ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:58
MENU CLOSE

Δύο... ύφαλοι

09.10.2009 13:26

Μετά το ξεπέρασμα του «σκοπέλου» της Ιρλανδίας, η Συνθήκη της Λισαβόνας αντιμετωπίζει τώρα δύο άλλους «υφά­λους»: δύο κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει το κείμενο της Συνθήκης.

Μετά το ξεπέρασμα του «σκοπέλου» της Ιρλανδίας, η Συνθήκη της Λισαβόνας αντιμετωπίζει τώρα δύο άλλους «υφά­λους»: δύο κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει το κείμενο της Συνθήκης.

Πρόκειται για την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία. Και ενώ ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατζίνσκι δήλωσε ότι θα υπογράψει τη Συνθήκη αμέσως μετά το ιρλανδικό «ναι», στην Τσεχική Δημοκρατία η επικύρωση παραμένει μετέωρη γιατί αναμένεται απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα κρίνει αν είναι συμ­βατή με το εθνικό δίκαιο της χώρας και εκκρεμεί πάντοτε η υπογραφή του προ­έδρου Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος είναι από τους σκληρότερους ευρωσκεπτικι­στές στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα!

Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην επικύ­ρωση από τους Τσέχους θα μπορούσε να ανατρέψει ολόκληρη τη διαδικασία επι­κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, γιατί επίκεινται χειρότερες «δοκιμασίες» για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτης της βρε­τανικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε, μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα, την απόφασή του να συνεχίσει να παλεύει ενάντια στη Συνθήκη της Λισαβόνας και να οργανώ­σει δημοψήφισμα στη Βρετανία εάν το συντηρητικό κόμμα αναλάβει τη διακυ­βέρνηση της χώρας στις προσεχείς εκλο­γές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές του 2010. Και όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι συντη­ρητικοί προηγούνται με διψήφιο ποσοστό των εργατικών στη Βρετανία…

Ετσι, το ιρλανδικό «ναι» δεν ανοίγει τελείως τον δρόμο για την πλήρη εφαρ­μογή της Συνθήκης της Λισαβόνας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να πείσουν τον Τσέχο πρόεδρο να συναινέσει τελι­κά και να υπογράψει τη συνθήκη. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα καθυστερήσει η απόφαση του τσεχι­κού Συνταγματικού Δικαστηρίου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η άνοδος των Bρετανών συντηρητικών στην εξουσία θα βρει την Ευρώπη να περιμένει ακόμη την τσεχική επικύρωση!

Για την ιστορία, πάντως, το ιρλανδικό «ναι» εξασφαλίστηκε αφού η ιρλανδική κυβέρνηση πήρε τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν θα πειράξει τις «κελτικές ιδιαιτερότητες», δηλαδή την απαγόρευση των αμβλώσεων, τη στρατι­ωτική ουδετερότητα της Ιρλανδίας και το χαμηλό επίπεδο της φορολογίας. Σε κάθε περίπτωση, η επικύρωση της Συνθήκης δεν θα αλλάξει το κεκτημένο: η Ιρλανδία θα συνεχίσει να διαθέτει τον δικό της Ευρωπαίο επίτροπο!..

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:55
Exit mobile version