search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:25
MENU CLOSE

Γιούνκερ για Κομισιόν με τις «πλάτες» της Μέρκελ

04.02.2014 07:38
Γιούνκερ για Κομισιόν με τις «πλάτες» της Μέρκελ - Media

Ως φαβορί για να κατέβει ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, αναδεικνύεται ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ως φαβορί για να κατέβει ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, αναδεικνύεται ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την εξασφάλιση της στήριξης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και άλλων ηγετών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», ο Γιούνκερ εξασφάλισε την υποστήριξη της Μέρκελ, επικαλούμενη τέσσερις αξιωματούχους που εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία διαδοχής. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται στο άρθρο της η εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος τηλεφώνησε η ίδια στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να τον διαβεβαιώσει για την υποστήριξή της, μετά την κυκλοφορία φημών ότι ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
«Οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ, εκ των οποίων και η κ. Μέρκελ, τον ενθαρρύνουν να κατέβει υποψήφιος. Μπορώ μάλιστα να πω ότι δεν τον ενθαρρύνουν απλώς, αλλά τον καλούν να κατέβει», δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος.
 
Εξάλλου, υπέρ της υποψηφιότητας του Γιούνκερ, που κυβέρνησε το Λουξεμβούργο επί 19 χρόνια μέχρι την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν ταχθεί πολλοί ηγέτες, δεδομένης της εμπειρίας και του κύρους του στα ευρωπαϊκά θέματα.
 
Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που εμπλέκονται στη διαδικασία διαδοχής και οι οποίοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με την υποψηφιότητά του, καθώς αρκετοί ηγέτες του ΕΛΚ θεωρούν ως βασική προϋπόθεση για την υποψηφιότητά του τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, κάτι που θεωρείται απίθανο να πράξει ο κύριος Γιούνκερ.
 
Επίσης, ως πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο Γιούνκερ είχε δεχτεί συχνά επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση χρέους στη Νομισματική Ένωση.
 
Εκπρόσωπος πάντως της Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο συνέδριό του που θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:25