search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:22
MENU CLOSE

Έχεις πρόταση; Απόδειξη.

14.07.2014 06:50

Η πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» είχε διπλή σημασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» είχε διπλή σημασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη μια, θέλησε να καταδείξει την αντίθεσή του στην πώληση μια δημόσιας επιχείρησης που κατά την δική του άποψη πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και από την άλλη να δοκιμάσει κατά πόσο υπάρχουν προοπτικές πολιτικών συμμαχιών στον χώρο της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθούν οι 120 βουλευτές για να μπλοκαριστεί η προεδρική εκλογή του ερχόμενου Μαρτίου.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σχετικά με την διενέργεια του δημοψηφίσματος- εξάλλου η επιδίωξή του είχε συμβολικό χαραχτήρα αφού απαιτούνται 180 ψήφοι στην Βουλή – και ας δούμε κάποιες αδυναμίες που παρουσιάστηκαν σε αυτή την κίνηση πολιτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά στην ουσία της αντιπαράθεσης για την ΔΕΗ, δεν έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του, ποία είναι η πολιτική τους στον ενεργειακό τομέα, για τις μονάδες παραγωγής, για τα δίκτυα, για τις ΑΠΕ, για την κοινωνική πολιτική μιας δημόσιας επιχείρησης, για την συμμετοχή των επιχειρηματιών, για τις ευρωπαϊκές οδηγίες που δεσμεύουν την χώρα στο θέμα αυτό.

Με γενικότητες, πολιτικούς αφορισμούς και εμφανίσεις στελεχών στα τηλεοπτικά παράθυρα δεν πείθεις τον κόσμο ότι έχεις ολοκληρωμένη πρόταση.

Οι άλλοι θέλουν να ξεπουλήσουν. Είναι καθαρό και εμφανές από την πολιτική που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα.

Το θέμα είναι, αν εσύ έχεις ολοκληρωμένη πρόταση, διαφορετική και εφαρμόσιμη στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Αν δεν έχεις, τότε, το να μην πείσεις βουλευτές της αντιπολίτευσης ή τον κόσμο που σήμερα σε παρακολουθεί, είναι το μικρότερο κακό.

Το… μεγαλύτερο θα είναι όταν βρεθείς στην κυβέρνηση να ακολουθήσεις την ίδια πολιτική, άντε με κάποιες διαφοροποιήσεις μικρής σημασίας.

Τότε το πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης θα είναι τεράστιο και με σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική σταθερότητα που θα δοκιμαστεί σε πολλά επίπεδα.

Προφανώς ό,τι ισχύει για την «μικρή ΔΕΗ» αφορά και σε πολλά άλλα μείζονα θέματα, για τα οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις πλήρως επεξεργασμένες.

Αλλιώς κινδυνεύει να… κληρονομήσει πολιτικές που τώρα απορρίπτει…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:21