ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:24
MENU CLOSE

Των γενικών γραμματέων το… κάγκελο

12.11.2009 15:05

Βαθύ πράσινο με… κόκκους μεταπτυ χιακών και άρωμα πανεπιστημιακής έδρας είναι το χρώμα των νέων γενι κών και ειδικών γραμματέων που ανα κοίνωσε σε δύο – ώς τώρα – δόσεις η κυβέρνηση, έπειτα από τόσα σχόλια και θόρυβο.

Προς το παρόν η επιλογή δεν έχει γίνει από την περίφημη ηλεκτρονική «δεξαμενή», όπου δε κάδες χιλιάδες πρόσωπα έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή, αλλά από τη δεξαμενή συμβούλων.

Τα ίδια τα βιογραφικά αποδεικνύουν ότι οι επι λεγέντες είχαν σχέση όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τους υπουργούς με τους οποίους θα συνεργαστούν…

Οι ανακοινώσεις ξεκίνησαν με τον Δημήτραι να για το τέως Δικαιοσύνης, που αποδείχτηκε ότι γνωριζόταν πολύ καλά με τον υπουργό Χ. Καστανί δη και παρά το γεγονός πως είχε καλό βιογραφικό η επιλογή του υπέστη μεγάλη κριτική.

Ακολούθησαν την προηγούμενη εβδομάδα τα 8 ονόματα για τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Οι κονομικών και Οικονομίας. Τα βιογραφικά αξιό λογα, αλλά και πάλι όλοι παλιοί γνώριμοι μεταξύ τους.

Ο καθηγητής Μαθιουδάκης γ.γ. Ενέργειας, επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Άρα πολύ γνωστός στην Ιπποκράτους. Το παρασκήνιο της επιλογής του όμως είναι ενδιαφέρον. Αρχικά η Τίνα Μπιρμπίλη προωθούσε τον Δημ. Λάλλα, στενό φίλο και συ νεργάτη της, που όμως στον δρόμο ανακάλυψε ότι υπήρχε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με δραστηριότητές του και αποσύρθηκε από αυτή την κούρσα, χωρίς όμως να μείνει παραπονεμένος. Ορίστηκε εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιμα τική Αλλαγή και επικεφαλής της επιτροπής που δημιουργήθηκε.

Το σαφάρι για τον εντοπισμό γ.γ. Ενέργειας συ νεχίστηκε με τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας εύρεσης στελεχών (head hunters στα αγγλικά). Η εταιρεία πρότεινε στέλεχος εταιρείας φυσικού αερίου, αλλά ευτυχώς για την κυβέρνηση κάποιος «σφύριξε» ότι ο συγκεκριμένος, παρά τις καλές του σπουδές, δεν διακρίθηκε και στον επαγγελ ματικό του βίο. Βλέπετε και οι υποτιθέμενες εξει δικευμένες εταιρείες κάνουν λάθη!!! Με αυτά και με τα άλλα έφτασαν στη λύση του Κώστα Μαθι ουδάκη.

Η Μαρία Καλτσά, γενική γραμματέας Περιβάλ λοντος, για τη συμμετοχή της οποίας έγινε πολύς λόγος στις κυριακάτικες εφημερίδες λόγω της ώς τώρα ιδιότητάς της ως μέλους του Δ.Σ. της κατα σκευαστικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ήταν γνωστό εξ αρχής ότι θα καταλάβει τη θέση. Είχε την υποστήριξη του αδερφού του πρωθυπουργού Νίκου.

Επιλογή του επιτελείου του Μαξίμου είναι ο καθηγητής Ανδρεαδάκης, που προέρχεται από τον Συνασπισμό. Το ίδιο ισχύει και για τη Μαργα ρίτα Καραβασίλη – που ήταν υποψήφια με τους Οικολόγους Πράσινους και για την οποία πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις για την δυνατότητα συ νεργασίας.

