search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 17:01
MENU CLOSE

Το Ινστιτούτο Ντελόρ για πιθανό Grexit

17.02.2015 09:47
Το Ινστιτούτο Ντελόρ για πιθανό Grexit - Media

Με ένα άρθρο με τον τίτλο «Grexit; Προσοχή στις απότομες κλίσεις», το Ινστιτούτο Ντελόρ προσπαθεί να καταδείξει πως υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει πρώτα να διευκρινιστούν πριν φτάσουμε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Με ένα άρθρο με τον τίτλο «Grexit; Προσοχή στις απότομες κλίσεις», το Ινστιτούτο Ντελόρ προσπαθεί να καταδείξει πως υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει πρώτα να διευκρινιστούν πριν φτάσουμε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
 
Το άρθρο σημειώνει πως «η συζήτηση γύρω από το Grexit κυριαρχεί για άλλη μια φορά τις ειδήσεις. Σε αυτές τις συζητήσεις φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν τη θεωρητική δυνατότητα ομαλής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ως δεδομένη. Είναι όμως έτσι; Είναι εφικτή μια έξοδος από νομικής, οικονομικής και πολιτικής πλευράς; Τι ακριβώς θα οδηγούσε στο Grexit και πού θα τελείωνε;»

Η ανάλυση του Jörg Haas παρέχει μια σύντομη επισκόπηση του σχετικού νομικού πλαισίου και σχολιάζει το κατά πόσο τα σενάρια εξόδου μπορούν να θεωρούνται ρεαλιστική επιλογή από πολιτική και οικονομική άποψη.
 
Επίσης, η ανάλυση επιβεβαιώνει τις νομικές δυσκολίες που υπάρχουν για ένα κράτος μέλος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και τη νομική αδυναμία της Ε.Ε να εκδιώξει ένα κράτος μέλος. Ωστόσο, μια αλυσίδα γεγονότων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα με το ευρώ. 
 
Ο Ηaas αναλύει τις συνθήκες και τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης. Έτσι, ένα de facto Grexit και μάλιστα με εύρυθμο τρόπο φαίνεται αδύνατο. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια οικονομική, πολιτική και νομική αβεβαιότητα.
 
Τα τρία σενάρια που αναφέρονται είναι τα εξής:
1. Η Ελλάδα «πηδάει» από μόνη της: Υπό την πίεση να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ένα νέο παράλληλο νόμισμα.
2. Η Ευρωομάδα και η ΕΚΤ αποφασίζουν να πιέσουν την Ελλάδα να βγει περιορίζοντας την πρόσβαση στη ρευστότητα. Ως αποτέλεσμα αυτού την αναγκάζουν να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα.
3. Grexit από ατύχημα: Η μικροπολιτική και από τις δύο πλευρές οδηγεί σε έναν τραπεζικό πανικό και δεν αφήνει καμία βραχυπρόθεσμη εναλλακτική λύση από την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 17:00