ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:02
MENU CLOSE

Ξύπνησε το κτήνος μέσα τους...

09.10.2009 08:23

Με τα μαχαίρια ανά χείρας τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ακροβολίζο­νται στο πεδίο της μάχης για τη δια­δοχή του Καραμανλή.

Μέχρις εσχάτων

«Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος αρχηγός κά­ποιος που κινήθηκε κατά της ίδιας της παρά­ταξής του» είπε ο υπαρχηγός της Ντόρας, ο Κ. Κιλτίδης, κίνηση που είναι ενδεικτική της πολε­μικής που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα. Από το περιβάλλον του Σαμαρά ετοιμάζονται να επι­τεθούν και δεν θα αφήσουν τίποτε αναπάντητο. Και μόνο αυτές οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα: «Πόλεμος μέχρις εσχάτων».
Τα παιχνίδια στρατηγικής έχουν αρχίσει και ήδη στήνονται παγίδες σε αντιπάλους. Στο παρα­σκήνιο έχουν αρχίσει οι επαφές, οι συναντήσεις και τα μυστικά γεύματα και δείπνα, παράλληλα με ένα μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών. Οι «στρα­τηγοί» έχουν δώσει εντολή, και οι «υπαρχηγοί» αλλά και οι άλλοι επιτελείς τους οργανώνονται για να ενδυναμώσουν την πολιτική επιρροή τους. Παράλληλα υπάρχει κινητικότητα για «μετεγ­γραφές» μελών από το ένα στρατόπεδο σε άλλο
– και όλα γίνονται με το… αζημίωτο!
Η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, αν και η Μπακογιάννη έχει προβάδισμα στην κούρσα της διαδοχής. Γι’ αυτό γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις από Αβραμόπουλο και Σαμαρά με στόχο να ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα.
Επισήμως η «προεκλογική» εκστρατεία των δελφίνων άρχισε χθες, με την επιστολή του Κα­ραμανλή προς τους βουλευτές και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με την οποία τους γνω­στοποιεί την απόφασή του για σύγκληση έκτα­κτου συνεδρίου.
Εμμονή στη διαδικασία
Η στρατηγικής σημασίας ήττα της Ν.Δ. φαίνε­ται ότι δεν προβλημάτισε αρκετά τους νεοδημο­κράτες, που κάνουν το ίδιο λάθος με το ΠΑΣΟΚ όταν ηττήθηκε το 2007. Αντί να συζητήσουν για τα αίτια της ήττας, εστιάζουν την προσοχή τους στο εάν το συνέδριο θα είναι έκτακτο ή τακτικό.
Άλλοι ζητάνε να μην έχει το συνέδριο τη σύν­θεση του 2007, αλλά να στηθούν κάλπες, αγνο­ώντας ότι θα υπάρχει εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ των υποστηρικτών των συνέδρων. Βου­λευτές και στελέχη της Ν.Δ. προετοιμάζουν κεί­μενο που θα αποστείλουν τις προσεχείς ημέρες στη Ρηγίλλης ζητώντας να αναβληθεί για έναν μήνα η σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου και να προηγηθεί συζήτηση για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος και την ανάλυση των αιτιών της ήττας.
Άλλοι συγκεντρώνουν υπογραφές για να αλ­λάξει η σύνθεση του συνεδρίου, αλλά ο Καραμαν­λής απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση αναβολής. Συζήτηση, επίσης χωρίς νόημα, γίνεται και για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος του συνεδρίου. Ακούγονται τα ονόματα του Δ. Σιούφα και του Γ. Βαρβιτσιώτη, με τον πρώτο να εμφανίζεται επι­κρατέστερος.