Ο Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Διομήδης Σπινέλ λης, που κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονο μικών, ήταν εξ αρχής οι επιλογές του Γ. Παπακων σταντίνου, που δεν έλαβε μάλλον υπόψη του ούτε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν ούτε τις συναντή σεις συνεντεύξεις που έκανε με κάποιους από αυτούς που υπέβαλαν το βιογραφικό τους για να ρίξει στάχτη στα μάτια.

Ο Πλασκοβίτης συμμετείχε σε συσκέψεις στο υπουργείο από τις πρώτες μέρες ενώ ο Σπινέλλης ενημερωνόταν από τον πρώην γενικό γραμματέα των Πληροφοριακών Συστημάτων, αφού μαζί με τον σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου, Θοδ. Καρούνο, επισκέφτηκε αρκετές φορές το γνωστό ΚΕΠΥΟ.

Πάντως, για τον Πλασκοβίτη, που επί Γ. Παπαν δρέου χρημάτισε γεν. γραμματέας στο ΥΠΕΞ για τα ευρωπαϊκά θέματα, λέγεται ότι η γνώμη του πρωθυπουργού δεν ήταν και η καλύτερη, επειδή λειτουργούσε πιο πολύ ως γραφειοκράτης. Βέ βαια, ο Παπανδρέου σε αυτή τη φάση δεν χάλασε το χατίρι του Παπακωνσταντίνου, εφόσον φέρεται να συμφωνεί και ο σύμβουλός του Κ. Θέος.

Ο Δημ. Σπυράκος, γεν. γραμματέας Κατανα λωτή, μπορεί να ήταν παλιά σύμβουλος του Κ. Σημίτη, αλλά την τωρινή του θέση τη χρωστάει στη συνεργασία του με τον Τομέα Οικονομίας στη σύνταξη των τριών προτάσεων νόμου για τους δα νειολήπτες. Και αυτός ήταν γνωστός και εξ αρχής ήταν σίγουρο πως θα ήταν στις προτάσεις της Λού κας Κατσέλη για τη θέση, όπως και ο Στ. Κομνη νός, γεν. γραμματέας Εμπορίου, αφού είχε θητεία στον Τομέα Οικονομίας, αλλά και παλιότερα στο ΙΣΤΑΜΕ. Προέρχεται από το μαθητικό του ΠΑΣΟΚ, με θητεία και στη Σπουδάζουσα.

Επιλογές της πολιτικής ηγεσίας ήταν οι 3 γενι κοί γραμματείς που ανακοινώθηκαν για το νεοσύ στατο υπουργείο Υποδομών. Ο Χάρης Τσιόκας, που υπήρξε βουλευτής αλλά και στυλοβάτης του Τομέα Μεταφορών το προηγούμενο διάστημα, ο Σωκράτης Κάτσικας, καθηγητής στο Πανεπιστή μιο Πειραιά, ένθερμος υποστηρικτής του Γ. Πα πανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007, και ο Γιάννης Οικονομίδης, μηχανικός.

Επιλογές του συνόλου της ηγεσίας του υπουρ γείου Παιδείας οι 2 ειδικές γραμματείς, η καθηγή τρια Θάλεια Δραγώνα, βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος στην αμέσως προηγούμενη θη τεία της Βουλής, και η δικηγόρος Ιφιγένεια Ορ φανού, την οποία στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν επιλογή Παμπούκη.

Για την κυρία Δραγώνα έδωσε μάχη και την κέρδισε η Άννα Διαμαντοπούλου, αφού ήταν από τα ονόματα που πρωτακούστηκαν, συναντώντας κάποιες αντιδράσεις ιδεολογικοπολιτικού χαρα κτήρα από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι ενστάσεις αφορούσαν ενδεχόμενη εμπλοκή της με εκπαι δευτικά θέματα λόγω συναντίληψης με τη Μαρία Ρεπούση στα θέματα ιστορίας και ρόλου των Ελ λήνων τους τελευταίους δύο αιώνες. Τελικά όμως η Άννα… καθάρισε και η σύζυγος του Νίκου Μου ζέλη και πρώην βουλευτής Επικρατείας ορίστηκε ειδική γραμματέας.

