ε, ρε γλέντια…
 
Μπορεί στις τελευταίες γενικές εκλογές η Ακροδεξιά στην Ισπανία να μην κατάφερε να κάνει το «μπαμ», όμως όλα τα σημάδια δείχνουν πως το πράγμα αρχίζει να «μυρίζει» και ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές ενδέχεται να έχουμε άσχημες εκπλήξεις, κυρίως στη Καταλονία. Ο σταδιακός εκ-φασισμός της κοινωνίας είναι γεγονός, κι ας σφυρίζουν αδι­άφορα τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας.
 
Το καλοκαίρι ήταν άκρως αποκαλυπτικό για την επικίνδυ­νη τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις και την ολοένα και μεγα­λύτερη διείσδυση του νεοναζισμού και του φασισμού στην κοινωνία. Η απενοχοποίηση του φασισμού φαίνεται κυρί­ως στην ανοχή με την οποία αντιμετωπίζονται περιστατικά στους κόλπους των «mainstream» κομμάτων. Μόνο μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν έξι περιπτώ­σεις «εκτροχιασμού» (έτσι τις χαρακτηρίζει ο πολιτικός κα­θωσπρεπισμός) εξεχόντων μελών της νεολαίας του κυβερ­νώντος Λαϊκού Κόμματος (P.P.) σε Βαλένθια και Καστίγια λα Μάντσα.
 
Η υπόθεση της Πάουλα Κάρντα
 
Πιο πρόσφατη είναι η υπόθεση της Πάουλα Κάρντα, μέ­λους της οργάνωσης «Νέων Γενεών» του P.P., η οποία φω­τογραφήθηκε… χαρωπή με μια σημαία του Φράνκο. Είχαν προηγηθεί «συντρόφια» της σε φωτογραφίες με σύμβολα της χούντας αλλά και της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ είχε προκληθεί σάλος στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με μια φωτογραφία προέδρου της νεολαίας P.P., στην πόλη Χάτιβα, στην οποία χαιρετούσε φασιστικά.
 
Ποια είναι αντιμετώπιση του «φαινομένου» από το κόμμα; Η άρνηση του ότι πρόκειται για «γενικευμένη τάση». σύμφω­να με την κυβέρνηση, πρόκειται για «μεμονωμένες περιπτώ­σεις», για τις οποίες θα διεξαχθεί «έρευνα» προκειμένου να ληφθούν «πειθαρχικά μέτρα».
 
Φυσικά η εθελοτυφλία δεν οφείλεται μόνο σε μια λαν­θασμένη ανάγνωση των όσων συμβαίνουν αλλά και στην… κρυφή ελπίδα ότι θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τις εξε­λίξεις προς όφελός τους.
 
Αυτό φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται υψηλόβαθμα στελέχη της Δεξιάς σε διαμάχες που ξεσπούν μετά από κάθε περιστατικό.

  • Πρώτα υποβαθμίζουν ως «περιστασιακή» την ενίσχυση της ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις.
  •   Ύστερα σπεύδουν να «χαϊδέψουν» τα αυτιά των ψηφο­φόρων που «φασιστικοποιούνται», ανακοινώνοντας σκληρά μέτρα κατά μεταναστών.
  • Τέλος, επαναφέρουν τη «θεωρία των δύο άκρων» με στό­χο να πλήξουν τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:33