search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:40
MENU CLOSE

Και μετά την τρόικα, συνταγματική αναθεώρηση με 21 κύριες προτάσεις

12.11.2014 11:00
Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Παρασκευή - Media

Αποφασισμένος να δρομολογήσει τη διαδικασία έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

(Αναδημοσίευση από tovima.gr – Ρεπορτάζ: Άρης Ραβανός)
 
Αποφασισμένος να δρομολογήσει τη διαδικασία έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.  Η ανάγκη για θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας θεωρείται επιβεβλημένη τόσο από τον κ. Σαμαρά όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς πιστεύουν ότι χρειάζονται αλλαγές εκ βάθρων για να αναγεννηθεί το πολιτικό σύστημα. Και οι δυο μιλάνε για την ανάγκη μετάβασης σε μια νέα εποχή που προϋποθέτει ριζική θεσμική μεταρρύθμιση μέσω της αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας.
 
Στη ΝΔ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν άμεσα και ήδη αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες «γαλάζια» επιτροπή που θα προεδρεύει ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, που θα πάρει τη θέση του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου που ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής τα τελευταία δυόμιση χρόνια και είχε επεξεργαστεί το βασικό πλαίσιο των «γαλάζιων» προτάσεων.
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου η επιτροπή υπό τον κ. Παυλόπουλο θα επιταχύνει ρυθμούς, ώστε να υπάρξει και το τελικό κείμενο με τις προτάσεις της ΝΔ έως τα μέσα Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή ώστε να συγκροτηθεί η αρμόδια Επιτροπή αναθεώρησης.
 
Βασικό στοιχείο των προτάσεων της ΝΔ θα είναι η αποσύνδεση της ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής με στόχο τον τερματισμό της δυνατότητας της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.
 
Η μετάβαση στη «Νέα Ελλάδα» όπως λέει ο κ. Σαμαράς χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική, στη βάση ενός νέου καταστατικού χάρτη, καθώς «το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του» και θεωρεί ότι «το Σύνταγμα της Νέας Ελλάδας χρειάζεται πάνω από όλα να θεμελιώσει την Εθνική συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Έθνος μας και να εγγυηθεί τη λειτουργία των θεσμών».
 
«Γαλάζιο» πακέτο με τουλάχιστον 21 προτάσεις
 
1) Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες.
 
2) Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, για εξάντληση της τετραετίας. Με σταθερό εκλογικό σύστημα. Ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να αλλάζει, μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής.
 
3) Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.
 
4) Ευέλικτη Κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών – Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού – με 5ετή θητεία.
 
5) Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο.
 
6) Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών. Αναθεώρηση της διάταξης για την  ασυλία των Βουλευτών και αυτή θα περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.
 
7) Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.
 
8) Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
 
9) Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του Βουλευτή, ώστε να πάψει η Βουλή να είναι προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και θα γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού. Αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου.
 
10) Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
 
11) Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου
 
12) Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.
 
13) Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.
 
14) Μείωση του αριθμού των Βουλευτών.
 
15) Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
 
16) Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του  Δημοσίου.
 
17) Οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 
18) Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
 
19) Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
 
20) Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
 
21) Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους. Ώστε να μην διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:38