search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:18
MENU CLOSE

Διαδήλωση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

22.10.2014 16:50
Διαδήλωση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων - Media

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας διαδήλωση ενάντια στη κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, που καλεί το «συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια».

 
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας διαδήλωση ενάντια στη κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.


Στη διαδήλωση, με κεντρικό σύνθημα «ούτε 52 ούτε και 7, ποτέ την Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά», καλεί το «συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια».


Σε σχετική ανακοίνωση του το συντονιστικό αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μίλησαν όλοι οι “ειδικοί”. Εδώ και χρόνια οι «από πάνω» προσπαθούσαν να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία και να «απελευθερώσουν» τα ωράρια της αγοράς και πάντα έβρισκαν απέναντί τους τον κόσμο της δουλειάς που αντιστέκονταν με τους αγώνες του.
 
Με την όξυνση της επίθεσης όμως που συντελείται τα τελευταία χρόνια, κράτος, αφεντικά και κυβερνώντες σε αγαστή συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνα, έντυπος και ιντερνετικός τύπος) έχουν εξαπολύσει μια τεράστια επίθεση προπαγάνδας για να μας πείσουν, όχι φυσικά για το ότι βρήκαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων του εμπορίου, αλλά για το πόσο ευτυχισμένη θα ήταν η κοινωνία αν τα μαγαζιά λειτουργούσαν και τις Κυριακές! Όλοι οι ξύλινοι και δογματικοί μονόλογοι των «ειδικών» κλείνουν με τα γνωστά ψέματα: «θα τονωθεί η αγορά», «θα αυξηθεί ο τζίρος», «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
 
«Το πείραμα της λειτουργίας των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο προσπάθησαν να το επιβάλλουν στην Ερμού, στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας. Αντί όμως η Ερμού να μετατραπεί σε ένα καταναλωτικό τσίρκο όπου η αχαλίνωτη αγορά θα κυριαρχεί πάνω στους ανθρώπους και τις ζωές τους, η Ερμού μεταμορφώθηκε σ’ ένα εργαστήρι αλληλεγγύης, αντίστασης και αγώνα».
 
«Πίσω από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να παγώσει προσωρινά το ζήτημα των 52 Κυριακών, υπάρχει και ο επίμονος αγώνας που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Ερμού. Δεν έχουμε χρόνο για αναμονή και εφησυχασμό. Οι 7 εργάσιμες Κυριακές το χρόνο είναι εδώ, οι «Λευκές Νύχτες» είναι εδώ, ενώ και η υπόθεση των 52 Κυριακών είναι ακόμα ανοιχτή. Και ήδη έχουμε αποδείξει ότι οι αγώνες μας, όταν είναι ταξικοί και αδιαπραγμάτευτοι έχουν αποτελέσματα: για τις συνθήκες εργασίας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για τα εργασιακά δικαιώματα που μας στερούν.»
 
Απεργία την Κυριακή 2 Νοέμβρη
 
Στο μεταξύ, απεργία για την Κυριακή 2 Νοέμβρη, μία από τις 7 Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά, εξήγγειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η μέχρι στιγμής εμπειρία από την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, με τεκμηριωμένα στοιχεία, αποδεικνύει ότι: 

  • Πρόκειται για ένα μέτρο που καταστρέφει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,
  • Ανακατανέμει το λιγοστό τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών,  
  • Δημιουργεί λουκέτα και ανεργία, 
  • Αναγκάζει ένα μεγάλο μέρος των ήδη εργαζομένων σε απλήρωτη δουλειά και τις Κυριακές, χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο και την οικογενειακή ζωή. 

Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, συνεχίζουμε τον αγώνα μας με ένταση και επιμονή για την υπεράσπιση και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής – Αργίας. 

Το αίτημά μας παραμένει πάντα αναλλοίωτο και επίκαιρο!»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΡΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:18