search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 08:13
MENU CLOSE

Eπιστροφή στα γιατροσόφια

10.09.2013 21:00
oldphotos22221378828326.jpg

Την ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «κόπτονται» περί της ολοένα και μεγαλύτερης διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζουν και την ποιότητά τους.


Την ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «κόπτονται» περί της ολοένα και μεγαλύτερης διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζουν και την ποιότητά τους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από καταγγελίες Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ως απάντηση στη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, που πρόσφατα «διαφήμισε» τις υπηρεσίες του υποστηρίζοντας ότι «διενεργεί ελέγχους φαρμάκων πρωτότυπων και γενόσημων, τόσο στους χώρους παραγωγής όσο και στην ελληνική αγορά, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους».

Στον αντίποδα και προς διάψευση όλων των παραπάνω, αλλά και των διαβεβαιώσεων του Οργανισμού ότι «με εντολή του υπουργού Υγείας οι έλεγχοι στην αγορά εντατικοποιούνται και ήδη γίνεται εκτεταμένη δειγματοληψία προϊόντων σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες», ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για «υποχρησιμοποίηση των υποδομών και των πόρων του ΕΟΦ», καθώς από επίσημα στοιχεία που έχει καταθέσει ο ίδιος ο Οργανισμός Φαρμάκων προκύπτει ότι στα πολυδάπανα εργαστήριά του το υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό του πραγματοποιεί πανελλαδικά μόνο… έναν έλεγχο την ημέρα.

Απλή μέθοδος

Αυτό είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει κανείς, εφαρμόζοντας την απλή μέθοδο των τριών με τα ίδια τα στοιχεία που έχει δώσει ο ίδιος ο ΕΟΦ στη δημοσιότητα, από τα οποία αποδεικνύεται ότι από το 2010 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.100 εργαστηριακοί έλεγχοι σε δείγματα φαρμάκων.

Τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους του ΕΟΦ στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας σε σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφερόμενος στην ποιότητα των γενόσημων φαρμάκων τόνισε ότι «οι έλεγχοι είναι συνεχείς υπό τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά και τους αντίστοιχους Οργανισμούς κάθε κράτους – μέλους» και έθεσε ως… εθνικό στόχο να φτάσουμε στο 60% στη διείσδυση των γενόσημων στην Ελλάδα.

Ξέφραγο αμπέλι

«Δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για τη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο «Π», καθώς ο ΕΟΦ έχει εξαιρετικούς επιστήμονες, όπως υποστηρίζει, αλλά λίγους: «Όταν λέμε να γίνει αθρόα εισαγωγή γενοσήμων στην ελληνική αγορά, αυτό που πρέπει να κατοχυρώσουμε είναι να είναι ασφαλές το φάρμακο και κυρίως όταν αυτό προέρχεται από τρίτες χώρες. Κάτι το οποίο σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ‘‘έλεγχος’’.

Οι επιστήμονες του ΕΟΦ – αν και εξαιρετικοί επιστήμονες – δεν επαρκούν για να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους δειγματοληπτικούς ελέγχους, σύμφωνα και με τη δήλωση του ίδιου – μέχρι πρότινος – του προέδρου του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα. Δηλαδή υπάρχουν μόνο 120 υπάλληλοι, ενώ θα έπρεπε να έχει πάνω από 500. Άρα το φθηνότερο γενόσημο, από την Ινδία, χωρίς να έχει περάσει από εργαστηριακό έλεγχο και χωρίς τη δυνατότητα της θεραπευτικής ευθύνης του γιατρού, ο οποίος συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία (σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου), είμαστε η μοναδική χώρα που το εφαρμόζει. Κι αυτό σημαίνει ανεξέλεγκτες θεραπείες, που δεν είναι ασφαλείς για τον ασθενή», καταλήγει ο Γιώργος Πατούλης.

Όσο για το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης (αναφορά στον ΕΟΦ ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χρήση φαρμάκων); Υπολειτουργεί, επίσης, σοβαρά, καθώς ο Οργανισμός λαμβάνει σε πανελλαδικό επίπεδο μόνο μία αναφορά κάθε τρεις ημέρες. Π.χ. το πρώτο εξάμηνο του 2013 ο Οργανισμός δέχτηκε μόλις 52 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες που σημειώθηκαν σε ασθενείς από τη χρήση φαρμάκων.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους συναδέλφους γιατρούς «να συνταγογραφούν με κριτήριο την ασφάλεια του ασθενούς και την επιστημονική τους γνώση», καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου Βαρβάρα Ανεμοδουρά, «εμείς απαιτούμε δωρεάν και αξιόπιστο φάρμακο, ενώ για να γίνει αυτό, εκτός από τον έλεγχο βιοϊσοδυναμίας πρωτοτύπου και γενοσήμου, με ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΟΦ, χρειάζεται κρατική φαρμακαποθήκη και κρατική φαρμακοβιομηχανία».

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι καλούν την αντιπρόεδρο Α’ του Δ.Σ. του ΕΟΦ κ. Μαρία Σκουρολιάκου να καταθέσει στοιχεία για:

• Τις κλινικές μελέτες ασφαλείας που έχουν διενεργήσει οι υπάλληλοι του ΕΟΦ για τα φθηνότερα γενόσημα που θα χορηγεί ο φαρμακοποιός στον Έλληνα ασθενή.
• Τις μελέτες σύγκρισης ανεπιθύμητων ενεργειών γενόσημων μεταξύ τους, αλλά και σε σύγκριση με το πρωτότυπο.
• Στοιχεία για τις ποιοτικές και ποσοτικές χημικές αναλύσεις των φθηνότερων γενόσημων και την καθαρότητά τους και, τέλος,
• Εάν στην Ελλάδα ελέγχονται εργαστηριακά τα ίδια τα φάρμακα ή μόνο ο φάκελος που καταθέτει η εταιρεία παραγωγής τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 08:09