search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:45
MENU CLOSE

Κράτος εν κράτει η Blackwater στο Ιράκ – Είχε απειλήσει να δολοφονήσει εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

30.06.2014 13:28
Κράτος εν κράτει η Blackwater στο Ιράκ – Είχε απειλήσει να δολοφονήσει εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Media

Ο διευθυντής της Blackwater στο Ιράκ είχε απειλήσει να σκοτώσει τον επικεφαλής των ερευνητών του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που διεξήγαγε έρευνα για τη διαβόητη ιδιωτική «εταιρεία πολέμου». 

 
Ο διευθυντής της Blackwater στο Ιράκ είχε απειλήσει να σκοτώσει τον επικεφαλής των ερευνητών του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που διεξήγαγε έρευνα για τη διαβόητη ιδιωτική «εταιρεία πολέμου». Μάλιστα, η απειλή διατυπώθηκε προτού οι φρουροί της Blackwater ανοίξουν πυρ αδιακρίτως εναντίον ιρακινών αμάχων στη Βαγδάτη το 2007, όπως αποκάλυψαν οι New York Times τη Δευτέρα.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Ρίχτερ, δύο εβδομάδες πριν το μακελειό με 17 νεκρούς στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, είχε προειδοποιήσει ότι η Blackwater θεωρείτο στο Ιράκ «υπεράνω του νόμου», όπως φαίνεται σε εσωτερικό υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιεύουν οι New York Times. 
 
Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον από το Ιράκ, ο ερευνητής Τζον Ρίχτερ προειδοποίησε με υπόμνημά του που έφερε ημερομηνία 31 Αυγούστου 2007, ότι η έλλειψη ελέγχου επί των ενεργειών της Blackwater είχε δημιουργήσει ένα «πλήρως παραβατικό περιβάλλον».
 
Σύμφωνα με το υπόμνημα, ο διευθυντής του προγράμματος της Blackwater στο Ιράκ, Ντάνιελ Κάρολ, είπε στον Τζον Ρίχτερ, μετά από διαπληκτισμό, ότι «θα μπορούσε να τον σκοτώσει επί τόπου και ότι κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε “αφού είμαστε στο Ιράκ”». 
 
«Πήρα στα σοβαρά την απειλή του κ. Κάρολ. Ήμασταν σε εμπόλεμη ζώνη, όπου πολλά μπορούν να συμβούν χωρίς προειδοποίηση και, κυρίως όταν πρόκειται για θέματα που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες σε ένα προσοδοφόρο συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών ασφάλειας» ανέφερε στο υπόμνημά του ο ερευνητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ένας συνάδελφός του στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι άκουσε τις απειλές αυτές.
 
Όπως γράφουν στο αποκαλυπτικό άρθρο οι New York Times.
οι αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ είχαν ταχθεί με το μέρος της Blackwater και είχαν ζητήσει από τους ερευνητές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να φύγουν.
 
Η Βαγδάτη ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Blackwater, που μετονομάστηκε σε Xe Services το 2009 και σε Academi το 2011.
 
Η κυβέρνηση Ομπάμα έλυσε το συμβόλαιο συνεργασίας της εταιρίας με το υπουργείο Εξωτερικών το 2009.
 
Στα μέσα Ιουνίου του 2014 ξεκίνησε στις ΗΠΑ η δίκη τεσσάρων πρώην υπαλλήλων της Blackwater και ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.
 
Υπενθυμίζεται ότι το 2007, στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης, 17 ιρακινοί άμαχοι, σύμφωνα με την ιρακινή έρευνα, είχαν πέσει νεκροί από τα πυρά φρουρών της Blackwater που, εκτελώντας συμβόλαιο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, επιτηρούσαν την αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42