Κρίση ταυτότητας

Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει μετά την ήττα της Κυρια­κής βαθιά ιδεολογική και δομική κρίση. Μια κρί­ση ταυτότητας, κατά πολλούς, την οποία πρέπει να διαχειριστεί αμέσως, εάν η αξιωματική αντι­πολίτευση θελήσει να ανασυνταχθεί γρήγορα και να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. αυτές τις πρώτες ώρες μετά την εκλογική συντρι­βή δυσκολεύεται να αντιληφθεί τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε ιδεολογικό επίπεδο και στροβιλίζεται σε δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ πρέπει να απαντήσει πλέον σε απλά αλλά κρίσιμα ερωτήματα:
Τι κόμμα είναι;
Ποιους εκφράζει;
Τι θέση παίρνει πλέον στο νέο ιδεολογικοπο­λιτικό τοπίο;
Είναι κεντροδεξιό κόμμα με έμφαση στους κεντρώους ψηφοφόρους;
Είναι λαϊκό δεξιό κόμμα με εθνοκεντρική προσέγγιση;
Είναι καθαρά δεξιό φιλελεύθερο κόμμα με νεοφιλελεύθερη συνταγή στα οικονομικά;
Το τι ακριβώς εκφράζει η Ν.Δ. θα εξαρτηθεί τελικά από τις ιδεολογικές πλατφόρμες των υποψηφίων διαδόχων, οι οποίες θα δώσουν και το στίγμα με το οποίο θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η ιδεολογική τοποθέτηση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το χρονι­κό διάστημα που θα μπορέσει να ορθοποδήσει, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των τεράστιων οργανωτικών προβλημάτων που έχει.

Κινήσεις δελφίνων

Οι δελφίνοι «στρατολογούν» πολλά στελέχη και τα τηλεφωνήματα είναι πολλά τις τελευταίες ώρες. Οι συναντήσεις πυκνώνουν και αναπτύσ­σεται έντονη κινητικότητα. Μπακογιάννη, Αβρα­μόπουλος και Σαμαράς τρέχουν να πάρουν καλύ­τερη θέση στην εκκίνηση και να ελέγξουν όλο και περισσότερες ομάδες συνέδρων.
Η Μπακογιάννη, για παράδειγμα, έχει πετύ­χει τη στήριξη του δημάρχου της Αθήνας Ν. Κα­κλαμάνη, αλλά, όπως φαίνεται, και άλλων στελε­χών που ήταν στο «καραμανλικό» στρατόπεδο.
Ο Σαμαράς προσέγγισε και συζητεί με τον Αχ. Καραμανλή, τον Μ. Λιάπη, τον Σ. Τσιτου­ρίδη, ο οποίος όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ποι­ον θα στηρίξει. Ο Τσιτουρίδης συναντήθηκε και γευμάτισε προχθές μαζί με τον άλλο «λοχαγό», τον Ν. Νικολόπουλο, και με τον Γ. Βαρβιτσιώ­τη, που κάποιοι διακινούν ότι μπορεί να στηρίξει την Μπακογιάννη, αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον η άλλοτε πανί­σχυρη καραμανλική πτέρυγα είναι πολυδιασπα­σμένη και θεωρείται σίγουρο πως ο Καραμανλής δεν θα ασχοληθεί δίνοντας γραμμή για κάποιον: θα τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα, μια εντολή που έδωσε και σε στενούς του συνεργάτες. Γι’ αυ­τό έμεινε και έως το συνέδριο, για να εκτονωθεί σε μεγάλο βαθμό η ένταση.
Εκτός των τριών βασικών δελφίνων, Μπακογι­άννη, Σαμαρά και Αβραμόπουλου, διακινούνται και τα ονόματα των Μεϊμαράκη (στελέχη συγκε­ντρώνουν υπογραφές για την υποψηφιότητά του) και Σπηλιωτόπουλου,ενώ υπήρξε και μια… τηλε­οπτική υποψηφιότητα, αυτή του νομάρχη Θεσσα­λονίκης Π.Ψωμιάδη, για την οποία δεν γίνεται επί της ουσίας συζήτηση, αφού θεωρείται δεδομένο ότι υπεβλήθη για να διαπραγματευθεί ο ίδιος για το χρίσμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58
Exit mobile version