Πρόταση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη εξ αρχής για τη θέση του γεν. γραμματέα ήταν ο μόλις 33 ετών πο λιτικός μηχανικός Γρηγόρης Τασούλας, «πουλέν» παλιότερα του Γ. Παπαντωνίου, σύμβουλος του Πέτρου Ευθυμίου και αργότερα υποψήφιος δημο τικός σύμβουλος με τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Οργανωτικός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσο χοΐδη, προκαλεί απορίες πώς το μεταπτυχιακό δομοστατικής (πολιτικός μηχανικός γαρ) θα συμ βάλει στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αστυ νομίας.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο… αργός ρυθμός με τον οποίο ανακοινώνεται η κάλυψη των θέσεων είναι και για την εξομάλυνση αντιρρήσεων και αντιδράσεων, αλλά και για να μη δοθεί η αίσθηση κομματικής επέλασης στο κράτος, παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα…

Επιλογή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ο Γ. Πετρουλάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλί ου του ΠΑΣΟΚ και βασικός συντάκτης του Βασι κού Σχολιασμού του Κινήματος μέχρι τις εκλογές, προαλείφεται γεν. γραμματέας Ενημέρωσης. Πάντως για να αποφευχθούν χοντράδες στο μέλλον, την όλη ευθύνη για την ηλεκτρονική δι αδικασία αναζήτησης κρατικών στελεχών ανέλα βε ο – πολύ έμπιστος του Γιώργου Παπανδρεου – υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Λέτε να βοήθησε σ’ αυτό και το λεπτομερέστατο «μπλογκ» του…

Σε εκτενέσταση ανάρτηση απολογία του στο μπλογκ του ο Πανάρετος επιχειρεί να δώσει απα ντήσεις σε όσους έσπευσαν να σχολιάσουν και να κρίνουν την απόφαση…

«Κάθε πρωτότυπη διαδικασία», γράφει ο Πα νάρετος, «θα πάρει κάποιον χρόνο. Και θα έχει και κάποιο κόστος. Το κόστος εν προκειμένω εί ναι μία περιορισμένη περίοδος κατά την οποία τα υπουργεία θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς γενικούς γραμματείς. Το κόστος αυτό είναι βρα χυπρόθεσμο, και μάλιστα πολύ μικρότερο απ’ όσο μπορεί (καλόπιστα) να θεωρεί κάποιος χω ρίς κυβερνητική εμπειρία (από τις θητείες μου ως γενικού γραμματέα σε ένα δύσκολο υπουρ γείο γνωρίζω ότι για ένα διάστημα τα καθήκοντα αυτά μπορούν να εκτελούνται από ένα έμπειρο στέλεχος της διοίκησης, χωρίς να δημιουργεί ται πρόβλημα στη λειτουργία του υπουργείου). Τα οφέλη όμως θα είναι τεράστια. Κατ’ αρχήν, με σοπρόθεσμα: η στελέχωση των θέσεων πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης θα είναι εκ των πραγμά των – κατά μέσον όρο – καλύτερης ποιότητας από το αν απλώς κάθε υπουργός διάλεγε κάποιον από τη δική του εξαιρετικά περιορισμένη δεξαμε νή συνεργατών. Μακροπρόθεσμα, η αλλαγή αυ τή σηματοδοτεί μία ρηξικέλευθη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους: αν καθιερωθεί, θα βελτιώσει αισθητά τη δημόσια διοίκηση της χώρας σε βάθος χρόνου».

Οι μέχρι τώρα επιλογές δεν δικαίωσαν τα επι χειρήματα Πανάρετου, βεβαίως απομένει η ανα κοίνωση περίπου 65 ακόμα θέσεων, αλλά χλομό φαίνεται.

Στο μόνο σημείο που δικαιώνεται είναι ότι η κυ βέρνηση Καραμανλή ξεκίνησε να διορίζει γενικούς γραμματείς υπουργείων τις πρώτες 20 μέρες και ολοκλήρωσε τις τοποθετήσεις ύστερα από ένα εξάμηνο!

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:14
Exit mobile version