search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:42
MENU CLOSE

Άταφοι νεκροί και γάμοι φαντασμάτων

01.06.2014 21:00
oldphotospn2905china1401473198.jpg

Είναι να απορεί κανείς με όσα μακάβρια γίνονται πλέον στον πλανήτη μας. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει εντελώς, με τον κόσμο να τα έχει χαμένα και την ανθρώπινη ζωή να απαξιώνεται, αν όχι να ευτελίζεται.

Είναι να απορεί κανείς με όσα μακάβρια γίνονται πλέον στον πλανήτη μας. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει εντελώς, με τον κόσμο να τα έχει χαμένα και την ανθρώπινη ζωή να απαξιώνεται, αν όχι να ευτελίζεται.

Ένα από τα ανήκουστα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα είναι ότι πλέον δεν υπάρχει αρκετός χώρος για ταφή των νεκρών! Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 9 εκατομμύρια άνθρωποι, με συνέπεια οι χώροι ταφής να έχουν γίνει είδος…
πολυτελείας και οι τιμές για τάφους να ξεπερνάνε αυτές των διαμερισμάτων.

Πλέον γίνεται προσπάθεια ώστε να πειστεί ο κόσμος να αφήνει τα κοκαλάκια του στη… θάλασσα, με προσφορές που καλύπτουν το κόστος μεταφοράς, τα άλλα έξοδα, συν γενναιόδωρα μπόνους (όπως π.χ. 800 δολάρια όταν η οικογένεια δέχεται να σκορπίσει τις στάχτες του νεκρού της στη θάλασσα). Η Σαγκάη, μάλιστα, διαθέτει πια και ειδικά πλοία για θαλάσσιες ταφές. Κι όλα αυτά ενώ στην ξηρά ένα τετραγωνικό μέτρο γης για να δει κάποιος τα ραδίκια ανάποδα κοστίζει έως και 24.000 γουάν.

Στις κινεζικές πόλεις η αποτέφρωση είναι υποχρεωτική βάσει νόμου, αλλά, ακόμη κι έτσι, αυτοί οι ελάχιστοι χώροι για την ταφή των δοχείων είναι τόσο δυσεύρετοι, ώστε ένα καλό σημείο στην πόλη του Πεκίνου μπορεί να φτάσει τα 16.000 δολάρια, δυο φορές όσο ο μέσος ετήσιος μισθός!

Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές έχουν εισαγάγει έναν νέο όρο στην κινεζική καθημερινότητα, αυτόν του «σκλάβου του τάφου», που θα πρέπει να εργάζεται σκληρά απλώς και μόνο για να καταφέρει να πληρώσει για τις ταφές του εαυτού του και της οικογένειάς του.

Μία άλλη ανατριχιαστική πτυχή είναι η τυμβωρυχία. Σε αγροτικές περιοχές του Βορρά, όπου πολλοί άντρες καταλήγουν ανύπαντροι λόγω της έλλειψης γυναικών, συχνά οι οικογένειές τους αναζητούν για εκείνους ταίρι στη μετά θάνατον ζωή. Αυτοί οι «γάμοι φαντασμάτων» τροφοδοτούν μια βιομηχανία κλοπής και εμπορίας γυναικείων πτωμάτων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση τεσσάρων ανδρών στην επαρχία Σανχί, που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση επειδή ξέθαβαν και έκλεβαν γυναικεία πτώματα – «νύφες», τα οποία στη συνέχεια πουλούσαν για 25.000 γουάν το καθένα.

Τον τελευταίο μήνα, πάντως, η νοσηρότητα έπιασε ταβάνι. Δεκάδες ηλικιωμένοι Κινέζοι αυτοκτονούν ομαδικά για να… προλάβουν την επερχόμενη απαγόρευση ταφής. Συγκεκριμένα οι αρχές στην επαρχία Ανούι ανακοίνωσαν ότι την 1η Ιουνίου όλα τα νεκροταφεία της επαρχίας θα κλείσουν και δεν θα δέχονται νέες ταφές. Οποιοσδήποτε αποβιώσει πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας θα αποτεφρώνεται υποχρεωτικά επειδή τα νεκροταφεία πιάνουν υπερβολικά πολύ χώρο στην περιοχή.

Στις αγροτικές περιοχές της Κίνας η ιδέα της αποτέφρωσης είναι ιδιαίτερα απεχθής, με συνέπεια τις αυτοκτονίες ηλικιωμένων, που αφήνουν σημειώματα ότι βάζουν τέρμα στη ζωή τους για να… προλάβουν να ταφούν κανονικά. Παρανοϊκό και μακάβριο σκηνικό!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42